Proslava sv. Antuna Padovanskog

VINKOVCI / OTOK / PODVINJE / KRNDIJA / OSIJEK / SRIJEMSKA MITROVICA – Svetac svega svijeta – sv. Antun Padovanski svečano je 13. lipnja 2019. proslavljen diljem Đakovačko-osječke nadbiskupije. Donosimo tekst i fotografije s misnih slavlja iz Vinkovaca, Otoka, Podvinja, Krndije, Osijeka, ali i iz Srijemske biskupije – katedralne župe u  Srijemskoj Mitrovici.

 Vinkovci

Na svetkovinu sv. Antuna Padovanskoga u istoimenom samostanu u Vinkovcima u četvrtak 13. lipnja središnje misno slavlje u večernjim satima predslavio je đakovačko-osječki nadbiskup u miru Marin Srakić. Suslavila su četvorica svećenika, među kojima i gvardijan samostana o. Željko Klarić.

U propovijedi je nadbiskup Srakić rekao da među svecima o kojima se doista može govoriti u superlativu, jest današnji svečar sv. Antun Padovanski, i to ne bez razloga. „Kako to da je sv. Antun došao ispred sv. Pavla? Kako je došao ispred mudroga sv. Augustina, sv. Bernarda? Zašto oni nisu popularni ili kako to da ih je sv. Antun pretekao? Zasluge sv. Antuna kao propovjednika i apostola bile su više nego dovoljne da ga učine svecem svih vremena. Njegova popularnost ima drugo značenje. Ona dolazi od brojnih čudesa koja se pripisuju njemu. O njemu se govori u superlativu jer je moćni zagovornik“, rekao je nadbiskup u miru Srakić.

Također je rekao kako svako vrijeme ima svoje potrebe, a svako vrijeme pomalo sliči i na vrijeme prije. „Što da mi kažemo? Antun pomiruje redom, i stranke sa strankom, Papu s vladarima, a mi? Koga da zamolimo, kome da se uteknemo u nevolji u kojoj se nalazimo? I što biva? Biva onda ono što je lijepo rekla jedna djevojčica u anketi: ‘Kad se tata i mama svađaju, ja ne rastem, nego se smanjujem.’ Kad se stranke u Hrvatskoj svađaju, Hrvatska ne raste, nego se smanjuje. U toj svađi malo po malo, onima kojima je dosta svađe, napuštaju Hrvatsku. Tko nam je potreban? Mnogi pitaju: ‘Biskupe, velečasni, recite, kome da se molim?’ Ako ne znaš kome, onda sv. Antunu. On je sveznadar. On je enciklopedija pomoći svima, jer je doista bio čovjek koji se razdavao svima“, istaknuo je nadbiskup u miru Srakić.

Nadbiskup je poručio: „Utječimo se sv. Antunu koji je bio pomoćnik sirotinje. On je gledao na jadnike, prognanike. Narod je shvatio: ako je sv. Antun pomagao sirotinju, onda možemo i mi, pa je prije 150-tak godina ustanovljen Kruh sv. Ante. Možda, kad čovjek gleda, to je sitan novčić, kao ona sirota udovica koja je u kasu stavila svoj sitni novac, a Isus je kazao da je svoj cijeli život uložila u to. I mi smo osjetili koliku pomoć za vrijeme nedavnoga rata, koliko je upravo Kruh sv. Ante pomogao. Tko je sačuvao sjemeništa, samostane nakon Drugoga svjetskoga rata. Bogataši? Ne. Oni su nam oteli sve. Oni koji su bili na vlasti? Ne. Sačuvali su ih one jednostavne siromašne osobe, obitelji, koje su od svoga siromašnoga otkidale i davale. I to je veličina. Tko je bio najveći darovatelj i najveći dobrotvor za vrijeme ovoga prošloga rata? Zar je to bio Zapad? Ne. Najveći dobročinitelj je bio upravo siromašni hrvatski narod, kršćanski, katolički narod.“

Nadbiskup u miru Srakić istaknuo je i to kako sv. Antun nije bio samo jednostavan, nego i učen. „I ne samo učitelj svoga vremena, nego i učitelj i nas ljudi 21. stoljeća. Zato vas pozdravljam i čestitam. Držite se sv. Antuna, njegova primjera, njegovih riječi i onda će te znati da idemo pravim putem. Ne putem napuhanih velikana, nego putem jednostavnih ljudi, jer svijet, sadašnjost, pripada jednostavnim, skromnim ljudima našega stoljeća“, zaključio je svoju propovijed nadbiskup u miru Srakić.   

