„Ne na mudrosti ljudskoj, nego na snazi Božjoj (1 Kor 2,1-5)“

OSIJEK (TU) – Ne na mudrosti ljudskoj, nego na snazi Božjoj (1 Kor 2,1-5) bila je tema biblijsko-molitvene večeri pod vodstvom vlč. Krešimira Bulata, povjerenika za biblijski pastoral u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji, održane u ponedjeljak, 10. veljače u pastoralnim prostorima pri Nadbiskupskom vikarijatu u Osijeku, a u organizaciji Instituta za novu evangelizaciju „Sveti Ivan Pavao II.“

Voditelj je razlagao drugo liturgijsko čitanje 5. nedjelje kroz godinu A, odnosno ulomak Prve poslanice Korinćanima (1Kor 2,1-5) u kojemu se Pavao osvrće na ljudsko vrednovanje propovjednika među prvim povijesnim čitateljima. „Pavao ističe da u njegovu propovijedanju evanđelja nije bilo ništa primamljivo. Bilo je to jednostavno, neuljepšano iznošenje jednostavnog evanđelja. No, upravo zbog toga što je njegovo propovijedanje bilo tako jednostavno i nepretenciozno, rezultati su uvjerljivo pokazivali Božju snagu“, uputio je vlč. Bulat.

Svjestan da obraćeni Grci puno drže do ljudske mudrosti i govornikove vještine, Pavao ističe da nije došao s uzvišenom besjedom ili mudrošću navješćivati svjedočanstvo Božje. „Svoju poruku opisuje kao svjedočanstvo Božje, a svjedočanstvo se može prevesti i kao otajstvo. Namjerno se nije htio prilagoditi grčkoj retoričkoj modi ne htijući znati što drugo osim Isusa Krista, i to raspetoga. Znati se ovdje može poistovjetiti sa priznavati, ispovijedati, iskustveno doživljavati. Toliko je bio zanesen otajstvom Krista raspetog i uskrslog da je vjerovao u prodornost evanđeoske poruke bez ljudskog uljepšavanja. U skladu s tim, Pavao je ne samo iz svog propovijedanja nego i iz svog znanja svjesno isključio sve, osim te velike i središnje istine. Odlučio se samo za Isusa Krista, koji je, kako smo vidjeli, i Božja sila, i Božja mudrost“, uputio je voditelj. Nakon zajedničkog promišljanja, susret je zaključen molitvom za sve propovjednike i širitelje Radosne vijesti.

Sljedeća biblijsko-molitvena večer u pastoralnim prostorima pri Nadbiskupskom vikarijatu u Osijeku bit će održana 9. ožujka s početkom u 19:30.

M. Kuveždanin