Novi Shematizam Đakovačko-osječke nadbiskupije

ĐAKOVO (TU) – Iz tiska je izašao novi Shematizam Đakovačko-osječke nadbiskupije 2020., koji na jednome mjestu sabire ažurirane podatke i kontakte za sve nositelje i institucije crkvenog života i djelovanja u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji. „Pregledni prikaz svih shema organizacije i struktura nadbiskupijskog života otvara nam pogled prema cjelini, a to je živo zajedništvo naše mjesne Crkve, u kojem se i po kojem ostvaruje Kristova Crkva na našem prostoru i u našem vremenu”, napisao je u predgovoru nadbiskup đakovačko-osječki Đuro Hranić.

Shematizam na 480 stranica i u 12 poglavlja donosi informacije o samoj Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji, njezinim središnjim ustanovama, odgojno-obrazovnim ustanovama, ostalim crkvenim ustanovama, dekanatima, župama i filijalama, svećenicima, redovnicama, vjeroučiteljima, župnim suradnicima, vjernicima laicima zaposlenima u središnjim nadbiskupijskim ustanovama, sjemeništarcima i bogoslovima, kao i o važnijim crkvenim ustanovama u Republici Hrvatskoj i izvan nje, a sve je zaključeno kazalom mjesta i osoba. Tu je i zasebno tiskana karta cijele Đakovačko-osječke nadbiskupije s označenim granicama dekanata, župama, gradovima s više župa i filijalama. Na naslovnici izdanja nalazi se detalj iz glavne apside đakovačke katedrale – „Prijestolje sv. Petra” Alexandera Maximiliana Seitza.

Spominjući kako je važnost pojedinih službi lijepo prispodobio teolog Hans Urs von Balthasar, kad je službu nazvao „čavlom” na koji je okačeno sve drugo, nadbiskup Hranić uputio je „da na svim crkvenim službama i povjerenim zadaćama koje su zastupljene u ovom Shematizmu ‘visi’ čitava naša mjesna Crkva, sve ono što ona jest i želi biti. Te službe i zadaće polazne su točke i vrijedni pratitelji sveukupnoga evangelizacijskog djelovanja naše Nadbiskupije. Crkvene službe i zadaće mogu se ispravno shvatiti jedino u Kristu – kao službe koje predstavljaju samog Krista, utjelovljenoga Sina Božjega i spasitelja ljudskoga roda, ili kao zadaće koje ukazuju na istoga Krista. Svaka povjerena crkvena služba i zadaća treba, dakle, voditi središtu, a put kojim se ide prema tom cilju jest sveto djelo evangelizacije”.

Naglašavajući kako Shematizam svjedoči da na putu evangelizacije „nitko nije sam i ne treba biti sam“, nadbiskup je u predgovoru zahvalio urednicima, vlč. dr. Borisu Vuliću i Margareti Gregić te poželio da Shematizam „bude vademecum i sredstvo povezivanja čitave nadbiskupijske zajednice te pomoć u izgradnji stvarnoga crkvenog zajedništva i evangelizacijskog poslanja po raznolikosti i bogatstvu povjerenih službi i zadaća”.

Shematizam će biti predstavljen 2. ožujka, tijekom korizmene duhovne obnove prezbiterija Đakovačko-osječke nadbiskupije. Moći će ga se kupiti ili naručiti u nadbiskupijskoj knjižari „Tiskanice” u Đakovu ili u uredništvu u Nadbiskupskom vikarijatu Osijek. Također, zasebno će se moći nabaviti karta nadbiskupije, koja ide kao dodatak Shematizmu. Svi svećenici, vjeroučitelji, redovnice, nadbiskupijski djelatnici i župni suradnici te studenti teologije pri kupnji za osobne potrebe ostvaruju prigodni popust. M. Kuveždanin