I ove se godine na svetkovinu sv. Antuna Padovanskoga u „maloj crkvi“ u Vinkovcima, a koja je „ispovjedaonica Vinkovaca i cijele okolice“ sabralo na tisuće hodočasnika. Blagdanske mise od ranih jutarnjih sati predvodili su: o. Jere Vujić, OFM Conv., o. Martin Dretvić, OFM Conv., vlč. Nikola Kaurin, o. Ilija Sudar, o. Matija Antun Mandić, mons. Tadija Pranjić i vlč. Ladislav Dort. Blagoslov djece i ljiljana predvodio je domaći gvardijan o. Željko Klarić. Tijekom cijeloga dana bila je mogućnost za ispovijed, blagoslov nabožnih predmeta i plaćanje zavjetnih misa. Priprava za proslavu Antunova bila je trodnevnica od ponedjeljka 10. do srijede 12. lipnja. Predvoditelji i propovjednici trodnevnice bili su: vlč. Dejan Bubalo, o. Branko Janjić, TOR., i o. Željko Klarić. Snježana Kraljević


 Otok

U četvrtak, 13. lipnja otočka Crkva – župna zajednica i Grad Otok slavili su svojega nebeskog zaštitnika sv. Antuna Padovanskog. Za ovo slavlje pripravljali su s tijekom trinaest utoraka molitvom, postom i djelima milosrđa, a na samu svetkovinu slavljene su tri mise. Predvoditelji su bili: vlč. Željko Šimić – župnik u Drenovcima, vlč. Mario Brkić – župnik u Sarvašu i vlč. Nikola Kaurin – župni vikar u Župi sv. Euzebija i Poliona u Vinkovcima, koji je  blagoslovio djecu i ljiljane.

Najsvečanije je bilo na središnjem misnom slavlju koje je predvodio vlč. Brkić, a koncelebriralo je, uz domaćeg župnika preč. Antuna Kneževića, još deset svećenika iz Otočkog dekanata i Đakovačko-osječke nadbiskupije. U prigodnoj homiliji vlč. Brkić govorio je o fenomenu sv. Antuna Padovanskog, njegovoj snazi da privlači i one koji možda ni na Božić i Uskrs ne idu u crkvu. „Mnogima je sv. Antun čudotvorac, previše važan svetac da bi na današnji dan išta drugo radili nego išli njemu u bilo koje od svetišta gdje se on pobožno časti. I nas je ovdje okupila snaga ovoga čovjeka. Mnogi se danas vraćaju na izvor svoga postojanja – dolaze Bogu potaknuti snažnim primjerom života našega sveca“, rekao je propovjednik.

Potom je nastavio: „Sva čuda koja je sv. Antun činio, sva ozdravljenja, sva oživljavanja mrtvaca koja su se dogodila po njegovoj zagovornoj molitvi nisu učinjena bez snage koja dolazi odozgor, bez sile koju nam je obećao Isus Krist. Ta snaga i sila odozgor je Duh Sveti. Isti Duh koji je počivao na Isusu Kristu i apostolima koje Isus šalje u svijet da svakome donose mir, liječe bolesnike i naviještaju Kraljevstvo Božje. Taj isti Duh djelovao je po rukama sv. Antuna i taj isti Duh silazi i danas ovdje među nas.“ Podsjećajući kako je Gospodin uvijek prisutan, nastavio je: „Dolazio je u svijet po rukama sv. Antuna Padovanskog, dolazi svijetu i sada po rukama svećenika koji žive među nama. Tu se očituje snaga naše vjere. Sveti Antun bio je čovjek obdaren posebnom Božjom milošću da se po njegovu životu mnogi obraćaju  Bogu.“

