Proslava blagdana Gospe Fatimske

SLAVONSKI BROD/SLOBODNICA/ODVORCI (TU) – Blagdan Gospe Fatimske proslavljen je 13. svibnja u Župi Duha Svetoga u Slavonskom Brodu. Uz župnog vikara Zlatka Hnatešina, večernje misNo slavlje predvodio je domaći župnik Florijan Kvetek.

„Blažena Djevica Marija ukazala se u Fatimi da potrese savjest čitavoga čovječanstva. Obratila se grešnicima i pravednicima i to s dvostrukim ciljem: da spasi duše i donese mir svijetu. Ražalila se nad našom dvostrukom tragedijom: nad vječnom propašću mnogih duša, koje se ruše u pakao i nad paklom nemira, koji se nadvio nad čovječanstvom. Ukazala se da spriječi jedno i drugo, istupila je s konkretnim zahtjevima. Od grešnika traži iskreno pokajanje, promjenu života, povratak napuštenom i prezrenom Bogu. Od pravednika traži molitve i žrtve za grešnike, kao zadovoljštinu Srcu Božjemu i pobožnost njezinom Bezgrešnom Srcu“, rekao je na početku mise župnik Kvetek.

„Imamo obećanje Gospe da će njeno Bezgrješno Srce pobijediti, da će istina i ljubav njezinog Božanskog Sina pobijediti. Pozvani smo postati ‘agentima’ njezinog trijumfa kroz našu poslušnost prema njezinim majčinskim savjetima. Unatoč ovim kriznim vremenima, ne smijemo se obeshrabriti, već se sjetiti da Bezgrješno Srce Marijino nikada ne prestaje kucati s ljubavlju prema nama, djeci koju joj je dao njezin Božanski Sin, dok je umirao na Križu“, poručio je župnik Kvetek te na kraju mise predvodio posvetnu molitvu Gospi Fatimskoj.

On je sa svojim župljanima prije mise molio sva otajstva krunice, a na kraju mise svima podijelio blagoslovljene svijeće s likom Gospe Fatimske, s molbom da ih ponesu u svoje domove, svoj život posvete Bogu i Gospi, te da u svojim obiteljima zajedno mole za obraćenje grješnika, za posvećenje svijeta i za prestanak zla u svijetu. Brojni su vjernici, poštivajući sve mjere opreza i sigurnosti, sudjelovali na pobožnosti i misi. Kako je u tu župu 1969. Gospin kip iz Fatime donio pok. župnik Marko Majstorović, od tada se taj Gospi blagdan svečano u župi slavi. Tako su i ove godine vjernici svakoga 13. u mjesecu molili sva otajstva krunice, prikazujući tu molitvu za svoje nakane i obraćenje grješnika te posvetu svijeta Bezgrješnom Srcu Marijinu.

Blagdan Gospe Fatimske u Slobodnici

Pod geslom „Fatimska Djevice spusti se u ravnice naše da se mi po Tebi i s Tobom uzdignemo k nebu!“ u Župi sv. Marka evanđelista u Slobodnici proslavljen je 13. svibnja blagdan Gospe Fatimske. Svečano večernje euharistijsko slavlje predvodio je domaći župnik Pero Stanić.

Govoreći o Marijinoj ulozi u otajstvu spasenja, župnik Stanić u prigodnoj je homiliji naglasio da Marija kreće od vlastitog iskustva, promatrajući Božje djelovanje i čitajući to kroz svoje srce. Pojasnio je da  je Marija bila svjesna da Božju milost nije dobila samo za sebe, samo zbog sebe, nego zbog drugih, što vrijedi i za sve nas kršćane. Nadalje je rekao da nam Bog kroz Marijina ukazanja u Ludru, Fatimi i drugim mjestima pokušava pomoći da ispravimo svoju sliku o Njemu.

Na kraju homilije u molitvi je vapio Gospodinu da nam pomogne u svladavanju naših slabosti, ovisnosti, da svojom blizinom i ljubavlju dotakne ono najdublje u nama kako bi prihvatili sebe, svoj život te da nam pomogne živjeti s novom radošću. Sve je svoje župljane u molitvi povjerio Bezgrješnom Srcu Marijinu. Tradicionalna procesija kroz ulice mjesta ove je godine zbog pandemije izostala pa je procesija na kraju mise održana tek oko župne crkve i završila u crkvi molitvom “Fatimska Djevice”. Odanost Nebeskoj Majci iskazali su župljani sudjelujući i na devetnici.

Gospa Fatimska u ovoj se župi časti od 1959. godine kada je u župu kip Gospe s molitvom Fatimske Djevice stigao iz Portugala. Tako je te godine na blagdan sv. Marka održana prva  procesija s Gospinim kipom. U vrijeme komunizma procesije nisu bile dozvoljene te je prva procesija na inicijativu tadašnjeg župnika Mire Tomasa ponovo održana na blagdan Gospe Fatimske 1995. godine i od tada je nastavljena kroz sve godine dosada.

Hodočašće župljana iz Odvoraca

Stotinjak vjernika Župe sv. Filipa i Jakova Odvorci hodočastili su u na blagdan Gospe Fatimske 13. svibnja u Gašince, te kod kapele Gospe Lurdske, smještene u šumi, slavili misu, koju je predvodio domaći župnik Željko Grigić. Putem od župne crkve u Grgurevićima do kapele u šumi molili su otajstva Gospine krunice te prije mise litanije i  molitvu Gospi Fatimskoj.

U prigodnoj homiliji župnik Grigić promišljao je o znakovima  vremena, naglasivši kako je upravo Marija najprepoznatljiviji znak Božje ljubavi. Istaknuo je kako smo pozvani prepoznavati i poštivati znakove Božje ljubavi koji su i danas tako očiti u ovome svijetu.  „Osobiti znakovi pojavljuju se u Fatimi i Lurdu pred djecom kojoj se ukazala Djevica, ali i pred mnogima. Sama ukazanja su znak, kao i kasnije promišljanje o samim događajima koje polazi od života Djevice. Ona, Djevica Marija, svojim prihvaćanjem Božjega plana kao i vjerodostojnosti životom postala je znakom Božje ljubavi i prisutnosti onima koji su je susretali“, rekao je uz ostalo župnik Grigić.

Vjernike je pozvao da im hodočašće ovoj Gospinoj kapeli ubuduće postane tradicija o svakom njezinu blagdanu. (foto: Fabijan Križanović)

Brankica Lukačević