Osječani hodočastili u Međugorje i Brestovsko

MEĐUGORJE/BRESTOVSKO (TU) – Čašćenje Kraljice svete krunice u listopadu, od 6. do 8., u osječkoj Župi Uzvišenja sv. Križa u Retfali osnaženo je hodočašćenjem Kraljici mira u Međugorje i klarisama u Samostan sv. Klare u Brestovskom u Bosni i Hercegovini. Osječani su sa župnikom Ivanom Jurićem molili, pjevali, slavili, posjetili Zajednicu Cenacolo, slušali svjedočenja o vremenu Gospina ukazanja, doznali kako žive opatice u klauzuri te upoznali djelo sv. Klare i s. Elvire, utemeljiteljice Cenacola.

Prvi hodočasnički dan protekao je u molitvi otajstva krunice na Brdu ukazanja, u marijanskoj pobožnosti i sudjelovanjem na večernjoj misi koju je s pedesetak svećenika slavio i propovijedao fra Miro Šego, vikar Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM i župnik u Čitluku. Nakon klanjanja Svetom Križu na vanjskom oltaru crkve Svetog Jakova u zajedništvu s više tisuća vjernika, Osječane je posjetio fra Miro Šego koji je ispričao kako je Gospino ukazanje (24. lipnja 1981.) promijenilo njegov život, a ne samo život njegovih vršnjaka vidjelaca Ivana, Mirjane, Vicke i Marije, te mlađih Ivanke i Jakova. Upravo on je svjedok međugorskih plodova kao prvi fratar iz Međugorja zaređen nakon Gospina ukazanja i danas snažno potiče pobožnost Kraljici mira organiziranjem marijanske procesije iz Čitluka u „Gospin“ grad, devetnice i slično. Drugoga dana, pri posjetu Zajednici Cenacolo vlč. Jurić, inače duhovnik aljmaške bratovštine Cenacola, u dogovoru s domaćinima i pratnjom omogućio je vidjeti radni (radionice za obradu kamena i drveta, gradilišta) i molitveni dio (kapele) kompleksa Zajednice u koji gosti ne zalaze ili veoma rijetko. Prikazan je i dokumentarni film o nastanku Cenacola. U nastavku duhovnog programa hodočastilo se na brdo Križevac sa teologinjom Sabrinom Čović, koja je predmolila križni put i vjernicima razložila zašto je Međugorje postalo Marijino Međugorje. Skupina župljana sa župnikom Jurićem u podne je molila krunicu i križni put te su svi hodočasnici sudjelovali u večernjoj molitvi, na euharistijskom slavlju i klanjanju pred Presvetim. Po povratku posjetili su klauzurni Samostan sv. Klare u župi Rođenja BDM u Brestovskom (kod Sarajeva) gdje ih je dočekao fra Gabrijel Tomić, duhovnik opatica u Samostanu, te časna majka Hijacinta Batinić, glavarica, sa susestrama te su slavili nedjeljnu misu. Gostoljubiva s. Hijacinta upoznala je goste sa djelom sv. Klare, govorila o posvećenomu životu s dnevnim redom (služba čitanja, molitva, razmatranja, misa, rad, krunica, rekreacija, stroga šutnja, klanjanje…) u samostanu gdje živi 12 sestara, od kojih tri novakinje. Približila je pojam življenja redovništva u zatvorenosti (klauzuri) i od Božje providnosti (kao i Cenacolo), pojasnivši kako formacija traje devet godina, a samostan klarisa u Brestovskom (jedini u BiH) osnovan je 1989., kamo su opatice došle iz Samostana sv. Klare u Splitu. Klarise su ugostile Osječane domaćom trpezom i pjevanjem duhovnih skladba. O svojoj redovničkoj formaciji svjedočila je s. Sara  poručivši: „Kad se Boga sluša, sve se posloži i to vama želim u vašim životnim staležima!“, dok je časna majka s. Hijacinta prikladno darivala hodočasnike.

Ove godine 21. studenog u Katoličkoj Crkvi bit će proslavljen 70. Svjetski dan “Pro orantibus” posvećen redovnicama koje žive i mole u klauzurnim samostanima. Dan sjećanja i molitve za klauzurne redovnice slavi se na liturgijski blagdan Prikazanja BDM u hramu, spominjući se Marijina potpunoga darivanja i posvećenja Bogu. Blažena Djevica Marija, istaknuto je, najviši je uzor potpunog predanja Bogu i ideal kontemplativnog života. Susret je obećao uzajamnu molitvu. Hodočašće je završeno molitveno i radosnom pjesmom. Nevenka Špoljarić