Posjet sjemeništaraca Međubiskupijskog sjemeništa

SLAVONSKI BROD (TU) – Sjemeništarci Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu, njih 35, sa svojim rektorom Matijom Pavlakovićem i prefektom Goranom Bužakom pohodilo je u nedjelju, 28. listopada dvije župe u Slavonskom Brodu. Kako je osam sjemeništaraca iz Đakovačko-osječke nadbiskupije, od kojih je Lovro Sušac iz slavonskobrodske župe Duha Svetoga, ove su godine odlučili pohoditi tu župu na nedjelju kada je slavila misu zahvalnicu.

Uz domaćeg župnika Florijana Kveteka i prefekta Bužaka, euharistijsko slavlje predvodio je rektor Pavlaković. Cilj je pohoda, kako je istaknuo rektor, uz zahvalu župnoj zajednici za duhovno zvanje sjemeništaraca Sušca, bio i svojim prisustvom potaknuti mlade da se odluče za duhovni poziv. Članovi FAB-a pokazali su gostima iz Zagreba znamenitosti svoga grada, a potom su sjemeništarci pohodili franjevačku crkvu Presvetog Trojstva i brodsku Tvrđavu.

U popodnevnim satima pohodili su najstariju slavonskobrodsku župu i marijansko svetište Gospe Brze Pomoći, gdje su sudjelovali na večernjoj misi, koju je uz domaćeg župnika Ivana Lenića, župnog vikara Ninu Pericu i prefekta Bužaka također predvodio rektor Pavlaković. Tom prigodom posebno su zahvalili Gospodinu za 20 godina od proglašenja blaženim  kardinala Alojzija Stepinca te molili za njegovo proglašenje svetim. Na kraju mise, dva sjemeništarca posvjedočila su o svom duhovnom pozivu i  svakodnevnom životu u Sjemeništu. Zbor sjemeništaraca predvođen prof. orgulja Božidarom Ljubenkom uveličao je oba slavlja, a u Župi Gospe Brze Pomoći predvodili su i listopadske pobožnosti.

Župnici Kvetek i Lenić zahvalili su sjemeništarcima i njihovim poglavarima na pohodu slavonskobrodskim župama, naglasivši da je njihova prisutnost najbolje svjedočenje i poticaj mladima da se odluče na duhovni poziv, a i poticaj vjernicima da ih podrže u njihovu mladenačkom hodu te mole za postojeća i nova duhovna zvanja. B. Lukačević