Proslava Gospe Fatimske u Tordincima i Slobodnici

U mnogim župama Đakovačko-osječke nadbiskupije vjernici posebno štuju Majku Božju Fatimsku. Prenosimo slavlje iz župa Tordinci i Slobodnica.

TORDINCI – U Župi Presvetog Trojstva u Tordincima svečano je 13. svibnja 2024. proslavljena Gospa Fatimska. Misno slavlje predvodio je vlč. Krešimir Šaf, župnik u Ivankovu uz koncelebraciju župnog upravitelja vlč. Josipa Erjavca. Prije mise molila se Gospina krunica te su vjernici imali priliku za ispovijed.

Na početku misnog slavlja vlč. Šaf istaknuo je kako smo okupljeni oko stola Gospodnjeg, Riječi Gospodnje te kako nas na poseban način okuplja Isusova i naša nebeska majka. „Kroz liturgijsku godinu slavimo puno njenih naziva, a sada Crkva pred nas stavlja Gospu iz Fatime. Onu koja je pozivala na mir, koja je pozivala, u najtežim razdobljima za čovjeka, a to su ratna razdoblja, da se moli za mir. Ne samo odsustvo rata nego da Krist zasja ponovno u našim srcima, u srcu svakog čovjeka“ rekao je vlč. Šaf.

U svojoj propovijedi podsjetio je na različite Marijine nazive u litanijama. Rekao je da smo u uvodnoj molitvi i kroz čitanja stavili naglasak na naziv Majka. Isus nam je s križa dao Mariju za majku i sve nas stavio pod njezinu zaštitu. Osvrnuo se na evanđelje o svadbi u Kani Galilejskoj u kojem Marija dolazi Isusu sa stavom da je ona učenica, a Isus Učitelj. „Kad razmišljamo o svom odnosu prema Bogu i mi se tako trebamo postaviti – da je On učitelj, On mene uči. A kad razmišljamo o svom odnosu s nebeskom Majkom ona je učiteljica moga života. Ja sam i njen učenik, i njena kćer, i sin, i njeno dijete. Ja imam učiti od nje. Zato što su njene riječi upućene onima koji su bili kraj nje na svadbi – Što god vam rekne, učinite. Što god Isus kaže, napravite. Ona je samo uputila na Krista. Ona je samo pokazala smjer. Ne samo da od Marije možemo naučiti kako biti ponizni, nego možemo od Marije naučiti ovu dimenziju – sklanjam se da ovdje ispred mene staje Krist jer na prvo mjesto dolazi Bog. Marija nas uči da Krist bude na prvom mjestu, a onda ja i moji bližnji. Fatimska Gospa objavila se najmanjima, troje djece ju je vidjelo. Zašto djeca? Zato što su nevina, jednostavna, čista srca, neiskvarena srca. Kad se objavila? Objavila se u najteže doba ljudske povijest – kada je bio Prvi svjetski rat. Potaknula je da se moli krunica, da se moli za mir. Ne samo da se puška zaustavi nego da u srcima ljudi zasja opet Krist. On je rekao Mir vam svoj ostavljam, mir vam svoj dajem ne kao što ga svijet daje nego ja dajem drugačije, ja dajem sebe. Ona je pozvala da takav mir nađemo. Pozvala je da se molimo za obraćenje grešnika. Ona je kroz cijelu povijest dala jedno od najjačih oružja, a to je krunica“, naglasio je vlč. Šaf. 

Prije završne procesije domaći župnik Josip Erjavac pročitao je dopis koji je u župu u Tordince stigao 19. travnja 1958. godine. Govori o pribavljanju kipa te dogovoru oko blagoslova kipa Gospe Fatimske. Ovim dekretom proglašava se župna crkva u Tordicima proštenišnom crkvom Majke Božje Fatimske za Vinkovački dekanat. Kao glavni dan hodočašća biskup Bäuerlein određuje 13. svibnja kada se Gospa prvi puta ukazala djeci 1917., a župnu crkvu u Tordincima odredio je neka bude uz Aljmaš, Tekije, Ilaču  drago svetište gdje će se okupljati dobra djeca Marijina da po zagovoru Gospe Fatimske izmole mnoge milost koje su im potrebne. Misno slavlje završilo je svečanom procesijom s Marijinim kipom oko crkve uz marijanske pjesme te molitvom litanija i blagoslovom. Tatjana Adžić / Ivana Vidinović

