Proslava sv. Josipa u brezničkom Karmelu

BREZNICA ĐAKOVAČKA (TU) – Nadbiskup đakovačko-osječki Đuro Hranić na svetkovinu sv. Josipa, 19. ožujka predvodio je misno slavlje u brezničkom Karmelu sv. Josipa. „Okupili smo se oko lika sv. Josipa, zaštitnika ove zajednice, ali od 1687. i zaštitnika Hrvatskoga sabora i cijele domovine Hrvatske. On je znao slušati i poslušati Božju Riječ i onda kada se njegova volja nije podudarala s Božjom voljom. Imao je djetinje povjerenje u Boga zbog kojega ga je Bog i ugradio u povijest spasenja učinivši ga poočimom Spasiteljevim“, rekao je nadbiskup Đuro uvodeći u misno slavlje i pozdravljajući brojne hodočasnike u kapeli samostana.

U svojoj homiliji prikazao je lik sv. Josipa kao čovjeka otvorena Božjoj volji i glasu unatoč teškoćama i ne razumijevanju onoga što Bog stavlja pred njega. „Nakon duge borbe i tjeskobe, vapaja, molitava i odluke da potajice napusti Mariju, iznenada dolazi do obrata. Bog mu se javlja u snu. Josip je na istoj valnoj dužini s Marijom jer i on prima i razumije govor anđela. Što u snu čuje to na javi spremno izvršava. A anđeo donosi rješenje, da se njegov i Marijin plan ne mijenja nego potvrđuje“, rekao je nadbiskup opisujući kako je Josip prošao kroz duhovnu noć, a anđelovo javljanje nije samo rasvijetlilo tu situaciju nego mu je dalo i svjetlo za budućnost. „Ljudi često misle kako Bog kasni, kao i u ovome slučaju sa sv. Josipom. Kako na vrijeme ne ispunjava njihova očekivanja, ali iako se čini kako kasni, Bog uvijek stiže na vrijeme“, istaknuo je i nastavo: „I Josip učini kako mu naredi anđeo. To je bio Josipov Fiat – poput Marijina Neka mi bude. Čovjekova sreća ovisi o njegovu potpunu predanju Bogu i Božjoj volji, stoga „prihvatimo i ono što ne razumijemo, što je bolno, stavimo to u Božje ruke s povjerenjem da Bog svojih nikada ne ostavlja“, poručio je đakovačko-osječki nadbiskup okupljenim vjernicima.

Samostansku crkvu sestara karmelićanki hodočasnici su pohodili i tijekom trodnevne molitvene priprave od 16. do 18. ožujka. Misnim slavljima prethodila je molitva krunice, litanije sv. Josipu, a uoči svetkovine molila se Prva večernja časoslova. Misna slavlja tijekom trodnevnice predvodili su vlč. Boris Vulić, profesor na KBF-u u Đakovu, vlč. Josip Filipović, župnik u Bošnjacima te tvlč. Tomislav Ćurić, župnik u Slavonskom Brodu. Mnogi vjernici pristupili su sakramentu pomirenja, a kako je ova samostanska crkva na svetkovinu sv. Josipa i oprosna, imali su mogućnost za dobivanje potpunog oprosta. s. Teodora Lešić