Proslava svetkovine Rođenja sv. Ivana Krstitelja

PISAK ĐAKOVAČKI/VRPOLJE (TU) – U petak, 23. lipnja i u subotu, 24. lipnja u Svetište sv. Ivana Krstitelja u Pisku Đakovačkom hodočastilo je oko 1.500 vjernika iz Đakova i okolice, a patron župe – svetkovina Rođenja sv. Ivana Krstitelja proslavljena je i Vrpolju, koje toga dana slavi i Dan općine.

 

Zbog lijepog vremena mnoštvo hodočasnika prema Pisku se uputilo pješice kako bi počastili ovog dragog sveca. Misu bdijenja predvodio je fra Anto Pervan, gvardijan Kapucinskog samostana u Osijeku, a pjevanje je animirao župni zbor. Sama svetkovina Rođenja sv. Ivana Krstitelja proslavljena je sa tri misna slavlja. Prvu jutarnju misu predvodio je vlč. dr. Zdenko Ilić, profesor na KBF-u u Đakovu. Uslijedilo je misno slavlje koje je predvodio dekan Đakovačkog dekanata i župnik đakovačke Župe Dobrog Pastira, preč. Josip Ivešić, a večernju misu predvodio je mr. Ivica Damjanović, župnik u Novom Beogradu. Na sve tri mise pjevao je dječji zbor iz filijale Pisak.

U svojim homilijama misnici su istaknuli kako je Ivan Krstitelj jedna od najznačajnijih osoba u Božjem planu spasenja. On upire prstom na Krista i poziva da se Njega slijedi i za njim ide te je stoga Ivan putokaz koji vodi Kristu. Štovatelji sv. Ivana Krstitelja sudjelovali su u hodočasničkom programu kojega su prije svake mise animirali bogoslovi iz Đakova, a svećenici Đakovačkog dekanata bili su na raspolaganju hodočasnicima za ispovijed. 

Jutarnje misno slavlje u Vrpolju predvodio je vlč. Damir Stanić, župnik u Piškorevcima. Svečanu misu predvodio je preč. Mato Gašparović, ekonom Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu i ravnatelj Ustanove za uzdržavanje klera, uz koncelebraciju dr. Nikole Škalabrina, sudskog vikara crkvenog sudišta, kancelara Roberta Jugovića, preč. Ivana Janeša, svećenika u miru, vlč. Borislava Romića, svećenika u miru, vlč. Andrije Križanovića, župnika iz Strizivojne, vlč. Josipa Blumenšajna, župnika u Donjim Andrijevcima i domaćina vlč. Mate Mićana. Na misi su sudjelovali predstavnici Općine predvođeni načelnicom Ankicom Zmaić. Preč. Gašparović na kraju misnog slavlja zahvalio je domaćima na srdačnom gostoprimstvu, a posebno je pohvalio pjevanje cijele crkve predvođene Crkvenim zborom Josip Wallinger uz orguljašicu i voditeljicu prof. Martu Bogdanović. Svetkovini je prethodila trodnevnica tijekom koje su misna slavlja predvodili vlč. Tomo Radišić, vlč. Romić, a na uočnicu vlč. Krešimir Bulat, uz vlč. Romića i domaćina vlč. Mićana. Poslije uočnice ispred crkve je blagoslovljen Ivanjski oganj (krijes) koji su pripremili i nadzirali članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Vrpolje. Ante Lučić/Miro Hrastović