Predstavljanje zbirke pjesama s. Mariangele Žigrić „Hvalim te, Gospode blag“

ĐAKOVO (TU) – Povodom 25. obljetnice prijelaza u vječnost s. Mariangele Žigrić (+ 24. ožujka 1997.) u četvrtak, 31. ožujka 2022. godine, u Dvorani duhovnih vježbi, u samostanu Milosrdnih sestara sv. Križa u Đakovu, predstavljena je zbirka  pjesama s. Mariangele Žigrić „Hvalim te, Gospode blag“. Knjigu izdaju Milosrdne sestre sv. Križa, Đakovo, a urednica je izdanja s. Marija Stela Filipović. Knjiga je to u kojoj su sada prvi put na jednom mjestu prikupljeni i objavljeni poetski izričaji s. Mariangele, koje je s. Zorka Kojaković (1917.-2013.) u svojem opisu s pravom nazvala religioznom lirikom. Ovaj je svečani događaj okupio kandidatice, postulantice, sestre novakinje, sestre đakovačkih zajednica, kao i zajednica iz bliže okolice. Bolesne i starije sestre, u „Domu sv. Josipa“, pratile su program slušajući preko razglasa.

Središnji dio u programu predstavljanja zauzimale su upravo pjesme, naglas izgovorene, koje nikoga nisu ostavile ravnodušnim. U glazbenom dijelu programa sudjelovale su sestre novakinje – s. Filotea Hajek (flauta), s. Matea Čelik (gitara) – i postulantica Franka Dobranić (violina). One su izvele izabrane skladbe za koje i glazbu i tekst potpisuje s. Mariangela („Hvalim te, Gospode blag“, „Na tebe sva se oslanjam“, „Ja imam Oca“, „U onaj dan“). Skladba koju su melodijski ponovile, a zatim su je i sve prisutne zajedno otpjevale, bila je pjesma „Hvalim te, Gospode blag“, po kojoj je cijela zbirka dobila ime. Osim pjesama i čitanih dijelova iz Predgovora zbirke, prisutni su mogli čuti i podatke iz životopisa s. Mariangele, a jednu zgodu iz života obitelji Žigrić („Ljubav je domišljata“, iz knjige „Vukovarske uspomene“) postulantice i kandidatice scenski su prikazale. Podatci iz životopisa bili su popraćeni i prikazom fotografija. Slikokazom su također prikazani crteži s. Mariangele kojima su ilustrirane pojedine stranice knjige.

Na kraju se riječima zahvale prisutnima obratila s. Valerija Široki, provincijalna poglavarica, izražavajući zahvalnost Gospodinu na daru života i stvaralaštva s. Mariangele, kao i zahvalnost svim sestrama koje su doprinijele ostvarenju ovoga djela. Pozvala je zatim sestre, koje su poznavale s. Mariangelu da iznesu svoja sjećanja. Odazvao se lijep broj sestara, što je pridonijelo ugodnom ozračju ovoga predstavljanja.

Program je pripremila i vodila s. Marija Stela Filipović, ponovivši na kraju riječi koje je fra Bonaventura Duda (1924.-2017.) izrekao nad odrom s. Mariangele: „Hvala ti, Bože što si stvorio s. Mariangelu, što si ju obdario vrlim darovima i što si joj dao redovničko zvanje sestre svetoga Križa.“ s. Marija Stela Filipović