Priprema sestara juniorki Milosrdnih sestara sv. Križa za doživotne zavjete

VIS (TU) – Od 30. prosinca do 7. siječnja na otoku Visu, u mjestima Visu i Komiži, četiri sestre juniorke, koje se spremaju za doživotne zavjete u svibnju – s. Elizabeta Koščak, s. Rita Ljevar, s. Kristina Lovreković i s. Josipa Pavla Jakić, imale su pripravu za taj veliki događaj. Dvije sestre su trenutno na službi u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji, u Vinkovcima i Đakovu; jedna sestra je na službi u Zagrebu a; jedna na studiju glazbe u Beču.

Priprema je započela na Staru godinu, u petak 31. prosinca 2021. godine, u Visu, predavanjem koje je održao don Milan Šarić, župnik i dekan Župe Marijina uznesenja u Visu. Nakon mise zahvalnice na kraju građanske godine, sestre su pošle u Komižu, zajedno sa sestrama zajednice iz Visa; s. Agnezijom Juretić i s. Arimatejom Oršolić, te sa s. Franjicom Faletar, voditeljicom juniorata i kućnom poglavaricom sestara u Visu i Komiži. Nakon zajedničke večere sestre su sudjelovale na večernjoj misi u crkvi na Musteru, koja je ostavština benediktinskoga samostana u Komiži. Poslije mise, koju je predvodio don Toni Aviani, župnik Župe sv. Nikole u Komiži, bilo je klanjanje pred Presvetim koje je animirao don Toni i sestre juniorke pjevanjem i sviranjem gitare i tamburice. To je bila prilika za zahvalu Gospodinu za proteklu godinu i molitva za blagoslov u novoj. Uslijedilo je kratko druženje svih sudionika slavlja u prostorijama Župe.

U nedjelju 2. siječnja sestre su bile u Velom Selu ili Podselju, na euharistijskom slavlju. Crkva potječe iz XIII. stoljeća, a od 1520. godine postala je biskupijsko svetište za otok Vis. U toj crkvi čuva se zavjetni reljef Gospe od Velog Sela. Istoga dana, na kraju večernje mise u crkvi Gusarici u Komiži, o svom duhovnom pozivu svjedočila je s. Elizabeta Koščak. U sljedećim danima, do 7. siječnja, kao predavači sudjelovali su: don Toni uz fra Žarka Mulu i fra Peru Kelavu,franjevce konventualce s poluotoka Prirova, koji je sastavni dio grada Visa te s. Franjicu. Teme su bile: zavjeti, poziv, molitva, srebroljublje, zajedništvo i vjera, život u zajednici, „Evo zaručnika, iziđite mu u susret!”

Predavači su sestrama juniorkama za promišljanje izdvojili neke misli iz svojih predavanja: „Ostavljajući sve za sobom, dobivamo ono najbolje – Njega! Mi sve ostavismo i pođosmo za tobom. Što ćemo za to dobiti? Mt 10,28″ ; „Vjera u Boga nije znanje. Vjera se prenosi dobrim životom, iskustvom, dobrim primjerom (papa Benedikt XVI.)“; „Nikad ne budimo zadovoljni svojim duhovnim stanjem. Molimo uvijek Oca da nam dade svoga Duha!“; „Velike stvari možemo postići samo ako ostanem vjerne u malim stvarima. Najljepše je služiti“; „Sv. Franjo je ideal siromaštva. Djetinjstvo je siromaštvo, a Biblija navodi: Budite kao djeca jer je njihovo kraljevstvo nebesko. Dijete je slobodno od posjedovanja, na sve gleda kao na dar!“

Tijekom boravka sestara u Komiži za pripremu obroka brinula se i pripremala ih je s. Marija Klara Klarić koja je ih je prvi put i dovezla na pripremu, a s. Blažena Hokman, kao domaća sestra brinula se za smještaj, udobnost i urednost. Povremeno su predavanja bila i u Visu, pa su i sestre iz Visa imale prigodu ugostiti sestre i svećenika u svojoj zajednici gdje su domaće sestre Agnezija i Arimateja rado posluživale. Nakon sedmodnevne duhovne priprave i obnove, sestre su otišle s Visa u želji da opet dođu, jer su doživjele ljepotu prirode i zajedništva. s. Franjica Faletar