Pismo prvopričesnicima Župe Gospe Brze Pomoći

SLAVONSKI BROD (TU) – Da nije bilo pandemije koronavirusa, u Župi Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu u nedjelju 26. travnja 83 djece pristupilo bi prvoj svetoj pričesti. Bio bi to radostan dan za njih, za njihove obitelji, te za njihovog župnika Ivana Lenića i s. Ljiljanu Radošević, koja ih je pripremala za taj svečani događaj.

Svjesni situacije i ne skrivajući tugu, mnogi su prvopričesnici sa svojim roditeljima, na poticaj župnika, tijekom dana dolazili u crkvu i molili pred izloženim Presvetim. Činili su to tijekom dana i ostali vjernici, a pod svim misama svećenici i uršulinke posebno su za njih molili. U blizini oltar bio je izložen pano na kojem su u 83 izrezana srca ispisana njihova imena. Koliko im nedostaju pokazali su župnik Lenić i s. Ljiljana napisavši svakome pismo, koje su mladi raznijeli po njihovim domovima.

S. Ljiljana svakome od njih među ostalim im je poručila da listaju Pripremnicu za prvu ispovijed i pričest „Ja sam s vama“, te da utvrđuju svoje znanje o svetoj ispovijedi i svetoj misi. „Iznad svega je važno razgovarati s Isusom u molitvi i postati mu prijatelj. Molitvom vas pratim i mislim na vas. Jednako tako pozdravljam i vaše drage roditelje. Budite im dobri i poslušni. I ne zaboravite činiti dobro!“, poručila je s. Ljiljana.

Župnik Lenić prvopričesnicima i njihovim roditeljima pak je napisao kako je u minulim danima često mislio na njih, napose u obredima Velikoga tjedna. „Nedostaje nam vaša živa prisutnost, razigranost, molitva i pjesma. Prazna je dvorana pastoralnoga centra bez vas i vaših roditelja. Molimo da što prije dođe dan ponovnoga okupljanja, a nadam se da ovih nedjelja pratite neki od prijenosa sv. mise na televiziji ili slično. Potičem roditelje da se s vama barem na taj način „stavljaju“ u duhovnu prisutnost živoga Gospodina“, napisao je među ostalim župnik Lenić u pismu prvopričesnicima koje je zaključio riječima: „Neka Gospodin u vama čuva čežnju za susretom s Isusom u sakramentima sv. ispovijedi i sv. pričesti, te dadne da se ona ostvari kada za to dođe vrijeme i budu stvoreni uvjeti. Neka njegov blagoslov bude nad vama i vašim obiteljima!“

Brankica Lukačević