Predstavljanje knjige o josipovačkom svećeniku Vendelinu Kristeku

JOSIPOVAC PUNITOVAČKI (TU) – Na spomendan sv. Bonaventure, Zavjetni dan u Josipovcu Punitovačkom, filijali Župe Punitovci, nakon jutarnje mise u crkvi sv. Mihaela arkanđela predstavljena je knjiga o prvom svećeniku iz Josipovca, Vendelinu Kristeku. Autor knjige „Vendelin Kristek, svećenik – robijaš, mučenik za Krista i za narod“ je Josipovčanin, Andrija Kuric, prof. slovačkog jezika, a izdavanje je financirala Općina Punitovci.

„Naša zemlja je plodna i bogata, i kada se dogodi nevrijeme ili bilo koja nepogoda, tek tada shvatimo koliko smo nemoćni i koliko je naš trud bio uzaludan. Zato je važno da slavimo Boga i da ga štujemo i tada će Njegova zaštita bdjeti nad nama. Plodovi dolaze samo u zajedništvu Boga, zemlje i ljudi, jedno bez drugoga je nezamislivo, nemoguće, neostvarivo. Zemlja je Božji dar i radom na njoj uočavamo mudrosti života. Božjom providnošću spoznajemo zakone po kojima se život na zemlji odvija, po njima živimo i prenosimo ih onima koji iza nas dolaze. Ostavimo iza nas i dobra djela, kao što je to ostavio i vlč. Vendelin Kristek, svećenik koji je prenosio Božju riječ, po njoj živio, zbog nje i istine robijao i u bolesti prerano u 33. godini preminuo“, rekao je župnik u homiliji.

O knjizi izdanoj povodom 80. godine ređenja vlč. Vendelina Kristeka u Josipovcu (13. srpnja 1941.) govorili su i uz autora knjigu predstavili domaći župnik dr. sc. Đurica Pardon, predvoditelj misnog slavlja mons. Luka Marijanović, umirovljeni prof. KBF-a u Đakovu i Igor Kovačević, vijećnik Općine Punitovci. U glazbenom dijelu Robert Zgrablić, član osječke Matice slovačke, uz harmoniku je otpjevao skladbu „Ave Maria“. „Vlč. Vendelin primjer je žrtve i služenja Gospodinu. Zapitajmo se što je to u čovjeku da je spreman za svoja uvjerenja, prkoseći komunističkim vlastima, i život dati, da je spreman život dati za Domovinu, kao što je to učinio vlč. Vendelin, Slovak. Dao je život za selo, ljude, za svoju Vjeru i Crkvu, za Domovinu“, rekao je među ostalim župnik Pardon govoreći o knjizi. „Narodu se ne mogu zatvoriti usta. Istina izađe na vidjelo, ali je žalosno da u tome stradaju nevini kao i vlč. Vendelin, a protagonist njegova stradanja i danas je živ. Stradali su u 2. svjetskom ratu i dugi Josipovčani, zapisano ih je 49, kao i župnici Levanjske Varoši, Semeljaca i drugi“, naglasio je prof. Marijanović.

Vendelin Kristek rođen je u Josipovcu 6. rujna 1915. Nakon pučke škole u Punitovcima pohađao je gimnaziju u Osijeku i Travniku te je maturirao u Sarajevu 1936. Teologiju je završio u Đakovu, a za svećenika Đakovačke i Srijemske biskupije zaređen je 6. srpnja 1941. Mladu misu proslavio je iste godine u Josipovcu 13. srpnja. Nakon rada u đakovačkim školama i Samostanu sestara sv. Križa, bio je upravitelj Biskupijske tiskare u Đakovu. Imenovan je duhovnikom đakovačkog društva Križara muške omladine, a potom u listopadu 1944. upraviteljem Župe u Vuki. Zbog svojih ideja, stavova i djelovanja te suprotstavljanja komunističkim vlastima oduzeta su mu građanska i politička prava i  osuđen je u prosincu 1945.  na 2 i pol godine zatvora i prinudnog rada. Zatvor je odslužio u Staroj Gradiški. Sve molbe za pomilovanje nisu urodile plodom, pa ni one u kojima navodi plućnu bolest. Pušten je tek početkom 1948. godine, ali zbog uznapredovale bolesti nije dospio na liječenje te je preminuo u Svećeničkom domu 26. lipnja 1948. u 33. godini života. Mirko Knežević