Obiteljske večeri – šesti webinar

OSIJEK (TU) – U organizaciji Savjetovališta Đakovačko-osječke nadbiskupije, Instituta za novu evangelizaciju Sveti Ivan Pavao II. i Povjerenstva za brak i obitelj osječkih dekanata održan je putem Zoom platforme šesti webinar novog ciklusa on-line predavanja pod nazivom „Obiteljske večeri“. Predavanje pod nazivom Ljubav u zrelim godinama i izazovi samaca održano je 20. ožujka 2024. godine, a ovoga puta okupilo se oko 25 sudionika. O temi su govorili su članovi Katoličke udruge Prilika za susret: predsjednik Udruge Tomislav Belavić, dopredsjednik Udruge Slaven Marodt, logoterapeutkinja Elizabeta Moskalj i bračni par Jelena i Tomislav Vinković.

Predsjednik Udruge Belavić je na samom početku sudionicima predstavio Udrugu, glavne razloge i motive za osnivanjem, njihovu viziju i svrhu djelovanja, kao i aktivnosti kojima se bave. Dotaknuo se problema s kojima se samci susreću, između ostalog istaknuvši osuđivanje društva, boravak u zoni komfora i neprekidnog odgađanja te poteškoće u donošenju odluke što želimo. Ciljevi udruge su dakle omogućiti ljudima da se riješe prepreka i problema, da potaknu ljude da rade na sebi i da se okrenu rješavanju problema i da istovremeno to olakšaju ljudima organizacijom i kreiranjem različitih društvenih sadržaja. Logoterapeutkinja Elizabeta Moskalj je tako predstavila radionice koje se u okviru udruge održavaju protekle dvije godine. Teme samih radionica proizlaze iz potreba i pitanja ljudi, a nerijetko se teme nastavljaju jedna na drugu. Neke od tema koje se nastoje približiti ljudima i koje su značajne za rad na sebi su komunikacija, psihološka otpornost, strahovi, upoznavanje, obrambeni mehanizmi, osobine ličnosti, jezici ljubavi, granice, samopouzdanje, patnja, smisao…

Kako bi se vrijednost i rad udruge bolje približili sudionicima kroz konkretne primjere, dopredsjednik Udruge Slaven i bračni par Jelena i Tomislav Vinković ispričali su svoje iskustvo, odnosno svjedočili o svojem radu na sebi u okviru udruge, kao i onome što su spoznali na tom putu.

Predsjednik Udruge Belavić je istaknuo kako je važno naučiti što želimo, a što ne želimo. Također je bitno pristupiti svemu bez nekih konkretnih očekivanja i dati si dovoljno vremena.   Nakon predavanja sudionici su upoznati i s nekim planovima i aktivnostima udruge u budućnosti te su pozvani svi koji to žele da se uključe u njihov rad.

Ovi webinari se održavaju kao jedna od aktivnosti projekta Hrvatskog društva bračnih i obiteljskih savjetovatelja „Aktivno roditeljstvo: podrška i savjetovanje“ koji se provodi uz podršku Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade. Iduće on-line predavanje održat će se 24. travnja 2024. godine. Informacije o samom webinaru i mogućnostima prijave će biti pravovremeno objavljene na web stranicama nadbiskupije i facebook stranici Bračnog i obiteljskog savjetovališta. Ivana Stvorić