Uz slavlje spomendana svojega nebeskog zaštitnika sv. Antuna Padovanskog otočka Crkva slavila je i 40. obljetnicu posvete crkve. Naime, posveta crkve obavljena je 12. i 13. lipnja 1979., a posvetio ju je biskup Ćiril Kos. Uoči proslave crkvenog goda, 12. lipnja održana je misa posvete crkve koju je slavio domaći župnik preč. Knežević, a suslavio vlč. Tomislav Vlahović, svećenik Zadarske nadbiskupije. Sva misna slavlja animirali su župni zborovi: Mješoviti zbor “Blaženi Alojzije Stepinac” pod ravnanjem prof. Jana Valenćika, Ženski zbor pod ravnanjem s. Gracije Petrić i Zbor mladih “Gracija” pod ravnanjem voditeljice Marine Čepo. Mira Bošnjaković


Podvinje

Blagdan sv. Antuna svečano je u četvrtak, 13. lipnja proslavljen u istoimenoj župi u Podvinju kod Slavonskog Broda. Mnoštvo vjernika slijevalo se u župu sudjelujući na osam misnih slavlja. Prvu je misu predvodio brodski župnik Florijan Kvetek, potom brodski župnik Krunosalv Karas te domaći svećenik o. Rafal Kiedrowich. Tradicionalno je i ove godine misno slavlje u 8 sati predvodio grkokatolički župnik Aleksandar Hmilj. Misu u 9 sati predvodio je o. Arkadius Krasicki, poglavar Družbe Duha Svetoga u Hrvatskoj.

Središnju hodočasničku misu u 10:30 sati predvodio je don Zdenko Dundović, pročelnik teološko-katehetskog odjela na Sveučilištu u Zadru. Naglasivši na početku kako nas blagdan sv. Antuna Padovanskog poziva na duboko promišljanje što smo na ovome svijetu i što od Boga tražimo, posvijestio je kako ne smijemo zaboraviti da sve što imamo darovano nam je od Boga te da nam svetac cijeloga svijeta, sv. Antun treba biti primjer i uzor kako svojim primjerom, životom i djelima svjedočiti Gospodina. Svjestan kako se sv. Antunu mnogi mole za izgubljene stvari  pojasnio je kako današnji čovjek treba moliti za tri izgubljene stvari: za svoj izgubljeni odnos s Bogom; da nam sv. Antun pomogne da pronađemo sebe; te da nam pomogne pronaći u srcu ljubav prema bližnjima.

Popodnevnu misu s blagoslovom ljiljana i djece na kojoj se okupilo mnoštvo djeca, njihovih roditelja, baka i djedova predvodio je domaći župnik o. Josaphat N. Mosha, a zahvalnu misu na kraju dana vlč. Pavo Mikulić, domaći sin, student na poslijediplomskom studiju u Rimu.

Mnogobrojni su vjernici, napose domaći župljani sudjelovali na trodnevnoj duhovnoj obnovi, koju je pod geslom „Riječ je živa, kad život govori“ (misli sv. Antuna Padovanskog), od 10. do 12. lipnja predvodio don Zdenko.

Predvodeći misna slavlja i euharistijska klanjanja on je kroz tri dana vjernicima ukazao na važnost Božje riječi. Tako je tema prvoga dana bila „Riječ Božja kao nadahnuće za život“, drugoga dana „Šutnja-prostor Božje riječi“ i trećega „Kršćaninova svakodnevica-živo svjedočanstvo za Riječ Božju“. Upozorivši kako kršćani i danas vrijeđaju Božju ljubav raznim psovkama posvjestio je da smo pozvani otvoriti se, slušati Riječ Božju i izvršavati je u svom životu, prepustiti se njegovu vodstvu kako bi bili prepoznatljivi u svijetu i mijenjali ga. Dodao je da smo pozvani i ljubiti jedni druge na način kako Isus ljubi nas.

„Ako ostanemo vjerni Kristu možemo se nadati Božjoj pobjedi, zato ne zatvarajmo se Božjoj riječi. Bog je onaj koji poučava, daje život, blagoslivlja, ali traži našu suradnju“, zaključio je. Posvjestio je kako je ta duhovna obnova najbolja priprava za proslavu blagdana sv. Antuna, koji je primjer kako slušati, izvršavati Božju Riječ u svome životu, kako moliti za sebe i drugoga. Posebno je svečana na kraju obnove u srijedu 12. lipnja bila procesija s Presvetim i svijećama kroz dvorište i oko svečeve crkve. B. Lukačević


Krndija

Na blagdan sv. Antuna 13. lipnja u crkvi Uzašašća Sv. Križa u Krndiji, filijalnoj crkvi župe sv. Ladislava kralja u Punitovcima  upriličeno je večernje  misno slavlje koje je predvodio punitovački župnik mr. Đurica Pardon u koncelebraciji dr. Slavka Platza, umirovljenog profesora KBF-a iz Đakova. Posluživao je bogoslov Robert Erk, a nazočili župljani punitovačke župe i  pripadnici Zemaljske udruge Podunavskih Švaba ogranak Đakovo.

