Oproštaj Bartolovčana od župnika Pere Stanića

BARTOLOVCI (TU) – Svečano je i dirljivo bilo u nedjelju 23. srpnja u popodnevnim satima u Bartolovcima, filijali župe Slobodnica. Pred crkvom, jedinom u našoj nadbiskupiji posvećenoj sv. papi Ivanu Pavlu II. , okupilo se mnoštvo Bartolovčana, svih životnih dobi kako bi se oprostili od svog omiljenog župnika vlč. Pere Stanića, koji im je sagradio prelijepu crkvu, a još više onu živu Crkvu, zajednicu vjernika. Pozvali su oni i tamburaše da mu otpjevaju koju slavonsku, pa su i kolo zaigrali i zapjevali. A da se što dulje druže svatko je od doma ponešto donio te se našlo raznih slavonskih delicija, kolača i drugoga.

Kao načelnik općine Sibinj prvi se župniku i župljanima obratio Josip Pavić, za kojega je župnik Pero govorio da mu je bio i desna i lijeva ruka. „U ovim teškim vremenima vi ste nam uvijek ulijevali nadu, pomagali ste malenima, a to je ono što narod očekuje od svećenika. Bila mi je čast poznavati vas, čije je ime utkano u temelje ove crkve. Sagradili ste i obnovili osam crkava što je doista nesvakidašnje. Dobro smo surađivali. Hvala vam na svemu“, rekao je načelnik Pavić.

Župnika je pozdravila i Marijana Majstorić koja je župniku predala tzv. „Knjigu ljubavi iz Bartolovaca“ pojasnivši kako su u njoj prigodne fotografije i dojmovi vjernika punih zahvale župniku Peri za toliko toga što im je učinio. „Prošli smo toliko toga s vama. Ušli ste u naše živote tiho i nenametljivo. Ovom knjigom vam želimo reći da niste i nećete biti zaboravljeni, da ste duboko ukorijenjeni u naša srca i postali nam veliki prijatelj.“, rekla je Marijana.

Vidljivo dirnut pažnjom svojih župljana župnik Pero im je zahvalio na suradnji. „Moje je životno geslo bilo – što možeš učiniti – učini, nemoj nikada odgađati. Učinio sam što sam mogao. Gospodinu i vama na svemu hvala. Njegujte i dalje zajedništvo“, poručio je svojim Bartolovčanima župnik Pero.

Program je vodila župljanka Antonija Wurzberg, koja se od svoga župnika uime Bartolovčana oprostila dirljivim riječima te je bilo i suza. „U sjećanju Bartolovčana ostat ćete kao onaj koji je u našoj zajednici nahranio gladne, napojio žedne, siromahe pomagao, bolesne pohodio, nepravdu opraštao, prognanike primao i žalosne tješio. Ostat ćete zapamćen kao onaj koji je sagradio ovu crkvu i napunio je vjernim pukom. Neizmjerno hvala za svu dobrotu koju ste širili i za sve dobro koje ste među nama činili. Dobar ste boj bili, bitku završili i vjeru sačuvali. Neka vam mirovina bude mirna, ali sadržajna. Neka vas Gospodin blagoslovi zdravljem i dane vam ispuni radosnim susretima, a nama neka bude milostiv da i mi budemo dio tih susreta“, rekla je uz ostalo Antonija.

Družili su se Bartolovčani do kasnih popodnevnih sati uz pjesmu i kolo sa svojim župnikom, kako su rekli, nenadoknadivim Perom Stanićem, koji ovih dana, nakon 43 godine svećeničke službe, od čega devet godina u Bartolovcima i Slobodnici, odlazi u zasluženu mirovinu.  B. Lukačević