Početak adventa u Župi Vođinci

VOĐINCI (TU) – Na prvu nedjelju došašća, 1. prosinca 2019., u Župi Kraljice svete Krunice u Vođincima organizirana je humanitarna akcija krizmanika Nedjelja bez kolača za potrebe Caritasove pučke kuhinje u Vinkovcima, župljanima su predstavljeni kandidati za primanje sakramenta prve pričesti, a nakon večernjeg misnog slavlja započela je župna kateheza za odrasle vjernike.

I ove godine župljani Vođinaca u došašće su ušli hvalevrijednom humanitarnom akcijom krizmanika “Nedjelja bez kolača”. Krizmanici prvih i drugih razreda srednje škole, uz pomoć župnika vlč. Ante Šiška, svojih roditelja i pastoralnih suradnika, pripravili su oko 180 paketa slastica koje su ponudili vjernicima nakon tri nedjeljne mise u župnoj, te filijalnoj crkvi u Novim Mikanovcima. Odazivom vjernika je prikupljeno 3.500 kuna, a sljedećeg dana, u ponedjeljak 2. prosinca, krizmanici su sa župnikom Antom obišli Pučku kuhinju u Vinkovcima te predali prikupljeni novčani dar tamošnjoj voditeljici Renati Keškić, koja ih je pobliže upoznala sa radom i djelovanjem Pučke kuhinje. 

Istoga dana, učenici trećih razreda osnovne škole predstavljeni su župnoj zajednici kao kandidati za prvu svetu ispovijed i pričest. Nakon svečane procesije s budućim prvopričesnicima, jedan od njih je uime svih pozdravio župnu zajednicu i preporučio njih 25 u molitve. 

Zatim ih je župnik Šiško pojedinačno prozvao da stanu ispred oltara. Pristupila je i vjeroučiteljica, sestra Katarina, koja im je podijelila molitvenike po kojima će ih pripremati. Župnik je u homiliji kroz zanimljiv razgovor s djecom protumačio biblijska čitanja i potaknuo sve na radosno i aktivno sudjelovanje u događanjima u župi. Slavlje je adventskim pjesmama animirao zbor mladih.

U sklopu došašća župna zajednica ponudila je zainteresiranim vjernicima kateheze za odrasle te je nakon večernjeg misnog slavlja s. Katarina Knežević svim zainteresiranim vjernicima protumačila smisao svih liturgijskih vremena, njihovo trajanje i otajstva koja se slave. Govorila je o Isusovom trostrukom dolasku na svijet, o rasporedu i važnosti sudjelovanja u liturgijskim slavljima u kojima vjernici kroz godinu dana mogu razmišljati o svim otajstvima Isusova života. Objasnila je kako Bog kroz nedjeljna biblijska čitanja može i želi odgajati svoj narod te kako je važno sudjelovati na nedjeljnim misama, a po mogućnosti i češće. A. Savić/s. K. Knežević/J. Vuković – Foto: Ruža Keser