Održana korizmena duhovna obnova HKLD-a Osijek

OSIJEK (TU) – U utorak, 15. ožujka 2016. godine u prostorijama Vikarijata Osijek održana je korizmena duhovna obnova HKLD-a podružnice Osijek. Obnovu je vodio duhovnik podružnice vlč. Stjepan Radić. Duhovnik Radić za temu je uzeo teologiju te poglavito liturgiju nedjelje Cvjetnice. Razlažući bogatstvo događaja koji su sadržani u liturgiji ove nedjelje, posebno se zadržao na ophodu tj. procesiji čime vjernici simboliziraju Isusov svečani ulazak u Jeruzalem. Poanta nije u ceremonijalnosti ulaska, već u poniznosti navještaja koji Isus čini. Ulaskom u Jeruzalem Isus očituje da je, između ostalog i glasnik mira.

Mir, bilo društveni bilo osobni, ne dosiže se vlastitim snagama već je doslovno Božji dar, naglasio je duhovnik. Muka koja se uprizoruje na euharistijskim slavljima nedjelje Cvjetnice očituje ponovno stanje nemira, nasilja, svojevrsnog Božjeg povlačenja, koje ima upravo za cilj ukazati kako svako vrijeme, svako stanje koje ne računa s Bogom, završava nasiljem i nemirom. No, Božje povlačenje uvijek rađa ponovnim zazivanjem Njega kao Spasitelja od strane onih koji spoznaju njegov izostanak. Isusove riječi na križu „Oče oprosti im jer ne znaju što čine“, pokazuje da Bog nikad ne odustaje od čovjeka koji ga svojim proganjanjem ujedno i razapinje. Paradoks koji je teško zahvatiti jer je u svojem ishodištu potpuno božanski, utemeljen je na Božjoj svemogućoj ljubavi. Duhovnik Radić je Isusovu zastupničku molitvu Ocu za ljude, pokušao konkretizirati situacijama u kojima se i sami nalazimo – podjarmljeni i odbačeni, a u nama još uvijek tinja božanska snaga koja nam ne dopušta malodušje i očaj, već upravo suprotno: baš tada zadobivamo neku posebnu snagu s kojom druge tješimo, podižemo, potičemo… To je znak da u nama djeluje Božja ljubav, da je na djelu sam Bog.

Nakon poticajnih razmatranja duhovnik se zadržao na ispitu savjesti, budući da je ovim susretom ponuđena i prilika za ispovijed. Duhovniku Radiću su kod sakramenta pomirenja – pomogli p. Arkadiusz Krasicki CSSp, sveučilišni kapelan grada Osijeka te vlč. Mario Lešić, župni vikar župe sv. Josipa radnika u Osijeku. Tiskovni ured