Proslava 50. obljetnice od izgradnje crkve u Berku

BERAK (TU) – Svečanim euharistijskim slavljem u subotu, 20. svibnja 2023. godine proslavljena je 50. obljetnica od izgradnje crkve Mučeništva sv. Ivana Krstitelja u Berku. Misu je predvodio mons. Đuro Hranić, đakovačko-osječki nadbiskup metropolit. U koncelebraciji je sudjelovalo nekoliko svećenika: vlč. Krešimir Aračić, domaći župnik, preč. Antun Knežević, župnik u Otoku i dekan Otočkog dekanata te preč. Pavao Kolarević i vlč. Marko Tumušić, nekadašnji župnici u Berku, vlč. Mato Špoljar, župnik u Starim Jankovcima, vlč. Marko Peulić, župnik u Županji 2 i vlč. Domagoj Lacković, nadbiskupov tajnik. U euharistijskom zajedništvu sudjelovali su svećenici Slavonsko-srijemskog vikarijata grkokatoličke Križevačke eparhije, predvođeni mons. Milanom Stipićem, vladikom križevačkim. Posluživala su dvojica đakona, vlč. Ivan Tutiš, trajni đakon i vlč. Josip Brnjić, đakon Družbe Duha Svetoga.

Prije misnog slavlja domaći župnik Aračić i načelnik Općine Tompojevci Milan Grubač dočekali su nadbiskupa Hranića i vladiku Stipića ispred crkve, a djevojke u narodnim nošnjama darivale su ih cvijećem. Nadbiskup je zatim pozdravio i blagoslovio okupljene te kao hodočasnik zajedno s vladikom ušao u crkvu slavljenicu na pohod i molitvu pred oltarom, a okupljeni puk u crkvi također ih je pozdravio. Nakon svečane ulazne procesije uslijedilo je misno slavlje.

Župnik Aračić je u crkvi pozdravio biskupe i sve prisutne te nadahnutim riječima progovorio o crkvi: „Kao nekada, tako i danas, želimo s Gospodinom graditi crkvu, ne samo kao građevinu, nego prije svega živu Crkvu – zajednicu u kojoj ćemo i dalje primati Božje sakramente, slušati i živjeti živu i Božju Riječ, i biti jedni drugima, uistinu, braća i sestre. Došli smo ovdje u Božji dom slaviti Boga Oca koji je po Kristovom uskrsnuću i nas oživio i u kojem čekamo vlastito uskrsnuće. Došli smo slaviti Duha Svetoga kako bismo ohrabreni njegovim darovima bili svjedoci radosne vijesti u svijetu.“  

Nadbiskup Đuro je u uvodu u misno slavlje rekao: Dragi župljani ove Župe Mučeništva sv. Ivana Krstitelja na čelu sa župnikom vlč. Krešimirom Aračićem, čestitam vam zlatni jubilej, 50. obljetnicu od izgradnje i blagoslova ove naše župne crkve. Radujemo se zajedno s vama i zbog vas, koji ste odlučili obilježiti i proslaviti obljetnicu izgradnje zgrade koja ime nosi po vama. Mi vjernici smo Crkva, i to ime pišemo velikim početnim slovom. A zgrada u kojoj se okupljamo ime nosi po nama, po zajednici Crkve, koja se u njoj okuplja. I kad mislimo na zgradu, onda njezino ime pišemo malim početnim slovom: crkva. Radujemo se zbog vas jer obilježavanjem 50. obljetnice njezine izgradnje vi očitujete da je ta zgrada izričaj vas samih, ponos i znak vašega identiteta, simbol vaše vjere u Isusa Krista te vašeg nacionalnog, kulturnog i  jezičnog identiteta.   

I općina Tompojevci, čiji ste dio, slavila je proteklih dana i još uvijek slavi Dane Općine. Načelniku općine gosp. Milanu Grubaču i svima vama žiteljima na području Općine čestitam Dan vaše općine.“

