Proslava Svete Obitelji u istoimenoj župi u Slavonskom Brodu

SLAVONSKI BROD (TU) – Svoju župnu svetkovinu proslavila je u nedjelju 31. prosinca 2023., Župa Svete Obitelji u Slavonskom Brodu. Središnje misno slavlje predvodio je vlč. Ivan Blaževac vojni kapelan. Uz domaćeg župnika vlč. Domagoja Lackovića suslavili su vlč. Stjepan Sokolović, koji je jedno vrijeme bio privremeni upravitelj te župe i fra Slavko Milić gvardijan u franjevačkom samostanu u Slavonskom Brodu.

Promišljajući u prigodnoj homiliji o Svetoj Obitelji i današnjim našim obiteljima vlč. Ivan je naglasio kako nijedna obitelj nije savršena, te posvjestio kako se Bog unatoč tome želi kroz obitelj inkorporirati u društvo. Stavljajući današnjim obiteljima za uzor Svetu Obitelj pojasnio je kako je i ona kao i naše obitelji prolazila kroz brojne probleme i poteškoće.

 „Bog je želio doći na ovaj svijet i proživjeti svoj život u jednoj normalnoj obitelji, kakva je to bila Sveta Obitelj. Želi proživjeti sve ono što život nosi sa sobom. Bog se jedino u obitelji muškarca i žene želio roditi i živjeti. Veliko je to otajstvo, jer je kompletna kreacija svijeta otpočetka usmjerena na muškarca i ženu koji su, kako je zapisano, jedno tijelo. Danas je više nego ikada potrebno da svoj život kao kršćani usmjerimo obitelji kao zajedništvo muža i žene. Brak je velik sakrament“, rekao je uz ostalo vlč. Ivan.

Pojasnio je i Deklaracija “Fiducia supplicans” o pastoralnom značenju blagoslova Dikasterija za nauk vjere koja je odobrena od pape Franje, te će biti moguće blagoslivljati istospolne i parove u neredovitim situacijama. Učenje o braku se ne mijenja, a blagoslov ne znači odobravanje zajednice. „Papa nigdje ne mijenja niti dopušta blagoslov istih poput redovitih brakova muškarca i žene. Riječ je o dopuštanju blagoslova pojedinaca u njihovoj iregularnoj situaciji. Nažalost mediji su pokušali ovu deklaraciju prikazati na jedan populistički način. Sve navedeno očito svjedoči da se na bilo koji način želi uništiti život kršćana u braku kao zajednici muškarca i žene. Crkva nikada tu sliku neće narušiti, jer za uzor ima primjer Svete Obitelji. Ovaj će svijet nametati svoje programe sa željom da ugasi onu najveće vrijednost, a to je brak i obitelj. Upravo je stoga papa Leon XIII. još 1893. ustanovio i odredio da se u Božićnoj osmini slavi ovaj blagdan. Bog je želio na ovaj svijet doći u obličju maloga djeteta i živjeti u obitelji muškarca i žene. Neka nam to bude jasan znak i putokaz da u vremenu u kojem živimo nastavimo izgrađivati i potpomagati kršćanske obitelji kako bi mogli ostvarivati Božji spasenjski plan i u današnjem svijetu. Neka nam današnji župa svetkovina i početak kalendarske godine  2024. pomogne da živimo dostojno kršćanske vrijednosti u obitelji bilo to zgodno ili nezgodno. Trudimo se i u ovoj novoj godini kršćanske vrednote inkorporirati u život i dostojanstvo naših obitelji“ – zaključio je vlč. Ivan

Kako je ta župa prepoznatljiva po visokom natalitetu te gotovo svake nedjelje imaju barem jedno krštenje, pod tom je misom vlč. Ivan krstio maloga Frana, prvo dijete Mie i Maria Mitrovića.

Slavlje su pjevanjem animirali Muška pjevačka skupina „Veseli šokci“ i Tamburaški sastav „Bećari“ pod dirigentskom palicom prof. Gorane Jagarinec. Kako mu je to bila prva proslava župne svetkovine sa svojim župljanima župnik Lacković zahvalio je svima koji su doprinijeli proslavi tog za župu velikog događaja. B. Lukačević