Proslavljen crkveni god u Berku

BERAK (TU) – U utorak, 29. kolovoza 2023. godine, na blagdan Mučeništva sv. Ivana Krstitelja, svečanim euharistijskim slavljem koje je predvodio p. Stjepan Ivan Horvat, član Družbe Misionara Krvi Kristove, svečano je proslavljen crkveni god u istoimenoj župi u Berku. Uz predvoditelja slavlja u koncelebraciji su bili domaći župnik vlč. Krešimir Aračić, potom vlč. Stjepan Vukovac, župnik u Tovarniku i vlč. Vedran Bilić, upravitelj župe Ilača.

U svojoj prigodnoj homiliji p. Stjepan Ivan Horvat govorio je o liku i dijelu sv. Ivana Krstitelja. Između ostalog je istaknuo kako je sv. Ivan Krstitelj duhovni div čija je veličina u skromnosti, a uloga naviještanje većega od sebe. “Ivan Krstitelj, čovjek koji propovijeda u pustinji odjeven u devinu dlaku i kožni pojas. Hrani se skakavcima i divljim medom. Izabire živjeti u pustinji gdje uvjeti za život nisu baš kao u hotelu sa pet zvjezdica. Ne zvuči primamljivo. Možemo reći čovjek koji se, bez obzira što je privukao veliku pažnju puka, maknuo sa „pozornica ovoga svijeta“ i otišao u pustinju. Ali opet… mase su hrlile slušati ga. Postao je magnet za mnoge. Zašto? Zato što je živio ono što je naviještao, a naviještao ono što je vjerovao!” Rekao je između ostalog p. Stjepan Ivan Horvat u svojoj homiliji.

Zatim je nastavio: “Bio je vjerodostojan u onome što je radio. I svoju vjerodostojnost platio je životom, doslovno. Odrubljena mu je glava radi toga što je jednom suludom kralju i preljubnici rekao da ne smiju imati zabranjenu vezu i da to nije po Božjemu. Nudio im je savjet tj. duhovni lijek za živote, no njima je teško bilo čuti istinu pa je lakše bilo baciti u tamnicu Ivana i poslije ga ubiti. Istina ih je bolila i na taj način mislili su da će “ubiti” istinu. Bez obzira na sve, Ivanova smrt nije poraz, nego baš naprotiv njegova smrt je velika pobjeda jer je pokazao da se zbog istine isplati izgubiti sve, baš sve, pa i život na ovome svijetu jer stalno na pameti treba imati da je naš konačni cilj Nebo gdje će se naš vjerodostojan kršćanski život na zemlji itekako isplatiti i to neće trajati godinu, pet, deset ili sto, nego cijelu vječnost! Ne zaboravimo to nikada.”

Zaključujući homiliju naglasio je kako su nam i danas potrebni vjerodostojni svjedoci vjere te pozvao sve okupljene vjerenike da mole zagovor sv. Ivana Krstitelja za vjerodostojnost nas vjernika, vjerodostojnost, prije svega, u ljubavi!

Na euharistijskom slavlju okupio se veliki broj domaćih župljana, ali i njihovih gostiju koji su došli s njima proslaviti njegovog nebeskog zaštitnika. Euharistijsko slavlje svojim pjevanjem animirao mješoviti župni zbor sv. Jakova apostola iz Ilače uz orguljašku pratnju Ivane Moric. Na kraju euharistijskog slavlja domaći župnik vlč. Aračić se zahvalio svima koji su došli i uzveličali euharistijsko slavlje te je podsjetio sve prisutne da je ove godine župa u Berku proslavila veliki jubilej – 50 godina od izgradnje župne crkve. Uz brojne župljane i goste na euharistijskom slavlju u Berku sudjelovao je i protojerej stavrofor Predrag Azap, paroh iločki i srijemski. Kristijan Posavec