Proslavljen blagdan sv. Ljudevita kralja

SLAVONSKI BROD (TU) – Večernjim misnim slavljem u franjevačkoj crkvi Presvetog Trojstva  u Slavonskom Brodu svečano je u srijedu, 25. Kolovoza 2021.  proslavljen blagdan sv. Ljudevita kralja, zaštitnika Franjevačkog svjetovnog reda. Misno slavlje, na kojem su uz ostale sudjelovali članovi FSR-a koji više godina djeluje u tom samostanu, predvodio je fra Ante Perković, duhovnik FSR-a.

Na početku homilije fra Ante je naglasio kako je Gospodin na sv. Ljudevitu pokazao snagu svoje milosti i vjere. „U sv. Ljudevitu, koji je živio u srednjem vijeku, bila je sabrana mudrost i pouzdanje u Boga. Vrijednost krjeposti, jednostavnosti, skromnost stekao je od majke uz koju je odrastao postavši u 12. godini života kraljem Francuske. Nadahnut životom sv. Franje živio je asketskim životom. Svjestan da je sve što ima Božji dar – bio je darežljiva srca, napose za siromahe. Nije zapustio znanost i obrazovanje te je izgradio učilišta, škole, svratišta. Zalagao se za mir u svome i među ostalim narodima. Bio je odgovoran, marljiv, pravedan. Majka Božja koju je posebno častio bila mu je primjer u životu…“, rekao je uz ostalo o ovom velikom svecu fra Ante.

Zaključio je da taj veliki svetac svima može biti primjer, napose  onima  izabranima u društvu i politici koji predstavljaju i vode svoj narod.  Članovi FSR-a druženje su nastavili uz okrjepu u prostorijama samostana. B. Lukačević