Molitvena priprava i proslava svetkovine Duhova

VOĐINCI / OSIJEK / SLAVONSKI BROD (TU) – Molitvena priprava te sama svetkovina Duhova proslavljena je diljem Đakovačko-osječke nadbiskupije. Donosimo izvještaje župnih dopisnika iz Vođinaca, Osijeka i  Slavonskog Broda.

Vođinci – Četvrtu godinu zaredom Vođinčani se pripremaju za rođendan Crkve devetnicom. Molitvena priprava započela je na blagdan Uzašašća te se tijekom devet dana iščekivalo „Silu odozgor“. Svaka večer devetnice započela je razmatranjem vjeroučitelja o darovima i plodovima Duha Svetoga a potom je slijedilo klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. Svake večeri zajedničko pjevanje animirao je Zbor mladih „Glas Srca“.

Razmatrajući i moleći otajstva krunice Duhu Svetom pred Presvetim oltarskim sakramentom, vjernici su, uz svoga župnika Antu Šiška, tijekom devet dana Bogu zahvaljivali za plodove i darove Duha Svetoga upućene njima i svim kršćanima. Zadnji dan devetnice upriličeno je Duhovsko bdjenje tijekom kojega je istaknuto kako nam se svi darovi Duha Svetoga daju kako bi već na ovom svijetu okusili nebeski život. Po plodovima koje donosimo možemo znati jesu li darovi Duha Svetoga u nama djelotvorni. Plodovi su suradnja Duha Svetoga i nas. Djela Apostolska nam poručuju: „Primit ćete snagu Duha Svetoga koji će sići na vas i bit ćete mi svjedoci u Jeruzalemu, po svoj Judeji i Samariji i sve do kraja zemlje.” Devetnica je završena svečanim misnim slavljem na samu svetkovinu, u nedjelju 31. svibnja. Ankica Savić


Osijek – U organizaciji udruge DUHOS, uoči svetkovine Duhova u subotu 30. svibnja organizirano je bdjenje u Župi sv. Ćirila i Metoda u Osijeku pod geslom „Hram ste Duha Svetoga“. Susret je započeo glazbeno-molitvenim programom koji je predvodio DUHOS bend, uz meditaciju o darovima Duha Svetoga. Tijekom meditacije bila je prilika i za svetu ispovijed.

Nakon molitvenog slavlja uslijedilo je svjedočanstvo mladog bračnog para Klare i Mate Iličić. Nastavilo se misom bdjenja koju je predvodio vlč. Mario Žigman – studentski kapelan, a na misi je propovijedao vlč. doc. dr. Davor Vuković – sveučilišni kapelan. Vlč. Vuković istaknuo je kako je svaki čovjek uistinu hram Duha Svetoga, dok je svrha ovoga bdjenja upravo unutarnje otvaranje poticajima Duha koji u nama prebiva od našega krštenja. Propovjednik je rekao kako je Duh Sveti taj koji struji u ljudima kao „živa voda“ o kojoj se govori u Ivanovu evanđelju: „Isus stade i povika: Ako je tko žedan, neka dođe k meni! Neka pije, koji vjeruje u mene! Kao što reče Pismo: Rijeke će žive vode poteći iz njegove utrobe!“. Isus koristi metaforu vode kao one koja napaja, daje život, ali i čisti. Tako i Duh Sveti ispunja, napaja i pere svakog čovjeka. Vlč. Davor nadalje je podsjetio na susret Isusa i Samarijanke na Jakovljevu zdencu – gdje je Isus govorio o „živoj vodi“: Tko god pije ove vode, opet će ožednjeti. A tko bude pio vode koju ću mu ja dati, ne, neće ožednjeti nikada: voda koju ću mu ja dati postat će u njemu izvorom vode koja struji u život vječni. Tu se primjećuje i zaziv te žene pun povjerenja: Gospodine, daj mi te vode da ne žeđam i da ne moram dolaziti ovamo zahvaćati“, rekao je propovjednik, nastavivši kako su svi ljudi pozvani otvarati se ovoj živoj vodi i onda djelima i životom drugima svjedočiti o Kristu i Duhu Svetomu. „Duh Sveti dolazi odozgo, ali djeluje tako da s ljudima surađuje bez prisile. Otvaranjem srca snazi i sili Duha Svetoga, svaki čovjek dopušta Njegovo djelovanje kako bi se dogodili novi Duhovi, nova Pedesetnica u ovom vremenu, u ovom gradu, u Slavoniji i Domovini“, zaključio je vlč. Vuković. Nakon mise uslijedilo je euharistijsko klanjanje. Marija Terzić


Slavonski Brod – Župljani Župe Duha Svetoga u Slavonskom Brodu proslavili su u nedjelju, 31. svibnja patron svoje župe, svetkovinu Duhova. Središnje slavlje predvodio je vlč. mr. Pavao Mikulčić, trenutno na studiju u Rimu. Suslavili su župnik Florijan Kvetek i župni vikar Zlatko Hnatešin.

U prigodnoj homiliji vlč. Mikulčić usporedio je situaciju u kojoj su se našli apostoli kada su u strahu od Židova bili u svojevrsnoj izolaciji s pandemijom koronavirusa. Naglasio je kako smo kao društvena bića u tim danima pandemije imali potrebu za komunikacijom koju smo ostvarivali putem interneta, a apostoli su to činili u snazi Duha Svetoga kroz ustrajnu i postojanu molitvu. „Apostolima je za međusobno povezivanje nužan bio Duh Sveti. Okupljeni s Marijom, majkom Isusovom oni su postojani u molitvi iščekivali silazak Duha Svetoga. Po silasku na njih Duh Sveti ih je ohrabrio, osnažio, povezao te su mogli hrabro naviještati događaj Kristova uskrsnuća. Zahvaljujući njihovoj hrabrosti i mi danas imamo pravo zvati se kršćanima – katolicima. Duhovi nisu stvar prošlosti, oni se trebaju događati svaki dan. Zato je potrebno da žudimo za Duhom Svetim”, rekao je, uz ostalo, propovjednik.

Na kraju je poručio: „Ako po Duhu živimo, pobijedit ćemo u kušnji, u protivnom živjet ćemo po tijelu koje je sklono grijehu. Duh Sveti po nama kršćanima želi obnavljati ovaj svijet. Stoga nije dovoljno samo primiti Duha Svetoga, potrebno je s njim surađivati, prijateljevati s Isusom u krilu Crkve. Potrebno je moliti Duha Svetoga za njegove darove, prepoznavati njegove plodove; ljubav, radost, mir, velikodušnost, uslužnost, dobrotu, blagost, vjernost, uzdržljivost…”. Brankica Lukačević