Proslava sv. Joakima i Ane u Osijeku i Slavonskom Brodu

OSIJEK / SLAVONSKI BROD (TU) – Spomendan sv. Joakima i Ane, roditelja Blažene Djevice Marije u nedjelju 26. srpnja u Osijeku je svečano proslavljen u konkatedralnoj župi Sv. Petra i Pavla, uz kapelicu Svete Ane na Gornjogradskom groblju. Blagdan je proslavljen i u kapeli Sv. Ane u slavonskobrodskoj Tvrđavi, nakon trodnevnice koja mu je predhodila.

Misnim slavljima  u Osijeku prethodila je pobožnost uz molitvu krunice Božjem milosrđu. Vjernici su imali prigodu pristupiti sakramentu ispovijedi, a liturgijsko pjevanje predvodili su župni pjevači i župni suradnici. Na sam blagdan sv. Ane dvije mise slavio je župni vikar Blaž Jokić. U prijepodnevnom misnom slavlju crkvenoga goda na gornjogradskom groblju te u molitvenoj pripravi sudjelovale su redovnice Družbe Marijinih sestara čudotvorne medaljice s poglavaricom s. Kajom Ljubas.

Uvodeći u propovijedi, vlč. Jokić je ukazao na buku svijeta, buku pričljivaca s puno govora, a s malo ili nimalo dosljednosti u življenju duhovnih vrjednota i kršćanskih uzora te pozvao vjernike promišljati o zaštiti vlastite obitelji u djelatnom kršćanskom smislu, ne samo deklarativnom. Razloživši kako imamo uzore svetosti u Svetoj Obitelj i roditeljima BDM Joakima i Ane, koji su usputna stanica u trajnom pozivu naše vlastite obitelji na svetost, propovjednik je naglasio kako se na obitelji temelji sve u životu – obitelj je navjestiteljica Oca nebeskoga i svega dobroga, ali danas se sve više brakova i obitelji raspada. „Borba za obitelj i brak pitanje je opstanka. Zaštita vlastite obitelji i braka znači da muškarac i žena podjednako štite i čuvaju obitelj i brak. I u današnjoj proslavi je središte naše molitve obitelj, borba za vlastite obitelji“, zaključio je vlč. Jokić.

Naraštaji Osječana na poseban način častili su sv. Anu te je najstarije gradsko groblje, koje postoji od 1848. godine, nazvano po majci BDM kao i kapelica koja ove godine na dan proslave tiho slavi 150. jubilej postojanja. Sagrađena je 1870. godine i u njoj se nalazi slika sv. Ane s kćerkom Marijom, a za prigodu slavljenja misa na otvorenom u hladu stare lipe stavljena je na crkveni zid iza oltara te izložena za hodočasničko čašćenje. I crkvica je bila mjesto osobne molitve za majke i bake, kao i za pokojne koji počivaju na „Aninom groblju“. Svetkovanje je spomenuto i u konkatedrali, gdje je mise po nedjeljnom rasporedu slavio župni vikar Robert Almaši. Nevenka Špoljarić

Slavonski Brod

Pod geslom „Slavimo te, sveta Ano, od sveg srca i odano…“ blagdan sv. Ane proslavljen je u slavonskobrodskoj Tvrđavi. Misno slavlje ispred kapele Sv. Ane u večernjim satima pred 700-tinjak vjernika, uz poštivanje svih epidemioloških mjera, predvodio je mr. Ivan Benaković, svećenik na studiju u Rimu. Uz domaćeg župnika dekana Ivana Lenića suslavio je Josip Matanović, župnik Župe sv. Dominika Savija na Koloniji.

U prigodnoj homiliji vlč. Benaković povezao je misna čitanja s likovima svetaca, napose sv. Anom, naglasivši kako nas svetačke vrline i kreposti privlače i potiču na nasljedovanje. Posvjestivši kako su svi sveci bili ljudi molitve, okrenuti Bogu, pojasnio je kako kao vjernici trebamo moliti. „Prvo trebamo smiriti svoje srce, očistiti duh, raspoložiti se u potpunosti za Božju stvarnost. Molili su tako sveci, molila je tako i sv. Ana o kojoj u Bibliji nema ni spomena, ni riječ, no njezin je život bio protkan Biblijom…  Bog je milosrdan, prigiba se u stvarnost poniznog molitelja, no od nas traži slušajuće i mudro srce. Mudrost je važna radi Kraljevstva Božjega. Kršćanstvo je religija duhovne stvarnosti. Boga možemo tražiti ali se on otkriva neočekivano. Laganim i tihim korakom Bog kuca na vrata vjerničkog srca, na obiteljska vrata, tako jasno da ga možemo doživjeti. Da bi ga pronašli, Bog od traži naše cijelo biće – sve. Od sv. Ane i Joakima tražio je potpunu raspoloživost za milost. Tek kad je čovjek potpuno raspoloživ događa se obrat i nešto čudesno. To molimo današnju sveticu, posebno vi majke, bake, djedovi, očevi, da možete svojoj djeci istinski svjedočiti za što vrijedi živjeti – sebe cijeloga dati“, rekao je uz ostalo vlč. Benaković.

Slavlje je animirao zbor Župe Gospe Brze Pomoći i ostali pjevači iz brodskih župa, predvođeni s. Cecilijom Kolarić i na orguljama s. Ankicom Tomas. Prije i poslije mise brojni su u tihom ophodu do lika sv. Ane u tvrđavskoj kapeli povjeravali svoje potrebe njezinu zagovoru. Kako je sv. Ana zaštitnica majki, baka, trudnica i roditelja bez djece, prije mise vjernici su molili krunicu i litanije sv. Ane za sve obitelji. U hladovini brodske Tvrđave vjernici su imali priliku za ispovijed za koju su na raspolaganju bila petorica svećenika.

Blagdanu je prethodila trodnvnica koju je također predvodio vlč. Benaković. On je kroz bitne teme za kršćansku duhovnost prikazao redoviti kršćanski život kao način nasljedovanja Boga u svakodnevici. Govorio je molitvi kao izuzetnom sredstvu osobnog zbližavanja s Bogom. Pojasnio je što je kršćanska vjera te njezino svjedočenje i življenje u svakodnevici. Zadnjega je dana tumačio zašto je potrebno prihvatili patnju i križeve kako bi bili istinski Božji. Poučio je vjernike kako ovdje živjeti Kraljevstvo Božje te zašto Crkva počiva na vjeri svjedoka, svetaca koji su plod baštine Katoličke Crkve. Brankica Lukačević