Proslavljen sv. Rok

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – Na srijemskomitrovačkom katoličkom groblju, u grobljanskoj kapeli posvećenoj sv. Roku, hodočasniku, svečano je u ponedjeljak 17. kolovoza proslavljen svečev spomendan. Jutarnje euharistijsko slavlje predvodio je srijemskomitrovački župnik, mons. Eduard Španović. Pozdravljajući okupljene vjernike, između ostaloga je istaknuo: „Premda je, po datumu, sveti Rok bio jučer, mi smo se okupili danas na našem groblju, u našoj kapeli oko lika svetog Roka, kako bismo liturgijski proslavili nama tako dragog sveca. Jučer smo svečano proslavili nedjelju – Dan Gospodnji, a danas smo se okupili u našoj kapeli Svetog Roka moliti za svoje pokojne, kako činimo svakog ponedjeljka.

U homiliji mons. Španović osvrnuo se na Isusov govor na Gori i o blaženstvima. „Ovaj Isusov govor na Gori je temelj našeg vjerovanja. Sveti Rok ga je znao i po tom govoru živio. Isus je sav zakon sveo na zakon ljubavi, stoga On i govori: Ljubi Gospodina Boga svoga svim srcem svojim, a bližnjega kao samog sebe. Ovo je zakon po kojem mi, kršćani, trebamo živjeti, osobito u današnje vrijeme, kada vlada iskrivljena ljestvica vrednota. Ovo je zakon kojeg se trebamo držati. Sveti Rok je po tom zakonu živio i zato ga mi danas slavimo. Nisu slučajno naši pređi ovu kapelu posvetili zaštiti svetog Roka. Ovdje se okupljamo redovito svakog ponedjeljka moliti za svoje pokojne. Ne samo na ovom, nego i na drugim grobljima, molimo i za one kojima se groba ne zna. Spasonosno je moliti za pokojnike a najsavršenija molitva je misa”.

Na kraju euharistijskoga slavlja vjernici su izmolili molitvu za pokojnike, i za svoje nakane tako se prisjetili „da smo na ovoj zemlji samo hodočasnici kojima je konačni cilj vječno zajedništvo s Bogom”. I. Zrno/foto: I. Reves