Pretpremijera filma “Kraljeva kći” u Slavonskom Brodu

SLAVONSKI BROD (TU) – Dokumentarni film “Kraljeva kći” pretpremijerno je u petak 16. travnja prikazan u Katehetskom centru župe Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu.

Film prikazuje život mlade Brođanke Kristine Terihaj, koju prijatelji zovu Kiki, a koja je odmalena prikovana za invalidska kolica. Inspirirani njezinom pričom, Kristinina prijateljica Tajana Ćosić i snimatelj Tino Mrvelj upustili se u dokumentarnu avanturu, kako bi Kristininu vedrinu i ljubav prema životu prenijeli i široj javnosti. Projekt je trajao tri godine i finaliziran, uz novog člana filmskog tima, Berislava Petrovića.

Kristini je po rođenju dijagnosticirana artrogripoza – bolest koja zahvaća mišiće, zglobove i vezivno tkivo, u filmu je s puno optimizma i radosti svjedočila o svome životu o poteškoćama koje je prolazila kroz više od 20 operacija, o prihvaćanju svoga križa, u kojoj su joj, kako je rekla, pomogli njezina obitelj i brojni prijatelji.

Posebno je naglasila svoju zahvalu sv. Ivanu Pavlu II., čije zagovor i prisutnost osjeća u svome životu. Kako je član Udruge „Loco-Moto“, u kojoj je otkrila da ima dar slikanja, u filmu je prikazano kako slika s kistom držeći ga u ustima, budući da ne može slikati rukama. Savladala je i druge vještine te se sama šminka, peče palačinke, pravi razne ukrase i drugo. Naglasila je kako joj je najdraže druženje s prijateljima na kavi u gradu, što joj u ovo vrijeme pandemije posebno nedostaje. Koliko je 36-godišnja djevojka, hrabra i zaljubljena u Krista te koliko im je nadahnuće u životu, posvjedočili su filmu njeni prijatelji i njen župnik župe Gospe Brze Pomoći preč. Ivan Lenić te studentski kapelan Robert Farkaš. Uz prikaz svega što Kristina, unatoč teškoćama, zna i sa čime s suočava, cilj filma je i nadahnuti, senzibilizirati i upoznati javnost sa svakodnevnim radostima i poteškoćama s kojima se susreće.

„Pristala sam na snimanje ovoga filma jer želim proslaviti Isusa, koji je moja najveća snaga. On zaslužuje slavu jer je živ i isti jučer, danas i zauvijek. Želja mi je da ovaj film pogleda što više mladih, da shvate da život u kolicima, unatoč svim poteškoćama, može biti lijep kada ga predaš Isusu. U životu možeš imati sve, a biti duhovno prazan. Zato je važno biti blizu Isusa, jer kada imaš Njega, imaš sve“ , rekla je na kraju Kristina i s puno emocija izrekla svoju zahvalu Gospodinu, svojim roditeljima i prijateljima.

Kao domaćin nazočne je pozdravio župnik Lenić. Naglasio je kako smo kao kršćani dar jedni drugima, te se blizinom, pomaganjem i ljubavlju ostvarujemo u dostojanstvu i pozivu. O Kristini je istaknuo kako je poput mnogih drugih samozatajnih ljudi obogaćenje svojoj župi Gospe Brze Pomoći, u kojoj je aktivna kao član zbora mladih, a i redovita je na misama za mlade koje svake srijede predvodi studentski kapelan Farkaš.

Naslov filma nagovijestio je prije nekoliko godina jedan mladić koji ju je, s još nekoliko mladića, nosio na brdo Križevac u Međugorju. Taj mladić ju je nazvao kraljevskom kćerkom, dodavši da je Isus posebno voli te ima divan plan za nju. Film završava riječima apostola Mateja: „Ištite i dat će vam se! Tražite i naći ćete, Kucajte i otvorit će vam se! Doista, tko god ište prima i tko traži nalazi i onomu koji kuca otvorit će se! (Mt 7, 7-8)“. B. Lukačević