Proslavljena svetkovina BDM čudotvorne medaljice

OSIJEK (TU) – Hrvatska provincija Družbe Marijinih sestara čudotvorne medaljice sa sjedištem u provincijalnoj kući u Osijeku proslavila je svetkovinu Blažene Djevice Marije čudotvorne medaljice (27. studenog). Pjevanom euharistijskom slavlju u kapelici Doma sv. Josipa (uz dvorac Pejačević) prethodila je trodnevna duhovna priprava uz vodstvo i propovijed kapucina fra Miljenka Vrabeca, župnika Župe sv. Leopolda Bogdana Mandića u Osijeku, koji je na svetkovinu predvodio misno slavlje u 17 sati u koncelebraciji sa dr. sc. fra Ivicom Petanjkom, gvardijanom Kapucinskoga samostana sv. Jakova, te vlč. Pavom Vukovcem i vlč. Ivicom Martićem, osječkim župnicima u Retfali i Industrijskoj četvrti.

Uvodeći u svetkovanje predslavitelj je podsjetio kako se Bezgrješna Djevica Marija 27. studenog 1830. godine u Parizu ukazala Katarini (Catherine) Labouré povjerivši joj izradu medaljice po uzorku na viđenje s njezinim likom oko kojeg je napisano: “Marijo, bez grijeha začeta, moli za nas koji se tebi utječemo!”, a viđenje je dopunjavalo veliko slovo “M”, nad kojim se nalazio križ, a pod njim dva plamena srca: Presveto srce Isusovo, okrunjeno trnjem i Bezgrešno srce Marijino, probodeno mačem.

“Sv. Katarina je učinila vjerodostojnom Marijinu objavu po svom dostojanstvu života, misija je ispunjena i danas se štuje Bezgrešno začeće BDM, a dani znak milosrđa ljubavi – čudotvorna Marijina medaljica doprla je do srca ljudi i mnogi su se obratili. Neka vam ovaj čin jednostavnosti bude uzor posvećenoga života. U nedjelju slavimo početak Godine posvećenoga života u Crkvi, a na nama je poslušati Mariju koja ukazujući na Krista, kao što je rečeno u evanđelju, kaže poslužiteljima: “Poslušajte, što god vam rekne, učinite!” Neka nam uzor bude dostojnost i poniznost Marijina života pa ćemo i mi kršćanski vjernici, svećenici, redovnici, redovnice biti dobro vino ovoga svijeta”, poručio je Miljenko Vrabec u propovijedi, dodavši kako su Marijine sestre postale Marijini apostoli, primjeri služenja s Kristom uzorom, Marijom uzorom nasljedovanja i Duhom Svetim kao uzorom snage.

U euharistijskoj proslavi BDM čudotvorne medaljice uz vjernike su sudjelovale redovnice Sestre naše Gospe, Milosrdne sestre sv. Vinka Paulskog i Milosrdne sestre sv. Križa koje su smještene na području osječkih župa Uzvišenja sv. Križa, Preslavna Imena Marijina i Sv. Josipa Radnika. Tijekom slavlja pjevanje su predvodile redovnice uz orguljsku pratnju s. Samuele Markanović, a radosno pjevanje uz zvukove afričkog bubnja nastavila je s. Adeline Houffon tijekom druženja uz trpezu. S. Kaja Ljubas, poglavarica Hrvatske provincije DMS čudotvorne medaljice, zahvalila je za dugogodišnju suradnju kapucinima te retfalačkoj župi sa župnikom Vukovcem. Kapucini predvođeni gvardijanom Petanjkom posebno su zahvalili redovnicama DMS čudotvorne medaljice za svakodnevnu pomoć u Kapucinskom samostanu. Nevenka Špoljarić