Peta obljetnica Svetišta Majke Triput Divne i blagoslov novopostavljenog križnog puta

IVANOVCI (TU)FOTOGALERIJA – U subotu, 16. rujna 2023. godine u Ivanovcima, filijali župe Harkanovci, proslavljena je peta obljetnica Svetišta Majke Triput Divne, Kraljice i Pobjednice Schönstattske. Tom prigodom nadbiskup đakovačko-osječki, mons. Đuro Hranić predvodio je svečano euharistijsko slavlje te je blagoslovio novopostavljeni križni put. U koncelebraciji je bio voditelj Schönstattskog pokreta u Hrvatskoj, p. Christophom Horn, predsjednik Hrvatske schönstattske obitelji, preč. Tomislav Ćorluka, tajnik Nadbiskupskog ordinarijata, vlč. Nikola Klemen, domaći župnik, vlč. Robert Almaši te još 15 svećenika.

Slavlju je prethodio trodnevni program, od 13. do 15. rujna koji je vodio p. Horn, a na samu obljetnicu i blagoslov novoizgrađenog križnog puta okupilo se oko 1000 vjernika iz svih krajeva Hrvatske, Dubrovnika, Korčule, Zadra, Šibenika, Splita, Rijeke, Zagreba, Međimurja, ali i iz susjedne Bosne i Hercegovine, Mađarske, Vojvodine i Poljske. Slavlju je, među ostalima, nazočio i gradonačelnik grada Valpova Matko Šutalo, načelnik općine Petrijevci Ivo Zelić te načelnik općine Bizovac Srećko Vuković. Više od 800 Gospinih slika predstavljalo je vjernike koji Gospu Hodočasnicu redovito primaju u svoje domove

Marijino povjerenje i odlučnost

Svoju homiliju nadbiskup Hranić započeo je riječima proroka Ezekiela: „Sklopit ću s njima Savez mira; bit će to Savez vječan s njima. I postavit ću Svetište svoje zauvijek među njih. Moj će Šator biti među njima, i ja ću biti Bog njihov, a oni narod moj.” Rekavši kako se na petu obljetnicu posvete ove kapele Gospe Triput Divne sjećamo da je ova građevina sazdana Nebeskoj majci na čast i da je posvetom uistinu postala Hram njezina Sina, našeg raspetog i uskrslog Gospodina te njezina svojina, dodao je: „Pomazanjem oltara i zidova ove kapele svetim uljem ova crkva i oltar postali su izuzeti od bilo kakve uporabe i rezervirani samo za Isusa Krista i njegovu Majku Mariju, za obnovu Božjeg Saveza s nama ljudima u slavlju Euharistije i za obnovu našeg saveza s Triput Divnom Djevicom Marijom.”

Govoreći o Marijinu činu vjere i vjerničkog predanja te poniznog služenja, nadbiskup Đuro je rekao: „Tipičan križ Schönstattske obitelji prikazuje Isusa raspetog na križu i pod križem njegovu Majku Mariju. I taj trenutak Isusovog umiranja na križu protkan je Marijinim povjerenjem i odlučnošću poniznog prihvaćanja Božje volje.“ Zatim je dodao: „Ona i u tim trenucima vjeruje Bogu i svome Sinu. Tako da i sada pod križem prihvaća riječ svoga sina Isusa koji joj – s križa – kao svojoj Majci povjerava apostola Ivana i svakoga od nas, čitavu Crkvu.”

Marija je otklon od svijeta

U nastavku svoje homilije nadbiskup Đuro je rekao: „Naše okupljanje i spomen pete obljetnice posvete ove crkve te blagoslov novopostavljenoga Križnoga puta i uređenoga perivoja ovoga Svetišta potiču nas na naše sjedinjenje s Marijom i na naše suobličenje s njome u činu njezine vjere i nepokolebljivog povjerenja u Boga.“, a zatim je istaknuo: „Bog nije svoga Sina oslobodio od patnje, a ni nju koju je izabrao prije postanka svijeta. I budući da su patnja i križ te smrt dio Isusova i Marijina te našega života, tako i nas poziva na osobno vjerničko sjedinjenje s Isusom Kristom i s njegovom – pod križem – majkom Marijom.”

Nadbiskup đakovačko-osječki podsjetio je zatim kako je i Isus, koji je bio ponižen, raspet i odbačen  – iz groba uskrišen i sjedi s desne Boga Oca – „što je temelj naše istinske postojanosti i snage, svjetlo i u najgušćoj tami“. „Od Blažene Djevice Marije mi kao Crkva učimo kako se čuva Božji zakon, čisto srce, kako se njeguje poniznost i kako se vlastiti život pretvara u duhovno bogoslužje – milo Bogu te kako mi postajemo oruđe u Božjim rukama, kojim se Bog koristi da bi nastavio ispisivati povijest spasenja ovoga svijeta”, istaknuo je propovjednik i rekao kako nas današnji svijet i društvo u kojem živimo pozivaju na sebičnost, zatvorenost pred Bogom i ljudima, uživanje i ugađanje svojim sebičnim i niskim požudama i strastima. No, upravo Marija predstavlja otklon od takvoga svijeta i uvodi u Isusovu logiku ljubavi. „Uči nas velikodušnom darivanju sebe samoga, što uključuje žrtvu, umiranje sebi donoseći život i radost uskrsne preobrazbe. Zato smo ovdje, u Marijinoj školi, u njezinu Svetištu i u obnovi Saveza s njom, u molitvi i vapaju da nam pomogne da i naš život postane zajedništvo s Kristom”, zaključio je nadbiskup Đuro.

Prije završnog blagoslova uslijedio je blagoslov križnog puta, a nakon svečanog euharistijskog slavlja, pobožnost križnog puta koju je vodio pater Horn. Križni put, na temu Križ kao Očev dar, napisao je sam p. Christoph, a nakon molitve zahvalio je svim vjernicima koji su se ugradili u izradu križnog puta s riječima: „Osjećao sam intenzivnu molitvu, jedno predivno iskustvo, zajedništvo, ljubav i radost. Uvijek tako treba čuvati duh molitve i žive vjere jer sve je to izraz naše pobožnosti prema Triput Divnoj.” Vjernici su u nastavku programa sudjelovali u slavlju saveza i euharistijskom klanjanju, koje je također vodio p. Christoph. Cjelodnevni program animirali su župni zborovi iz Valpova i Josipovca.

—- FOTOGALERIJA —-

Mirta Reljac/foto: Tomislav Šimošić