Petak, 27. ožujka u 18 sati: Izravno iz Vatikana – klanjanje i potpuni oprost

Papa Franjo predvodit će u petak 27. ožujka u 18 sati na prostoru ispred bazilike Sv. Petra molitvu, čitanje Riječi Božje, klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom, te udijeliti blagoslov Urbi et orbi s kojim će biti povezana mogućnost primanja potpunog oprosta. Klanjanje i oprost moći će se pratiti putem Prvoga programa Hrvatske televizije (HTV1) i Hrvatskog radija (HR1) te Laudato TV čiji prijenos iz Vatikana preuzima i Hrvatski katolički radio.

Tim povodom, apostolski nuncij u RH, mons. Giorgio Lingua, uputio je dopis mons. Želimiru Puljiću, predsjedniku HBK, u kojem podsjeća na poziv Pape Franje koji je uputio nakon molitve Anđeo Gospodnji u nedjelju 22. ožujka 2020. godine: “Sljedećeg petka, 27. ožujka, u 18 sati, predvodit ću molitvu ispred bazilike svetog Petra, pred praznim trgom, pa već sada pozivam sve pridružite mi se u duhu posredstvom medija“. U tom vidu preuzvišeni mons. Giorgio Lingua potiče o tomu obavijestiti vjernike preko obavijesnih sredstava i pozvati ih neka se pridruže molitvenom činu blagoslova s Presvetim, s napomenom kako će tom prigodom Papa podijeliti i mogućnost primanja općeg oprosta, tj. otpuštanja pred Bogom vremenite kazne za grijehe čija je krivnja već izbrisana.

S obzirom na zarazu koronavirusom, Crkva daje zaraženim vjernicima, zdravstvenim djelatnicima, rodbini i svima koji se na bilo koji način brinu za njih, pa i putem molitve, mogućnost dobivanja potpunoga oprosta. Određeno je to Dekretom Apostolske pokorničarne koji je objavljen, 20. ožujka, a koji je potpisao viši pokorničar kardinal Mauro Piacenza i regent msgr. Krzysztof Nykiel.

Za dobivanje potpunoga oprosta, oboljeli, oni koji su u izolaciji, kao i zdravstveni radnici i rodbina, koji se izlažu opasnosti od zaraze kako bi se brinuli o onima koji su pogođeni virusom COVID-19, moći će jednostavno izmoliti Vjerovanje, Očenaš i jednu marijansku molitvu.

Ostali će moći izabrati među više mogućnosti: posjetiti Presveto Otajstvo ili sudjelovati na euharistijskom klanjanju, čitanju Svetoga pisma barem pola sata, molitvi krunice, pobožnosti Križnoga puta ili molitvi Krunice Božjega milosrđa, moleći Boga za zaustavljanje epidemije, olakšanje bolesnima i vječni spas za one koje je Gospodin pozvao k sebi. Potpuni oprost može dobiti i vjernik koji u trenutku smrti ne može primiti sakrament bolesničkoga pomazanja i pričesti, izvijestio je Vatican News.

(IKA / Tiskovni ured / foto: Vatican News)