Proslava sv. Leopolda Bogdana Mandića

OSIJEK / SLAVONSKI BROD (TU) – Svetkovina svetog Leopolda Bogdana Mandića proslavljena je u petak, 12. svibnja 2023. u župi i svetištu sv. Leopolda Bogdana Mandića u Osijeku te u istomenoj župi u Slavonskom Brodu.

Osijek

Slavlje svetoga Leopolda Mandića u gradu Osijeku obilježeno je svečanim misnim slavljima kojem je prethodila trodnevna duhovna obnova. Tijekom obnove izložena je na čašćenje velika relikvija svečeve desne ruke darovane svetištu dalekog 21. lipnja 1979. godine od Padovanskog samostana i postulatora kauze o. Pietra Bernardia OFM Cap. Župa svetoga Leopolda Mandića u gradu Osijeku stoga je i prva je župa u svijetu posvećena njemu 2. svibnja 1976. godine a biskup Ćiril Kos proglašava je svetištem 15. svibnja 1977. godine.

Obilježavajući župnu svetkovinu u prezbiteri je postavljen drveni križ sa korpusom kojeg je izradio kipar Petar Jarm prigodom kanonizacije svetoga Leopolda 1983. godine. Time se označilo 40 godina proglašenja svetim i 20 godina od dolaska svetoga Ivana Pavla II. u grad Osijek i župu svetoga Leopolda Mandića 2003. godine. Misna slavlja tijekom dana pohodili su brojni hodočasnici, a središnje slavlje predvodio je župnik iz Sarvaša vlč. Nino Perica, uz koncelebraciju svećenika grada Osijeka. Slavlje je animirao župni zbor.

Na kraju slavlja župnik Tomislav Benaković  podsjetio je prisutne da je osječko svetište posebno obilježen prisutnošću svetoga Leopolda po relikviji i pohodu svetoga Ivana Pavla II. koji ga je proglasio svetim prije 40 godina te je i sam boravio i slavio misu u župi prilikom svoga stotog apostolskog putovanja.

Slavonski Brod

Svetkovina sv. Leopolda Mandića proslavljena je u istoimenoj župi sv. Leopolda Mandića u Slavonskom Brodu. Središnje blagdansko slavlje predvodio je Krešimir Čutura, župnik brodske Župe Duha Svetoga. Koncelebriralo je osam svećenika među kojima dvojica rimokatoličkih i šestorica grkokatoličkih svećenika. Posluživao je đakon Antonio Pekić.

U prigodnoj homiliji župnik Čutura naglasio je kako nam taj veliki svetac, sv. Leopold, koji je Evanđelje shvatio vrlo ozbiljno te se opredijelio odazvati na Gospodinom poziv – imati udjela u pastirskoj službi, na svoj blagdan poručuje da molimo Božju milost kako bi živjeli Evanđelje u svom konkretnom životu.

„Crkva je živo i ozbiljno otajstvo. Duh Kristov nas iznova obnavlja i poučava što nam je činiti sada da bi bili autentični kršćani. Razmišljanjem o nekom svecu pozvani smo promišljati što je svetost na koju smo kao kršćani pozvani. Pozvani smo na svetost, pozvani smo na ljubav. Biti svet jest biti izvorno čovjek stvoren na sliku Božju, zato smo pozvani živjeti ljubav. Leopold je vjerske istine ozbiljno pustio u svoj život, doživio obraćenje i živio svetim životom…“ rekao je uz ostalo vlč. Čutura.

Ustvrdio je kako nam sv. Leopold poručuje da se suočimo s istinom u životu u kojem živimo te svjesni da smo potrebni Božje milost odlučimo živjeti svetost u svom konkretnom životu.

Dodavši kako se sv. Leopold zalagao za ekumenizam, pozvao je vjernike da mole na tu nakanu kako bi u svakom bližnjemu gledali brata čovjeka.

„Pozvani smo na istinsku radost, na izvornu ljudskost i pravu svetost koja proizlazi iz našeg stvarnog opredjeljenja za suradnju s Božjom milošću. Poticaj i primjer u tome neka nam budu sveci, a danas posebno sv. Leopold. To je put na koji smo pozvani“, zaključio je na kraju vlč. Čutura. Slavlje je pjevanjem animirao župni zbor predvođen prof. Kristinom Udovičić.

Svetkovini je prethodila trodnevna duhovna priprava od utorka, 9. do četvrtka 11. svibnja kada su večernja misna slavlja predvodili; Božidar Nađ, župnik Župe Krista Kralja u Brodskom Varošu, Luka Ćosić, župni vikar Župe Duha Svetoga, a u predvečerje blagdana domaći župnik Robert Farkaš. Svakoga se dana prije mise molila krunica Blaženoj Djevici Mariji i molitva sv. Leopoldu. Tiskovni ured / B. Lukačević