SLOBODNICA (TU) – Pod geslom „Fatimska Djevice spusti se u ravnice naše da se mi po tebi i s tobom uzdignemo k nebu!“ proslavljen je u ponedjeljak 13. svibnja 2024. u Župi sv. Marka, evanđelista, u Slobodnici  blagdan Gospe Fatimske.

Svečano večernje euharistijsko slavlje u prepunoj crkvi, koju su posebno krasili djeca i odrasli odjeveni u narodne nošnja kako slavonske tako i iz Bosanske Posavine, predvodio je domaći župnik Ilija Janjić.

U prigodnoj homiliji župnik Janjić podsjetio je vjernike, među kojima su uz njegove župljane bili i vjernici iz okolnih župa, na ukazanja koja su se dogodila 1917. godine u Fatimi gdje se Blažena Djevica Marija ukazala dječici Luciji, Hijanciti i Franji i preko njih poslala poruku na obraćenje, pokoru i molitvu krunice za mir u svijetu. Ustvrdio je kako je ta poruka i danas u ovome svijetu ratova i tolikoga zla itekako aktualna.

“Napose, mi smo kršćani pozvani na obraćenje i pokoru, pozvani smo biti ustrajni u molitvi krunice. Budimo vjerni našoj nebeskoj Majci koju mi Hrvati častimo kao svoju najvjerniju odvjetnicu. Molimo krunicu, otvorimo svoje srce za dobro kako bi primili blagoslov i širili ga u ovome svijetu”, poručio je uz ostalo župnik Janjić.

Svoje je župljane pozvao i da mole zagovor svetoga pape Ivana Pavla II., kojem je posvećena njihova filijalna crkva u Bartovcima, posvjestivši im koliko je on ljubio i častio Blaženu Djevicu Mariju na čiji je spomendan 13. svibnja 1917. ranjen. Dodao je kako je to jedina crkva u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji posvećena tom svetom papi naših dana.

Na kraju mise slijedila je tradicionalna zavjetna procesija s Gospinim kipom, koji su nosili ovogodišnji krizmanici i članice KUD-a  Šokice. Pjesme Gospi, okićene kuće i dvorišta u toj ulici onim najljepšim slavonskim ručnim radovima pokazuju kako vjernici doista časte svoju Gospu Fatimsku i čuvaju tu lijepu tradiciju. Na kraju ulice, uz križ, župljani su za Gospu priredili i lijepo ukrasili sjenicu. Tu je župnik Janjić predvodio Marijanske litanije. S Gospinim kipom vratili su se u crkvu gdje su molitvom “Fatimska Djevice”, koju znaju napamet, kako stariji tako i oni najmlađi, zahvalili dragoj Gospi na njezinoj blizini i majčinskoj ljubavi. Pred likom Gospe Fatimske zavjetnom molitvom povjerio je župnik sve svoje župljane Bezgrješnom Srcu Marijinu i na kraju svima udijelio svečani blagoslov. Radost toga susreta nastavili su u župnom dvorištu uz okrjepu i pjesmu tamburaša.

Gospa Fatimska u toj se župi časti od 1959. godine kada je u župu stigao Gospin kip iz Portugala. Iste je godine na Markov dan bila veličanstvena procesija kroz selo s Gospinim kipom, koja je okupila više od 2000 vjernika i velik broj svećenika. S kipom su dobili i molitvu “Fatimska Djevice” koja je prevedena na hrvatski jezik i od tada je mole na kraju svake mise. U vrijeme komunizma procesije nisu bile dopuštene te je prva procesija na inicijativu tadašnjeg župnika Mire Tomasa ponovo održana na blagdan Gospe Fatimske 1995. godine i od tada je nastavljena kroz sve godine do sada. B. Lukačević