Pasionski oratorij „Posljednja postaja” u Vukovaru

VUKOVAR (TU) – U crkvi sv. Filipa i Jakova u Vukovaru u subotu, 28. listopada premijerno je izvedeno velebno djelo – pasionski oratorij „Posljednja postaja” koji je napisao i skladao Ivo Nižić, koji je ujedno i dirigirao. Oratorij su izveli Komorni zbor Condura Croatica-Zadar, Mješoviti pjevački zbor sv. Cecilije župe Preko, Izvorna folklorna skupina “Kanica” i Udruga žena Luzor-Preko. Tekst su interpretirali Josip Batistić, Martina Pedišić i Jakov Kačan, a solisti su bili: Mateo Marnika, Jelena Rušev Mogilevskij i Milena Brižić. Prostorom je dominirala inscenacija velebnog križa, umjetnička kreacija Roberta Košte, u koji su reljefno utisnute slike sedam crkvica s Gospinim motivima.

Okupljene na koncertu impresionirala je masovnost izvođača te slobodno vladanje prostorom vukovarske crkve. „Zavičaji Vukovara i Škabrnje“ bila je tema posljednje ‘postaje’ ovog ‘Pasionskog skazanja’.

Pasionski oratorij za zbor i soliste ima šest dijelova. Svi su rađeni prema ruralnoj tematici u sadržajnom i u glazbeno ritmičkom smislu (kao izvoru glazbenog jezika).  Karakteristike ovakvog načina ruralnog pjevanja su glazba, književnost, drama, poezija… te glagoljaško pjevanje, stoljećima njegovano u Srednjoj i Južnoj Dalmaciji. Brankica Ban