Blagdan Gospe Lurdske u Koški

KOŠKA (TU) – Na blagdan Gospe Lurdske, u nedjelju, 11. veljače 2024. u župnoj crkvi svetog Petra i Pavla, apostola u Koški održano je svečano euharistijsko slavlje koje je, uz domaćeg župnika, dr. Tomislava Korova, predslavio vlč. Damir Stanić, župnik u Cerni.

U svojoj homiliji vlč. Stanić podsjetio je vjernike da su se okupili oko Isusa i sakramenta njegove ljubavi – euharistije jer vjeruju da je On kruh života vječnoga. „Bog nas hrabri“, rekao je propovjednik, „svojom riječju, snagom svojih sakramenata, svojom blizinom. Bog želi biti s nama i poziva nas na zajedništvo s Njim i u radosnim i u teškim trenucima života, u zdravlju i u bolesti, kao što je i Blažena Djevica Marija svojom vjerom i pouzdanjem uvijek bila oslonjena na Boga.” 

Osvrćući se na odlomak evanđelja o milosrdnom Samarijancu, propovjednik je podsjetio kako Bog povija rane i sagiba se nad bolesti svoga naroda – da bi ga podigao, liječio i darovao mu svoje spasenje“, te je rekao: „Preporučujemo svijet i naše vrijeme, koje je na svoj način bolesno, da nam po Marijinu zagovoru Bog svima pritekne u pomoć i da mi kršćani hrabro gradimo svoj život na evanđeoskim vrijednostima, jer nam je Isus darovao svoju Majku da nas zagovara i štiti.“

Prije završnog blagoslova uslijedila je tradicionalna procesija do kipa Majke Božje u centru sela koju je organizirala Konjogojska udruga „Koška“. Djevojke u narodnim nošnjama nosile su kip Gospe Lurdske, a za njima je išla povorka pjevača i mnogobrojnih vjernika, koji su uz pjesmu i upaljene svijeće, častili  Nebesku Majku.

Blagdanu Gospe Lurdske prethodila je devetnica i trodnevnica s marijanskim pobožnostima i mogućnosti pomirenja s Bogom u sakramentu svete ispovijedi. Misna slavlja predvodili su dr. Stjepan Radić, rektor Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu te vlč. Vlado Karačić, župnik u Budimcima. Mirta Reljac