Okrugli stol na temu „Briga i skrb o beskućnicima, njihova prava i obveze te psihosocijalna podrška kroz projekte resocijalizacije“

OSIJEK (TU) – Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije, povodom obilježavanja 15 godina rada Centra za prihvat beskućnika-Osijek, 15. listopada u prostoru Vikarijata Osijek organizirao je okrugli stol na temu „Briga i skrb o beskućnicima, njihova prava i obveze te psihosocijalna podrška kroz projekte resocijalizacije“.

Skupu su prisustvovali i izlaganje imali predstavnici Osječko-baranjske županije, Grada Osijeka, Centra za socijalnu skrb, a nazočili su i predstavnici Caritasa Mostarske biskupije, Zagrebačke nadbiskupije, Zadarske nadbiskupije, ravnatelj Zavoda za zapošljavanje Osijek, MUP-a Osijek, djelatnice Centra za socijalnu skrb Slavonski Brod, Centra za ekonomska i socijalna prava Osijek te predstavnici Bračnog i obiteljskog savjetovališta Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Vlč. Ivica Rebić, ravnatelj Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije iznio je probleme i potrebe korisnika prihvatilišta te upoznao s kapacitetom prihvatilišta – 20 ležaja u spavaonicama za muškarce i 4 ležaja u spavaonici za žene. Trenutno je u Centru 16 korisnika i 1 korisnica. Kao problem istaknuo je predugi boravak korisnika u Centru. Tijekom godine veliki broj korisnika dolazi iz drugih centara. Caritasov Centar za prihvat beskućnika jedan je od rijetkih prihvatilišta koji daje mogućnost korisnicima da prijave boravište na adresi centra, naglasio je Rebić.

Potom su Romano Kristić, pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Osijeka i Ružica Gverieri, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Osječko-baranjske županije, izlagali na temu „Skrb i briga o beskućnicima na županijskoj i lokalnoj razini“. Pročelnik Kristić istaknuo je kako je zakonska obveza Grada biti uključen u pomaganje onima koji vode brigu o beskućnicima te je naglasio potrebu osvještavanja lokalne zajednice o problematici beskućnika. Zajednička ideja Caritasa i Grada Osijeka jest omogućavanje cjelodnevnog boravka korisnika u Centru, za što se trebaju ostvariti određeni uvjeti. Kristić je istaknuo da Grad Osijek daje potporu za podmirenje režija korisnicima koji uspiju riješiti stambeno pitanje, a za Uskrs i Božić Grad sudjeluje u podjeli jednokratne novčane potpore korisnicima. Pročelnica Gverieri, usporedila je izvješća Centra unazad nekoliko godina i iznijela svoju zabrinutost zbog porasta mlađih korisnika. Povećanje broja korisnika vidi se svake godine, unazad nekoliko godina smanjenja broja korisnika nema, a negativan trend može se promijeniti oživljavanjem gospodarske situacije.

Ravnateljica Centra za socijalnu skrb Osijek, Jelica Klobučar govorila je o temi „Beskućnici i njihova prava i obveze“. Po zakonu o socijalnoj skrbi zajamčene minimalne naknade korisnicima su ukinute, ali Centar za socijalnu skrb Osijek pronašao je model ublažavanja tog ukidanja te svaki mjesec korisniku isplate iznos od 100 kn te tako ipak dobiju nekakva osobna sredstva s kojima mogu raspolagati.

O Caritasovu projektu Resocijalizacije beskućnika koji se u Centru za prihvat beskućnika kontinuirano provodi od 2006. Godine, govorila je Mira Vego, voditeljica kreativnih radionica tog projekta. Osim psihosocijalne potpore koju nudi projektni tim, velika je zainteresiranost među korisnicima za kreativne radionice, na kojima izrađuju razne predmete, a i kasnije ih prezentiraju na sajmovima, za što dobiju određeni iznos. Okrugli stol je zaključen iskustvima predstavnika Caritasa Zadarske biskupije i Zagrebačke nadbiskupije u radu s beskućnicima. Nikolina Ivanda