Prvi molitveni susret unutar četvrtog ciklusa “Lectio divina”

OSIJEK (TU) – U organizaciji Instituta za novu evangelizaciju “Sveti Ivan Pavao II.”, 28. rujna 2023. održan je prvi molitveno-biblijski susret unutar novoga, četvrtoga ciklusa Lectio divina u pastoralnim prostorima Nadbiskupskog vikarijata u Osijeku. Susret je započeo zajedničkom molitvom koju je predvodio preč. dr. Davor Vuković.

Za temu je odabran ulomak iz Matejevog evanđelja koji govori o Kraljevstvu nebeskom i o “radnicima posljednjeg sata” (Mt 20,1-16). Prvi korak Lectio divina je čitanje (lectio) odabranog biblijskog teksta. Nakon čitanja uslijedilo je razmatranje (meditatio) u kojem su protumačene neke teme pročitanog ulomka.

Preč. Vuković podsjetio je kako Isus o Kraljevstvu nebeskom često govori u slikama i prispodobama. Tako čini i ovaj puta donoseći prispodobu o vinogradu i domaćinu koji traži radnike za svoj vinograd. Domaćin svakom radniku pravedno isplaćuje, koliko je sa svakim dogovorio (denar – iznos dnevnice), no oni radnici koji su došli prvi raditi mrmljaju jer smatraju da su trebali dobiti više od onih radnika koji su došli posljednji. Ipak, domaćin nije nepravedan: on svakome daje koliko je obećao. Domaćin nije nepravedan, nego je velikodušan i darežljiv te iz svoje dobrote daruje posljednjima jednako kao i prvima, naglasio je preč. Vuković.

U slici vinograda i domaćina naslućujemo istinu o Kraljevstvu Božjem i o Bogu koji je velikodušan, dobar, milosrdan. Božje milosrđe ne dokida pravednost, već je nadilazi. Milosrđe nadilazi krutu pravednost (dati svakomu što mu pripada) te se prelijeva u obilje velikodušnosti i darivanja. U tom smislu, Božje milosrđe predstavlja obilje pravednosti koja daje posljednjem jednako kao i prvom. Iz Božje dobrote i ljubavi prema čovjeku proizlazi (pre)obilje darivanja, praštanja i velikodušnosti. Takav je naš Bog, takvo je otajstvo Kraljevstva u koje su svi pozvani, a nagrada je sam Bog koji se svima daje jednako i potpuno, i prvima i posljednjima, istaknuo je preč. Vuković.

U razmatranje o ovim, ali i o drugim temama na temelju pročitanog odlomka, uključili su se i ostali sudionici susreta. Nakon razmatranja (meditatio), uslijedila je molitva (oratio) nadahnuta pročitanim tekstom. Nakon molitve, sudionici su ostali u tišini i kontemplaciji (contemplatio) te promišljanju o konkretnom djelovanju. Susret je završen zajedničkom molitvom. Sljedeći susret Lectio divina predviđen je za četvrtak, 12. listopada u 19:30 u pastoralnim prostorima Vikarijata u Osijeku.

M. Kuveždanin