„Raduje me što smo se danas u ovoj crkvi, simbolu stradanja i patnje ljudi, okupili uz kip sv. Antuna, prvog i jedinog povratnika u ovo napušteno i pomalo zaboravljeno selo. Okupljeni smo u zajedništvu da sagledamo i vidimo veličinu Božjih djela, da svjedočimo o Božjoj ljubavi, mudrosti i providnosti, da svjedočimo onako kako je to činio sv. Antun u narodu“, rekao je župnik u uvodu u misno slavlje. Podsjetio je da je kip sv. Antuna postavljen u ovoj crkvi kod njezine izgradnje 1937. godine, a prognan je zajedno sa Nijemcima, odnosno sklonjen je 1944. Najprije je sklonjen u župni dvor u Punitovcima, a kasnije prevezen u Čepin, u crkvu sv. Antuna na Ovčari, gdje je bio sve do povratka  u crkvu u Krndiji  10 svibnja 2014. godine.

„Božja su djela nedokučiva, a o njima svjedoči i ova crkva čiji bi graditelji i svi oni koji su nekada u njoj molili te protjerani u patnjama, vidjeli nas okupljene oko kipa sv. Antuna, okupljeni u obnovljenoj crkvi koja je nakon rušenja i pretvaranja u skladište gnojiva doživjela uskrsnuće. Sv. Antun pronalazi izgubljeno, pronašao je dobročinitelje obnove ove crkve, a pronašao je i nas da u njoj u zajedništvu molimo. U ovoj crkvi sv. Antun nas poziva da svjedočimo našu vjeru po Isusu koji je patio, mučen i razapet, umro i uskrsnuo za spas svakog čovjeka. Poziva nas da svjedočimo i o patnjama i stradanjima ljudi ovog sela, o crkvi razrušenoj te našim prisustvom sada svjedočimo i o uskrsnuću ove crkve, svjedočimo da dobro uvijek pobjeđuje zlo“, naglasio je župnik te potaknuo: „Zajedno molimo i za sve one koji napuštaju naša sela, našu zemlju u potrazi za boljim životom, molimo sv. Antuna  da  budu pronađeni, da u zajedništvu s Bogom budu povezani i vraćeni kući na svoju baštinu. Utječemo se sv. Antunu da svi budemo srcem povezani u životu i da se svi nađemo u zagrljaju Gospodinovom. Našim molitvama podupirimo jedni druge znajući da iz ruševina niče nova zgrada, znajući da dobro uvijek pobjeđuje i da se iz smrti ulazi u novi život, život vječni. Sv. Antun neka nas svojim zagovorom okuplja u zajedništvu i ljubavi, bez mržnje i zavisti, neka nas okuplja na putu istine u vjeri prema Kraljevstvu nebeskom.“ Mirko Knežević


Osijek

Spomendan sv. Antuna Padovanskoga u Osijeku proslavlja se tri stoljeća najsvečanije u franjevačkom samostanu Svetog Križa u Tvrđi. Štovanje sv. Antuna započelo je u 3 sata prvim od dvanaest euharistijskih slavlja koja su predvodili redovnici iz Osijeka, Zagreba te Srijemske biskupije, redovnici i svećenici osječkog Zapadnog i Istočnog dekanata uz pjevanje HOPGD „Zrinski“ i župne zborove dvaju dekanata.

Dvadesetak duhovnika sudjelovalo je u slavljima, brojni su bili na raspolaganju vjernicima koji su pristupali sakramentu pomirenja tijekom proštenja, a stotinjak volontera, uključujući 20-tak iz Štitara, trećoredce i framaše iz Tvrđe te Katoličku udrugu„Veronikin rubac“ pomagali su franjevcima u prihvatu hodočasnika od noćnih do kasnih večernjih sati. Posjećenost antunovskog prošteništa posvjedočile su hodočasničke rijeke, mnoštvo obitelji s djecom i osobe sa invaliditetom, stariji i nemoćni, štovatelji sveca svega svijeta koji su se slijevali u staru osječku jezgru na misu u crkvu i samostansko dvorište. Tijekom dana ispred pokrajnjeg oltara sv. Antuna uz koji se dijelilo cvijeće redovi vjernika nisu prekidani duž cijele crkve, oko oltara s kipom Gospe Osječke do ispovjedaonica i dvorišta.