Zatim je nadbiskup župljanima čestitao zlatni jubilej i u ime vladike Stipića te izrazio poštovanje i zahvalu zbog njegova sudjelovanja u proslavi čime je potvrđeno i snaženo zajedništvo jedne, svete, katoličke i apostolske Crkve. Budući da su neki od vjernika Križevačke eparhije Ukrajinici nadbiskup Hranić je obraćajući se vladiki Stipiću još rekao: „Vi kao biskup i svi članovi Vaše Eparhije veoma ste angažirani u koordiniranju solidarnosti s Ukrajinskim narodom i u pružanju pomoći te okupljanju izbjeglica iz Ukrajine u RH. Budući da su upravo ovdje u Berku tijekom nedavnog domovinskog rata počinjeni neki od najstrašnijih zločina, u kojima je ubijeno čak 56 žitelja ovoga maloga sela, znajte da mi dobro razumijemo što proživljavaju Ukrajina i ukrajinski narod i da smo u solidarnosti zajedno s njima i s Vama.“

Homilija na slavlju

U homiliji koja se temeljila na zgodi iz Matejeva evanđelja kod Cezareje Filipove – nadbiskup je rekao: „Riječ je o zgodi koja je temeljna za naš hod u vjeri, o dijalogu u kojem Isus postavlja svojim učenicima pitanje o svom i o njihovom identitetu. Čini se kao da Isus s ta dva pitanja: „Što govore ljudi, tko je Sin Čovječji?” (r. 14), i: „Što vi kažete, tko sam ja?” (r. 16) želi reći da je jedna stvar povoditi se za općim mišljenjem, a da je nešto sasvim drugo susresti njega i otvoriti se njegovu otajstvu: poistovjetiti se s njim i s njegovim poslanjem, što ga je on na Duhove ostavio Crkvi i povjerio joj prilikom svoga uzašašća k Ocu: „Pođite, dakle, i učinite mojim učenicima sve narode krsteći ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga i učeći ih čuvati sve što sam vam zapovjedio” (Mt 28,18-19). Javno mnijenje ljudi sadrži istinit, ali djelomičan odgovor. Tek Petar, a zajedno s njim i Crkva (jučer, danas i uvijeke) odgovara – po daru milosti Božje cjelovitom i potpunom istinom: „Ti si Krist-Pomazanik, Sin Boga živoga” (r. 17).“

Potom se biskup obratio mještanima: „Draga braćo i sestre, dragi Berčani, na Isusova pitanja odgovarali su Vaši pretci kroz čitavu povijest Berka: kad su nakon oslobođenja ovih krajeva od Turaka početkom 18. stoljeća gradili prvu drvenu crkvu; pa kad su koncem 18. stoljeća gradili drugu zidanu crkvu; pa kad su Hrvati, Srbi, Mađari, Nijemci, Rusini, katolici i grkokatolici te pravoslavni njegovali suživot; pa kad je taj suživot uslijed različitih političkih previranja prolazio kroz krize i iskušenja; kad je od 11. travnja 1945. kroz sljedećih dvadeset i više godina ta crkva ležala kao minirana ruševina. Na ta su pitanja odgovarali Vaši majke i očevi, bake i djedovi, dok su ju promatrali miniranu, zaraslu u travi i šikari, te svi vi kad ste 70-tih godina prologa stoljeća – predvođeni mladim i poduzetnim župnikom vlč. Stjepanom Karalićem – gradili novu crkvu; kad ste promatrali kako na Isusova pitanja svojim entuzijazmom odgovara  mladi župnik Karalić, koji je – da bi u onim teškim vremenima bezbožnog komunističkog režima i zatiranja svakog, a posebno hrvatskog katoličkog identiteta – svojim radom smanjio troškove izgradnje nove crkve položio i vozački ispit za kamion te iz ljubavi prema Kristu postao i kamiondžija i dok ste se pridruživali njegovu vjerničkom zanosu i svjedočanstvu“ – rekao je nadbiskup te se spomenuo i dana stradanja sadašnje crkve u domovinskom ratu, njezina obnavljanja i odluke da se svečano obilježi zlatni jubilej od njezine izgradnje.

