Prva tribina u sklopu projekta „Tri u jedan – Bog, ti i ja“

SLAVONSKI BROD (TU) – Novi projekt ‘Tri u jedan – Bog, ti i ja“, koji su inicirali i organizirali članovi Studentskog katoličkog centra (SKAC) Slavonski Brodu, započeo je u četvrtak 17. veljače u Katehetskom centru župe Gospe Brze Pomoći. Prva tribina naslovljena je „Vraćam ti se opet, Bože moj“. Predavač je bio fra Siniša Pucić, odgojitelj franjevačkih sjemeništaraca u Slavonskom Brodu, a nazočio je i vlč. Robert Farkaš, studentski kapelan i voditelj SKAC-a.

Fra Siniša je u prvom dijelu predavanja promišljao nad prispodobom o Milosrdnom Ocu, pokušavajući mladima približiti beskrajnu i nesebičnu Božju ljubav i njegovu radost kad mu se vratimo. „Ova prispodoba najbolje pokazuje kako je Božja ljubav uvijek pretjerana, kako se Bog nikada ne udaljava od nas, uvijek nas čeka. Bez Boga smo mali, udaljavamo se od smisla, od sreće. Bog nas privlači svojom ljubavlju… „ rekao je uz ostalo fra Siniša.  Ukazavši na Očeve geste: prema sinu: čeka ga, osjeća sućut, ganutljivost, trči mu u susret, baca mu se u zagrljaj, daje poljubac… , ustvrdio je da se isto tako Gospodin raduje i nama kada mu se vratimo.

U drugom dijelu predavanja fra Siniša je  govorio o Božjoj ljubavi koja ga je pozvala na obraćenje, na povratak Njemu, na radikalnu promjenu svoga života i duhovni poziv. „Vjera je maraton. Do istinskog zajedništva s Bogom moramo odlučiti činiti svaki dan korak po korak na tom našem maratonu vjere. Taj silni ‘trening’ koji podrazumijeva puno odricanja na putu vjere ima itekakvog smisla. Ništa nije uzalud. Ukoliko ne odustajemo od te utrke, Gospodin nas čeka na cilju na kojem ćemo spoznati koliko je sve ovo vrijedilo, koliko je svaki naš pad bio još jedan korak bliže Bogu. Danas nam se nudi jedinstvena prilika da postanemo Božji maratonci koji otkrivaju Boga u svome životu, otvaraju mu svoje srce i dopuštaju mu da im se približi“, poručio je fra Siniša. Na kraju je s mladima podijelio misli sv. Majke Terezije, koja je bila ponizna i do kraja svoga života Bogu vjerna te ih pozvao da donesu odluku truditi se u konkretnom životu biti bliži Bogu.

Tribine će se ubuduće održavati jednom mjesečno, a predavači će biti stručnjaci iz određenih područja: teolozi, psiholozi i drugi. Želja je članova SKAC-a svojim vršnjacima od 16 do 35 godina time približiti odnose sa samim sobom, s Bogom, s bližnjima, pojasniti im kako te odnose popraviti, izvući iz njih ono najbolje, promišljati što o tome kaže Bog i uči kršćanstvo. B. Lukačević