Održan Prvi obiteljski dan Drenovačkog dekanata

ŠUMANOVCI (TU)Volim svoju obitelj – geslo je Prvog obiteljskog dana Drenovačkog dekanata održanog u nedjelju, 9. lipnja 2024. u popodnevnim satima u svetištu Gospe Šumanovačke u Šumanovcima. Na početku programa obiteljskog dana sve prisutne obitelji pozdravio je i izrekao im dobrodošlicu, Ivan Živić župnik u Gunji i upravitelj svetišta Šumanovci, naglasivši da je svrha susreta učvrstiti se u  povezanosti s Bogom, u obiteljskom zajedništvu i u međusobnom zajedništvu jednih s drugima.

Nakon uvodnih riječi uslijedila je zajednička molitvom Gospine krunice koju su animirala djeca, roditelji i stariji članovi obitelji. Mnogi članovi obitelji su pristupili i sakramentu ispovijedi, a na raspolaganju su bili Željko Šimić, dekan Drenovačkog dekanata i župnik u Drenovcima te župni upravitelj u Račinovcima,  Marko Mikić, župnik u Posavskim Podgajcima i župni upravitelj u Rajevom Selu i Strošincima, Matija Aušić, župni upravitelj u Vrbanji i Soljanima i dr. Ivan Kunčević,  svećenik Đakovačko-osječke nadbiskupije. 

Uslijedilo je izlaganje dr. sc. Anite Dukčić Sertić, voditeljice Centra za promicanje dobrobiti ranjivih osoba hrvatskog katoličkog sveučilišta u Zagrebu o temi Volim svoju obitelj. Predavačica je u svojem izlaganju sa stručne strane progovorila o profilu muškarca i žene koji čine stupove obitelji i iz čije ljubavi izvire novi život, djeca. Nadalje je kroz svoje izlaganje izanalizirala mnoge konkretne životne situacije koje se događaju na relaciji muž i žena, te na relaciji roditelji i stariji u odnosu na djecu. Geslo i tema obiteljskog dana Volim svoju obitelj bila je inspiracija upravo dr. Dukčić Sertić da kroz svoje izlaganje pomogne obiteljima da se još više učvrste u međusobnoj ljubavi i zajedništvu, te kvalitetnije žive svoje odnose unutar obitelji.

Vrhunac obiteljskog dana bilo je euharistijsko slavlje koje su pjevanjem animirali mladi župe svetoga Jakova apostola iz Gunje, a predslavio ga je dr. Kunčević. U svojem tumačenju Božje riječi predslavitelj se osvrnuo na liturgijska čitanja dana i na taj način približio Božju poruku slušateljima. U drugom djelu svoje homilije obratio se ponajviše mužu i ženi i njihovu odnosu. Citirao je jednog talijanskog svećenika sa dugogodišnjim iskustvom rada sa obiteljima. Taj svećenik iz iskustava kaže da muž i žena moraju dnevno naći petnaest minuta jedno za drugo, zatim, tjedno jedan sat, mjesečno jedan dan, a godišnje sedam dana da bi obitelj normalno i zdravo funkcionirala.

Nakon cjelokupnog molitveno-poticajnog i euharistijskog slavlja, uslijedio je drugi dio obiteljskog dana u Gospinom parku mira. Uz osvježavajuće piće, tri skupine žena iz Drenovaca,  Račinovaca i Gunje pekle su lepinjice za sve prisutne obitelji. Djeca su bila razigrana po čitavom parku, a njih je ponajviše animirao Zlatko Nikolić koji je bio u liku maskote. Povlačilo se uže između župa,  a pobjednici su bili, u muškoj konkurenciji iz župe Vrbanja,  a u ženskoj iz župe Gunja. Prvi obiteljski dan Drenovačkog dekanata na kojem je sudjelovalo oko 200 članova obitelji završio je u večernjim satima i to u radosti, dječjem smjehu koji se orio svetištem i željom koju su mnogi izrazili s riječima: Vjerujemo da se na godinu vidimo na II. obiteljskom danu Drenovačkog dekanata. Ivan Živić/ foto Zlatko Nikolić