Pobjednici Državnog natjecanja iz vjeronauka

OSIJEK (TU) FOTOGALERIJA  Ekipa Gimnazije Velika Gorica iz Velike Gorice te ekipa OŠ “Mato Lovrak” iz Nove Gradiške pobjednici su Državnog natjecanja iz vjeronauka koje se pod nazivom „Svjedoci radosne vijesti u hrvatskom narodu“ održalo od 3. do 5. travnja u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji.

Nakon posljednjeg dijela natjecanja pod nazivom „Milijunak“ u kojemu je sudjelovalo pet najbolje plasiranih ekipa osnovnih i srednjih škola, a koje je zadnjega dana natjecanja, 5. travnja održano u Vikarijatu Osijek uslijedilo je svečano proglašenje pobjednika.

Svečanost su moderirali Sanja Kopunović Legetin i Dalibor Velički, a program je obogatio Mlađi komorni sastav Glazbene škole „Franjo Kuhač” iz Osijeka pod vodstvom Marinka Ergotića, sa skladbama “Playful Rondo” i “Jazz Pizzicato”. Izvedena je potom hrvatska domoljubna pjesma “Tvoja zemlja” koju je, uz glasovirsku pratnju prof. Ivančice Hinek, otpjevao Marin Bulić iz OŠ “Višnjevac”.

U svečani trenutak proglašenja pobjednika i podijele nagrada uveo je predstavnik Glas Koncila Vojmil Žic. „Ponosan sam i radostan kad vidim do čega je dogurala nekadašnja ‘Makova olimpijada’ koja je nastala kao zabavna igra koju je u prošlom tisućljeću vodio svećenik Luka Depolo. Od 2000. godine ona je prerasla u natjecanje za škole – potpuno drugačije natjecanje od onoga iz svih ostali predmeta. U duhu te različitosti pripremio sam nagrade i za 17. i 18. mjesto”, rekao je predstavnik Žic.

Uslijedilo je čestitanje i dodjela nagrada ekipama od 18. do prvoga mjesta. Nagradu za 3. mjesto uručio je osnovnoškolcima OŠ “Tučepi” iz Tučepa i srednjoškolcima XV. gimnazije iz Zagreba V. Žic. Drugo mjesto osvojila je OŠ „Tin Ujević” iz Krivodola i SŠ “Ivan Meštrović” iz Drniša. Nagradu im je uručio tajnik Državnog povjerenstva Tomislav Tomasić. Pobjedničku srednjoškolsku ekipu Gimnazije Velika Gorica činili su: Ana Marija Bradić, Paul Sremić, Lucija Medarić i Marija Medarić te mentorica Nataša Čurić, a osnovnoškolsku pobjedničku ekipu OŠ “Mato Lovrak” iz Nove Gradiške: Edi Conjar, Domagoj Ivanišević, Mihael Božić i Nastja Lovrić te mentorica Adrijana Petrović. Nagradu im je uručio nadbiskup i metropolit đakovačko-osječki Đuro Hranić. 

Uime Nacionalnog katehetskog ureda priznanja Glasa Koncila i Malog Koncila upućena organizatorima uručio je predstojnik Nacionalnog katehetskog ureda HBK, prof. dr. Ivica Pažin. Priznanje je primio nadbiskup Hranić, a za organizacijske zasluge on je zahvalio djelatnicama Katehetskog ureda Đakovačko-osječke nadbiskupije: predstojnici dr. Teuti Rezo, koordinatorici za školski vjeronauk Izidori Popović te administratorici tajništva Katici Filipović. Posebno je istaknuo i zahvalio Ankici Mlinarić, višoj savjetnici za vjeronauk pri Agenciji za odgoj i obrazovanje Podružnica Osijek te Dariju Kusturi, vjeroučitelju Đakovačko-osječke nadbiskupije i članu Državnog povjerenstva za provedbu natjecanja iz vjeronauka.

Dr. Pažin priznanje je uručio i školi domaćinu – OŠ “Vladimir Becić” iz Osijeka, Agenciji za odgoj i obrazovanje te Nacionalnom katehetskom uredu HBK-a. Istaknuto je da su sve nagrade izradili učenici srednje strukovne škole “Antun Horvat” iz Đakova. Ujedno je svim mentorima i članovima Državnog povjerenstava uručeno i Misno vino kao poklon iz Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Završnu pjesmu “Reci DA” izveo je Zbor OŠ “Višnjevac” uz solisticu na violini Tirsu Habuda, dok je znakovni jezik tumačila Ena Betešić. Izvedbu su pripremile vjeroučiteljica Vesna Klir i učiteljica glazbene kulture Alma Mance.

Naposljetku svečanosti zatvaranja nadbiskup Hranić uputio je zahvale svim sudionicima Državnog natjecanja iz vjeronauka te rekao: „Nama je bilo lijepo s vama. Ako nešto nije bilo u redu molimo vas da nam oprostite, a ono što je bilo dobro ponesite iz Slavonije svojim kućama. Želim da i dalje rastete u suobličavanju Isusu Kristu poput naših hrvatskih svetaca i blaženika. Dao Bog da za sto, dvjesto godina netko od ovih mladih koji su sudjelovali u natjecanju postane blaženik i svetac. Mi smo, doista, kao kršćani po sakramentu krsta, euharistije i potvrde pozvani na svetost”, istaknuo je te rekao: „Spomenuta je posebnost ovoga natjecanja. Evo i mi smo zadržali posebnost da prve tri pobjedničke ekipe iz osnovne i srednje škole idu na nagradno putovanje. Ove godine to će biti hodočašće u Rim. Zahvala ide i Nacionalnom katehetskom uredu koji je to hodočašće ishodio pri HBK-a. Neka vas na svakom vašem koraku prati iskustvo Božje ljubavi.”

Na Državnom natjecanju iz vjeronauka za osnovne i srednje škole sudjelovalo je oko 200 vjeroučenika s njihovim mentorima. Iz Zagrebačke metropolije sudjelovalo je 12 škola, iz Splitsko-makarske metropolije 11 škola, iz Zadarske nadbiskupije 2 škole, iz Riječke metropolije 7 škola, a iz Đakovačko-osječke metropolije 7 škola. FOTOGALERIJA Marko Grgić

Ostale vijesti o “Vjeronaučnoj olimpijadi” 2019:

Započelo Državno natjecanje iz vjeronaukaFOTOGALERIJA

Državno natjecanje iz vjeronauka: pisani dio natjecanjaFOTOGALERIJA

Državno natjecanje iz vjeronauka – program u Đakovu FOTOGALERIJA