Vjernici su se za svetkovanje pripravljali trodnevnicom uz vodstvo fra Josipa Grubišića, vikara franjevačkog samostana u Zagrebu – Siget. U okviru trodnevnice, nakon pobožnosti u čast BDM i sv. Antuna te euharistijskog slavlja, u utorak 11. lipnja po prvi puta je priređen program duhovne poezije osječkih pjesnika i duhovne glazbe „Osječko Antunovo – pjevamo svecu svega svijeta“ koji je otvorio gvardijan Franjevačkog samostana sv. Križa fra Ante Perković, a vodila dopredsjednica „ivanošićevaca“ Nevenka Špoljarić. Recital u povodu Antunova s repertoarom lirike i skladba posvećenih sv. Antunu su ostvarili članovi Društva pjesnika „Antun Ivanošić“ i zbor crkve Sv. Križa uz ravnanje Silvija Vrčeka te orguljsku pratnju Ivke Kaurinović.

U okviru razmatranja u trodnevnici Grubišić je poručio kako su nam sveci dani za primjer nasljedovanja te naglasio važnost „imati čisto, ponizno srce za Gospodina da bi se u njemu Duh Sveti mogao nastaniti, a čovjek na putu s Gospodinom tada životom svjedoči poslanje Božjega čovjeka kakav je bio sveti Antun, po čijoj su se riječi mnogi obraćali, a njegov život je bio vrjedniji nego svako njegovo čudo“. Nevenka Špoljarić 


Srijemska Mitrovica

U četvrtak, 13. lipnja u srijemskomitrovačkoj katedralnoj Župi Svetog Dimitrija svečano je proslavljen blagdan sv. Antuna Padovanskog. Već duži niz godina crkva i župa osjećaju obilni Božji blagoslov koji se izljeva upravo zagovorom sv. Antuna, sveca svega svijeta.

Od ranih jutarnjih sati u crkvenom su se dvorištu mogli zateći prvi hodočasnici, koji su došli moliti te tražiti zagovor dragoga svetca. Euharistijska slavlja slavljena su u 9.30 i 19 sati, a predslavio je srijemskomitrovački župnik Eduard Španović. Prijepodnevno euharistijsko slavlje slavljeno je u crkvi, dok je večernje euharistijsko slavlje slavljeno u crkvenom dvorištu jer je crkva bila premala da primi sve hodočasnike. Ono što treba posebno istaknuti jest veliki broj mladih obitelji – očeva i majki s djecom – koje se došle zatražiti blagoslov za najmlađe članove svojih obitelji.

U svojoj homiliji, mons Španović podsjetio je kako ovaj svetac uvijek iznova vraća Izvoru, tj. Bogu te da bez Boga nemamo veliku vrijednost, dok s Bogom možemo učiniti velike stvari o kojima možda i nećemo razmišljati. „Danas nam je Bog dao lijepo vrijeme. Osjeća se vrućina, ali za Boga nam ništa nije teško. Zahvalni smo za veliki broj djece i mladih, koje danas vidimo među nama, a koji su došli tražiti blagoslov od Gospodina. Dobro je da se tako čini, jer Božjeg blagoslova nam nikada nije previše“, poručio je mons. Španović.

Na kraju oba euharistijska slavlja upriličen je blagoslov ljiljana, nabožnih predmeta, a najveći naglasak stavljen je na pojedinačan blagoslov djece i mladih, koji su, pristupajući svećeniku primili blagoslov po zagovoru svetog Antuna.

Za istaknuti je da dan sv. Antuna u Srijemu ima izrazito ekumenski karakter. Na hodočašće sv. Antunu, uz rimokatolike, već godinama dolaze brojni vjernici svih kršćanskih denominacija, u čemu treba iščitavati vrijednost životnog svjedočenja koje nam pruža ovaj svetac Antun. Ivica Zrno