Nadbiskup je također ohrabrio Berčane riječima: „Crkva i njezin toranj nisu prkos, nisu izazivanje, nisu i ne smiju predstavljati ugrozu za bilo koga, nego su vidljiva i glasna poruka nas Bog nije zaboravio – unatoč svega; da je on s nama i da nam nudi svoju blizinu; da iskustvo trpljenja, patnje, stradanja i raznih opterećenja mogu biti i iskustva osobite Božje blizine i zajedništva s Isusom. Crkva i njezin toranj su poruka o zajedništvu Boga s čovjekom, afirmacija temeljnih ljudskih prava i ljudskoga dostojanstva; afirmacija prava na domovinu i na dom; prava na slobodu vjere i savjesti; prava na vjerski, kulturni, nacionalni i jezični identitet svakoga čovjeka; poziv na skrušenost pred Bogom; na pokajanje i obraćenje; na uzajamni oprost, pomirenje, suživot, suradnju i zajedništvo u uzajamnom poštovanju, obogaćivanju, istini i slobodi. Dragi Berčani, nemojte pred poteškoćama s kojima se suočavate odvoditi Isusa u stranu i govoriti mu: „Bože sačuvaj! Gospodine, to se tebi (odnosno, to se meni) ne smije dogoditi!“ (usp. Mt 16,22). Ne bojte se života. Djeca nisu ugroza, niti opasnost, nego najveće bogatstvo i garancija budućnosti. Nemojte dopustiti da ova crkva ostane prazna. Zajedno sa sv. Petrom, pred svakom poteškoćom ponovno ispovjedite: „Ti si Krist-Pomazanik, Sin Boga živoga” (Mt 16,17)“ – zaključio je nadbiskup.

Sudionici slavlja

Slavlju su nazočili Damir Dekanić, župan Vukovarsko-srijemske županije i njegov zamjenik Franjo Orešković, Josip Šarić, gradonačelnik Grada Otoka sa svojim zamjenicima, Milan Grubač, načelnik Općine Tompojevci i članovi općinskog vijeća, predsjednici brojnih kulturno-umjetničkih i sportskih udruga te mnogi drugi. Članovi KUD-a „Zrinski“ iz Berka obogatili su narodnim nošnjama ljepotu već same po sebi lijepo i bogato okićene crkve. Oni su na oltar, Bogu na čast, prinijeli prigodni darove.

Na kraju misnog slavlja vjernicima se još jednom obratio župnik Aračić koji je od srca pozdravio sve prisutne, ali i čestitao svojim župljankama i župljanima veliku obljetnicu. Tom prigodom župnik Aračić se zahvalio svima koji su sudjelovali u organizaciji. Nadbiskupu Đuri i vladiki Stipiću uručeni su prigodni darovi. Prigodne darove primili su i bivši župnici koji su svoj trag ostavili u pastoralnom djelovanju. Zahvaljujući na lijepoj proslavi cijeloj župi i svim župljanima, nadbiskup Hranić je uručio župniku Aračiću zlatnu plaketu Đakovačko-osječke nadbiskupije, a plaketa je za veliku otvorenost i trajnu plodnu suradnju s ovom i drugim župama u općini uručena i načelniku Grubaču.

Misno slavlje pjesmom je pratio domaći zbor ove župe uz tamburašku pratnju TS-a „Sremci“ iz Berka. Nakon mise, slavlje je nastavljeno ispred crkve kratkim kulturno-umjetničkim programom KUD-a „Zrinski“ te zajedničkim domjenkom. 

Trodnevna priprava uoči proslave zlatnoga jubileja

Vjernici su se za ovo slavlje pripremali trodnevnom duhovnom obnovom koju je prvog dana predvodio  župnik Aračić, a prigodnu homiliju uputio vlč. Ivan Tutiš, trajni đakon. Drugoga dana misno slavlje je predvodio nekadašnji berački župnik vlč. Pavao Kolarević. Načelnik Općine Milan Grubač uručio je vlč. Kolareviću zahvalnicu za doprinos i rad u župi Mučeništva Sv. Ivana Krstitelja, a vlč. Krešimir Aračić prigodan poklon. Toga dana predstavljena je i knjiga mons. Luke Marjanovića „Đuka Marić – Čovjek lik srijemske crkve.“ Trećeg dana misno slavlje je također predvodio nekadašnji berački župnik i graditelj crkve mons. Stjepan Karalić. Načelnik Općine također je i mons. Karaliću uručio zahvalnicu za doprinos i rad u župi Mučeništva Sv. Ivana Krstitelja. Nakon svete mise predstavljena je i knjiga “Berak”, čiji su autori blagopokojni preč. Antun Dević te sadašnji župnik Krešimir Aračić i gospodin Tomislav Panenić. 

U sklopu proslave Dana općine Tompojevci nadbiskup Hranić je zajedno sa vladikom Stipićem bio i na molitvi i polaganju vijenaca te na paljenju svijeća za sve nestale i ubijene u Domovinskom ratu kod spomenika u centru sela. K. Posavac/ Foto Atelier Rahela