Proslava svetkovine sv. Leopolda Bogdana Mandića u Osijeku

OSIJEK (TU) – U utorak, 12. svibnja 2020., župljani Župe sv. Leopolda Bogdana Mandića iz osječkog Cvjetnog naselja svečano su proslavili svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika. Pridržavajući se svih epidemioloških mjera i propisa uslijed opasnosti od korona virusa, prvi puta u povijesti ove mlade osječke župe slavlje se odvijalo bez prisustva hodočasnika i gostiju, ali u zajedništvu se osjetila ista milost i povezanost župljana i njihovih najdražih. Unatoč fizičkoj udaljenosti, u srcima je prevladavala zajednička zahvalnost Bogu za služenje i nebeski zagovor sv. Leopolda.

U župi je bilo nekoliko misa, kako bi župljani mogli u manjim skupinama sudjelovati u euharistijskom slavlju. Svečanu euharistiju u 11 sati predvodio je domaći župnik vlč. Tomislav Benaković. Na osnovi liturgijskih čitanja dana i primjera iz života sv. Leopolda, on je naglasio ljubav kao glavni pokretač svega života i rada, pa i trpljenja kršćanina. Župnikova poruka bila je ohrabrujuća upravo u ovo vrijeme opasnosti od korona virusa koji se proširio po svijetu: „A što nam danas govori sv. Leopold? Povjeri se Bogu i otpusti brige… Pusti Boga u svoj život i neka se Bog proslavi po tebi! I tu nam je sv. Leopold veliki uzor, svojim jednostavnim životom, ispovijedanjem, svakodnevnom svetom misom i trpljenjem!“ Svoju homiliju završio je prisjećanjem kako su mnoge zapisane zahvale i molitve sv. Leopoldu uvijek trajni poticaj kako Bog nikada ne zaboravlja čovjeka.

Svečanost su ove godine pratile pjesmom i sviranjem Marijine sestre čudotvorne medaljice, koje su nedavno preselile u svoju novu provincijalnu kuću i samostan u osječkom Cvjetnom naselju. Lovro Kladarić