Poziv na molitvu Gospi Brze Pomoći

SLAVONSKI BROD (TU) – Slavonskobrodski dekan preč. Ivan Lenić susreo se u petak, 27. ožujka 2020. s novinarima Slavonskog Broda i tom prigodom pozvao vjernike na molitvu Gospi Brze Pomoći.

Kako se u ovim bremenitim danima širenja zaraze koronavirusom diljem svijeta i u našoj domovini,  u ovoj župi i svetištu pod vodstvom svećenika i sestara uršulinki upriličuje devetnica uoči nadolazećega mjesečnog dana čašćenja Gospe Brze Pomoći i hodočasničkoga dana dekan Lenić pozvao je sve vjernike, napose one koji rado  hodočaste u ovo svetište,  da se u danima uoči mjesečnog dana čašćenja Gospe Brze Pomoći uključe u molitvu devetnicu, koja započinje u ponedjeljak, 30. ožujka i traje do  utoraka 7. travnja.

„Ovom devetnicom želimo moliti Gospu, koju se u litanijama ovoga svetišta naziva obranom od zaraznih bolesti i pošasti, za poštedu od daljnjega širenja epidemije, ozdravljenje oboljelih, pomoć drugima koji su u neizvjesnosti te zdravstvenom osoblju i svima zauzetima u društvu u ovoj krizi. Domaći svećenici će, sukladno pravilu slavljenja misa bez naroda, svakoga dana devetnice slaviti misu u crkvi s molitvom litanija Gospi Brze Pomoći pred njezinim likom. Pozivaju se svi vjernici na pridruživanje u svojim domovima, uz korištenje knjižice-molitvenika Gospe Brze Pomoći, koja donosi biblijski tekst i razmišljanje za devet dana te litanije i druge molitve Gospi Brze Pomoći. Ukoliko je nemaju, neka se ujedine molitvom krunice ili barem jedne desetice, te Gospinih litanija. Oni koji eventualno mogu i žele, poštujući svakako sve mjere o kretanju, osobno pohoditi crkvu, vodit će računa da je ona otvorena od 9 sati do 12 sati i od 16 sati do 18 sati. U crkvi i svetištu brinemo o dezinfekciji prostora i mjesta za molitvu, a vjernike se moli za poštivanje broja nazočnih u isto vrijeme i razmaka u crkvi, pa i pred Gospinim likom.

U srijedu, 8. travnja  – na Veliku srijedu – pada hodočasnički dan. On je u redovitom obliku sada zapriječen. Sama narav Velikoga tjedna, pogotovo sadašnje stanje poziva nas obilježiti ga u svojevrsnoj izolaciji i tihoj molitvi. U samoj župi i svetištu bit će obilježen sukladno uputama hrvatskih biskupa i državnih institucija bez zajedničkoga okupljanja vjernika na bogoslužje, ispovijedanje i pobožnosti. Crkva će biti otvorena za eventualni osobni pohod i molitvu vjernika od 8 sati do 18 sati, također uz poštivanje spomenutih uputa. Izostaje ispovijedanje, a ono će biti moguće kada nadođu redovite okolnosti. Također, izostaje i mogućnost primanja misnih nakana, a i to će biti moguće kada nadođu redovite okolnosti.

Svećenici će u određenom vremenu slaviti misu u pastoralnom centru uključujući potrebe sadašnjega trenutka i nakane hodočasnika, te će sa domaćim sestrama moliti pojedine dijelove Časoslova i druge pobožnosti. Svi stariji i bolesni vjernici, oni iz okolice i daljega, te drugi župljani i vjernici grada koji dolaze u brodsko svetište neka ovoga dana budu molitelji iz svojih domova. Bit će također moguće pratiti misu iz svetišta Gospe Brze Pomoći na Slavonskobrodskoj televiziji, pa se na vrijeme interesirajte za termin. Oni koji eventualno osobno kane doći, učinit će to u predviđenom vremenu otvorene crkve i poštivanje svih uputa“, poručio je dekan Lenić. B. Lukačević