Proslava sv. Cecilije u zajedništvu zborova

GUNJA / POSAVSKI PODGAJCI / BRČKO  –  Blagdan svete Cecilije proslavljen je u utorak, 22. studenoga 2022. u Župi Presvetog Srca Isusova u Brčkom euharistijskim slavljem i koncertom u kojem su sudjelovali zborovi Župe Presvetog Trojstva iz Posavskih Podgajaca, Župe sv. Ilije proroka iz Rajeva sela, Župe sv. Jakova apostola iz Gunje te domaći župni zbor iz Brčkog.

Euharistijsko slavlje predvodio je preč. Damir Ivanović, domaći župnik i dekan Brčanskog dekana, zajedno sa subraćom svećenicima: vlč. Markom Mikićem, župnikom u Posavskim Podgajcima i upraviteljem župe u Rajevu Selu, vlč. Ivanom Živićem , župnikom u Gunji, fra Zoranom Vukovićem, župnikom u Zoviku i  fra Mislavom Jozićem, župnim vikarom u Dubravama.

U svojoj homiliji preč. Ivanović je rekao: „Svaki život je jedno malo mučeništvo! Mjesto svjedočenja i opstanka“ te je podsjetio na trpljenje brčanske župe tijekom rata u Bosni i Hercegovini i napore u poslijeratnoj obnovi. „Sv. Cecilija nam pokazuje umijeće života i svjedočenja u obitelji… Današnja mučeništva u obitelji donose neshvaćenost i odijeljenost“, istaknuo je propovjednik i o današnjim svjedocima vjere rekao: „Svjedočanstvo među narodom tumače riječi svetog Pavla: Lude svijeta izabra Bog da posrami mudre. Stoga su svjedoci nerazumljivi za svijet, a razumljivi za Boga. Takva je bila i sveta Cecilija. Svojim životom izdržala je kušnje hrabrog svjedočenja kršćanske vjere u višebožačkom Rimu i postala je nama primjer ustrajne vjere u Gospodina i nade da On ne ostavlja svoje vjerne“. Obraćajući se prisutnim pjevačima, preč. Ivanović je rekao: „Večeras imamo četiri ruže u buketu – četiri zbora u mnoštvu – svaki zaseban sa svojim specifičnostima i pojedincima, ali čine jedan prekrasan buket za Boga. Taj buket večeras prinosimo Bogu.“ Liturgijsko pjevanje tijekom euharistijskog slavlja animirao je domaći župni zbor pod vodstvom gospodina Željka Klaića.

Na kraju euharistijskog slavlja, preč. Ivanović izrazio je veliku radost što se koncert ponovno održava nakon dvije godine zbog epidemioloških mjera i pozdravio subraću svećenike, sve zborove i goste – članove Zbora Župe svetog Antuna pustinjaka iz Gorica. Naglasio je: „Ponovno smo okupljeni oko velikog Srca – Presvetog Srca Isusova!“

Uslijedio je koncert i predstavljanje zborova. Prvi je nastupio Zbor iz Posavskih Podgajaca sa Zborom iz Rajeva Sela pod vodstvom Mile Polančeca izvodeći pjesme Tebe zovem i Tebi dolazim. Zbor iz Gunje nastupio je pod ravnanjem Marijane Markoljević izvodeći pjesme Klanjam ti se smjerno i Tebi pjevam. Na kraju je nastupio Zbor Župe svetog Presvetog Srca Isusa predstavljajući se pjesmama Pred tobom padam nice i Majko ljubežljiva.

U završnom dijelu koncerta prisutnima se obratio vlč. Mikić podsjećajući na šesnaestogodišnju tradiciju održavanja ovakvog koncerta kao jednoga od oblika suradnje župa s obje strane Save. „Sve je počelo sudjelovanjem župnih zborova iz Posavskih Podgajaca i Rajeva sela 2006. godine na božićnom koncertu Župe Brčko na blagdan Sveta tri kralja, a na inicijativu tadašnjeg brčanskog župnika,  preč. Veselka Župarića.  Iste godine rodila se ideja o zajedničkoj proslavi blagdana svete Cecilije. Tri godine kasnije pridružio se i gunjanski župni zbor zajedno sa svojom voditeljicom, pokojnom s. Patricijom Šestak i tadašnjim župnikom vlč. Matom Matasovićem.  Večeras smo ponovno okupljeni nakon dvije godine. Neka svaka naša pjesma bude iz srca kojim proslavljamo Boga“, rekao je vlč. Mikić.

Tanja Matijević, predsjednica domaćeg župnog zbora, zahvalila je svima na sudjelovanju i završila koncert riječima: „Sveta Cecilije pjevala je i svjedočila ljepotu srca koje pripada Gospodinu. Glazba uljepšava naš život, radošću života u Kristu uljepšavamo život jedni drugima. Ponesimo tu radost u svoje župe i svoje obitelji! Budimo poput anđela – glasnici nebeske radosti!“  Matilda Šokčević