Početak Devetnice za blagdan blažene s. Ulrike Nisch

ĐAKOVO (TU) – Kao i u svim zajednicama, tako su i u Provincijalnoj kući Milosrdnih sestara sv. Križa u Đakovu, u samostanskoj crkvi Presvetog Srca Isusova, 29. travnja 2022. u 17:30 sati sestre počele moliti Devetnicu za blagdan blažene s. Ulrike Nisch.

Prije početka molitve, sestrama se obratila s. Valerija Široki, provincijalna poglavarica, podsjetivši na obilježavanje 35. obljetnice od proglašenja blaženom s. Ulrike Nisch. Najavila je zatim dan proslave blagdana bl. s. Ulrike Nisch, koji će u samostanskoj crkvi biti proslavljen svečanom misom u subotu, 7. svibnja u 7 sati (jer sam blagdan, 8. svibnja, jest nedjelju). Nakon toga, zajedno sa sestrama iz provincijalnoga vodstva, podijelila je sestrama Litanije blaženica.

Preklopnica s litanijama sadrži Litanije blaženoj majci Mariji Tereziji Scherer, prvoj vrhovnoj poglavarici Družbe Milosrdnih sestara sv. Križa – koje je sastavila s. Margita Gašparovsky; Litanije na čast bl s. Ulrike Nisch – koje je sastavila s. M. Jacobe Wetzel, a s. Rastislava Ralbovsky prevela s njemačkoga jezika, a prevela je i Litanije bl. s. Zdenki Schelingovoj, koje je sastavila s. Mojmira  Hauptvoglová.

Milosrdne sestre Svetoga Križa ove godine na poseban način nadahnjuju se životom i duhovnošću blažene sestre Ulrike Nisch, koju je prije 35 godina sveti Ivan Pavao II. u Rimu proglasio blaženom. Sestra Ulrika Nisch rođena je 1882. godine u Mittelbiberachu, Njemačka. Stupila je u samostan Milosrdnih sestara sv. Križa 1904. godine u gradu Hegne, Provincija Baden Württemberg. Živjela je život mističarke te je, uz teškoće bolesti, radosno i strpljivo obavljala svoju dužnost u  kuhinji. Prve zavjete položila je 24. travnja 1907. godine. Umrla je od tuberkuloze 8. svibnja 1913. godine, u 31. godini života.

s. Nada Martinković