Proslavljena 200. obljetnica crkve sv. Antuna Padovanskog u Antinu

ANTIN/ TORDINCI (TU) – U nedjelju, 19. listopada 2014., proslavljena je 200. obljetnica crkve sv. Antuna Padovanskog u Antinu, filijalne crkve Župe Presvetog Trojstva u Tordincima. Na početku svečanog euharistijskog slavlja koje je predvodio mons. dr.  Marin Srakić, đakovačko-osječki nadbiskup u miru, župnik Dejan Bubalo pozdravio je sve prisutne na ovom slavlju te ukratko je predstavio povijest crkve u Antinu.

Posebno je spomenuo kako joj je zajedno s mještanima točno prije 23 godine zaprijetilo nestajanje i istrebljenje. Bila je izranjavana. Rane su još prepoznatljive i vidljive. Ali, Bogu hvala, ona se zajedno s Antinčanima feniksno preporodila, oživjela, pomalo obnovila i lagano napreduje, istaknuo je župnik Bubalo.

Nadbiskupa je zamolio da ovo liturgijsko slavlje bude susret hvale i zahvale Bogu za sve što je ovo selo doživjelo u prošlosti pa sve do sada, i istodobno susret i slavlje molitve da Bog svima bude milosrdan i ostane i u budućnosti s ovim narodom.

Nadbiskup je na početku euharistijskog slavlja pozdravio i prisutne predstavnike sestrinskih kršćanskih crkava i zajednica iz Tordinaca i Korođa, radujući se što su danas zajedno s domaćinima na ovom slavlju.

U propovijedi je naglasio kako je proslava 200 godina crkve za život jedne zajednice vjernika itekako značajan jubilej te istaknuo kako je ova crkva svjedok mnogih generacija vjernika koji su u njoj živjeli svoju vjeru. Pozvao je sve vjernike na zahvalnost Bogu za ovu obljetnicu, istaknuvši kako današnji čovjek okrenut sebi zaboravlja na tako važno svojstvo zahvaljivanja Bogu za sva dobra.

Veliki doprinos svečanosti ove proslave dali su vjernici obučeni u narodne nošnje koji su u prinosnoj procesiji nosili darove u znak zahvalnosti Bogu za plodove zemlje, a sve su pjesmom popratili združeni pjevači župe Tordinci, na čelu sa Antunom Maletićem. Slavlje je završilo domjenkom i druženjem pred crkvom uz šokačko kolo i tamburaše, na radost svih prisutnih.

Crkva sv. Antuna Padovanskog u Antinu sagrađena je 1814. godine i iste godine blagoslovljena. Međutim, sâma povijest Antina seže još i dalje. Prvi spomen mjesta Antina nalazimo u ispravi iz godine 1267. Papin legat koji je od godine 1333. do 1335. sabirao crkveni porez (za oslobađanje Svete zemlje) u okolici Vukovara, svratio se četiri puta u Antin, gdje je našao katoličku crkvu i župnika. Tada je Antin bio samostalna župa s crkvom. Katoličko se žiteljstvo u Antinu održalo i u srednjem vijeku, pa i onda kada su godine 1526. zavladali Turci. U selu je 1737. godine podignuta crkva sv. Franje Asiškog, koja je zbog dotrajalosti srušena, a poslije koje je sagrađena ova, današnja crkva. Tatjana Adžić / Dominik Kalajdžić