Princ Charles i vojvotkinja Camilla posjetili osječku konkatedralu

OSIJEK (TU) – Britanski prijestolonasljednik, princ Charles i njegova supruga Camilla, vojvotkinja od Cornwalla tijekom svoga posjeta Hrvatskoj, u utorak 15. ožujka posjetili su Osijek, Slavoniju i Baranju. Nakon posjeta osječkoj Tvrđi, Arheološkom muzeju, vožnje tramvajem i susreta s Osječanima, ispred osječke konkatedrale sv. Petra i Pavla dočekao ih je đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić te konkatedralni župnik, mons. Adam Bernatović. Tijekom Domovinskog rata konkatedrala je bila pogođena s više od 100 projektila, stoga su konzervatori, uz pomoć male izložbe i prigodnih radionica, goste upoznali s njezinom obnovom.

Princa Charlesa posebice je zanimala obnova vitraja jer su u granatiranju Osijeka tijekom velikosrpske agresije oštećena sva 33 prozora konkatedrale. Osječki obrtnici-vitrajisti uspjeli su restaurirati prozore nakon obuke sa stručnjacima iz Velike Britanije i zahvaljujući potpori Međunarodne zaklade za hrvatske spomenike koju je osnovala lady Jadranka Beresford Peirse. Zdenka Predrijevac, voditeljica Restauratorskog zavoda u Vukovaru, predstavila je radove na obnovi uključujući i povezanost s Ujedinjenim Kraljevstvom u gradnji mjesne radionice vitraja.

Tijekom prijepodneva princ Charles se u osječkom Arheološkom muzeju sastao s predstavnicima vjerskih zajednica s osječkog područja s kojima je razgovarao o doprinosu međuvjerskog dijaloga izgradnji mira i procesu pomirbe. Susret je organizirao Centar za mir, nenasilje i ljudska prava. Uime Katoličke Crkve sudjelovao je mons. prof. dr. Vladimir Dugalić s KBF-a u Đakovu i biskupski vikar za pastoral grad Osijeka, Srpsku pravoslavnu Crkvu predstavljali su vladika Jovan, episkop pakračko-slavonski te protojerej stavrafor Ratimir Petrović, osječki paroh. Protestantsku reformiranu kršćansku Crkvu zastupao je biskup Jasmin Milić, sudjelovao je i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Osijek Mirza ef. Delić, a Židovsku zajednicu Osijek predstavljao je njezin predsjednik Željko Beissmann. Skup je predvodila protestantska teologinja i predavačica na Visokom evanđeoskom teološkom učilištu u Osijeku Julijana Tešija.

Nakon posjeta konkatedrali vojvotkinja od Cornwalla posjetila je državnu ergelu u Đakovu, jednu od najstarijih farmi konja u Europi osnovanu 1506. godine, poznatu po lipicancima koji se ondje uzgajaju od početka 19. stoljeća. Uz gradske čelnike Đakova i vodstvo ergele, posjetu je nazočio i đakovački župnik Tomislav Ćorluka. M. Kuveždanin/foto: Davor Javorović/POOL/PIXSELL