Proslava Gospe Lurdske i Svjetskog dana bolesnika

OSIJEK / SLAVONSKI BROD / SIKIREVCI (TU) – Brojne župe Đakovačko-osječke nadbiskupije proslavile su 11. veljače blagdan Gospe Lurdske. Toga dana, koji se obilježava i kao Svjetski dan bolesnika, nadbiskup Đuro Hranić posjetio je KBC Osijek i pacijente Zavoda za nefrologiju. Misno slavlje u kapucinskoj crkvi sv. Jakova u Osijeku predvodio je pomoćni biskup Ivan Ćurić, u slavonskobrodskoj franjevačkoj crkvi Presvetog Trojstva svečanu euharistiju predvodio je krčki biskup Ivica Petanjak, dok je nadbiskup u miru Marin Srakić predvodio misno slavlje u Sikirevcima, gdje se Gospa Lurdska slavi 125 godina. 

OSIJEK

Posjet nadbiskupa Hranića KBC-u Osijek – FOTOGALERIJA-

U pratnji preč. Ivana Jurića, bolničkog kapelana o. Rafaela Kiedrowicza i vlč. Domagoja Lackovića, nadbiskup Đuro Hranić posjetio je KBC Osijek i pacijente Zavoda za nefrologiju. Nadbiskup se prvo susreo s doc. dr. sc. Domagojem Drenjačevićem, predstavnikom ravnatelja i Nevenkom Begić, glavnom sestrom KBC-a. Posjet bolnici i obilježavanje Svjetskog dana bolesnika organizirali su osječki ogranci Hrvatskog katoličkog društva medicinskih sestara i tehničara i Hrvatskog katoličkog liječničkog društva, uime kojih su nazočile Sanja Višević, Anita Kovačić te Anamarija Čondor. dr. med.

Nadbiskup je u razgovoru istaknuo s jedne strane liječničku stručnost, a s druge je podsjetio kako je bolesnik prije svega osoba, a onda pacijent. “Tim više što je to ranjiva osoba, često pogođena zbog bolesti, često umorna i opterećena, utoliko je više potrebna Isusove ljubavi, koji baš takve poziva da se u Njemu odmore. To je ujedno i glavna poruka papa Franje za ovogodišnji Svjetski dan bolesnika koji se danas slavi”, rekao je nadbiskup te izrazio zahvalnost liječničkom osoblju na njihovom predanom radu. Dr. Drenjačević zahvalio je nadbiskupu na upućenim riječima te istaknuo važnost bolničkih sestara koje su prva spona s bolesnicima. Spomenuo je percepciju u društvu koja vidi prvo negativnosti i ograničenosti, te naglasio stalnu želju djelatnika KBC-a da proširuju mogućnosti i usluge prema svojim korisnicima, na što će se odgovoriti i gradnjom novoga KBC Osijek.

Uslijedio je posjet Zavodu za nefrologiju, gdje je nadbiskupa Hranića pozdravio voditelj prof. dr. Jerko Barbić, glavna sestra Ljiljana Ujević te ostalo medicinsko osoblje. Nadbiskup je posjetio bolesnike na odjelu, svakog od njih ponaosob je pozdravio i ohrabrio te im udijelio sličicu Gospe Lurdske s molitvom bolesnika.

Misno slavlje u bolničkoj kapeli

Posjet je zaključen misnim slavljem u bolničkoj kapeli kojega je predvodio nadbiskup Hranić. U svojoj homiliji nadbiskup je rekao kako bolesnika često prati i gubitak energije, snage, bezvoljnost i pojačani umor te ostale nuspojave koje idu uz bolest, tako da im ona postaje jaram i breme. Podsjetio je na Isusove riječi ‘Dođite k meni svi koji ste umorni i opterećeni i ja ću vas odmoriti’ te je kazao: „Isus obećava odmor i okrepu. Njegov se pogled spušta na bolesnog i ranjenog čovjeka. Taj pogled nije ravnodušan, nego se zaustavlja i prihvaća čitavog čovjeka, svakog čovjeka u njegovu zdravstvenom stanju, ne odbacujući nikoga i pozivajući svakoga da mu se otvori kako bi iskusio nježnost… Važnu ulogu u ovom nastojanju da se pruži odmor, podrška i okrepa našoj bolesnoj braći i sestrama imate i vi zdravstveni djelatnici: liječnici, medicinske sestre, medicinsko i administrativno osoblje, pomoćno osoblje te vi , dragi volonteri, koji svojim znanjem i stručnošću dajete osjetiti prisutnost Krista koji vida njihove rane. Za vas na osobit način vrijedi da ‘nakon što primimo od Krista okrjepu i utjehu, i mi smo pozvani postati okrepa i utjeha za braću, u stavu krotkosti i poniznosti, po uzoru na Krista’.“

Nadbiskup je nadalje istaknuo kako život treba prihvaćati, štititi, poštivati i služiti mu od njegova početka do njegova svršetka te je u nekim slučajevima prigovor savjesti za medicinsko osoblje nužna odluka kako bi ostali dosljedni tome ‘DA’ životu i osobi. Završio je riječima: „Kad više ne budete mogli ponuditi lijek, i dalje ćete moći pružati njegu i ozdravljenje gestama i postupcima koji bolesnicima pružaju utjehu i olakšanje.“

Misu su pjevanjem animirali Pjevačko društvo sv. Josipa Osijek sa zborovođom prof. Josipom Klaićem te članovi Zbora medicinskih sestara HUMS-a. -FOTOGALERIJA Marko Grgić

Misno slavlje kod osječkih kapucina

U zajedništvu sa petnaestak svećenika i redovnika, biskup Ivan Ćurić predvodio je podnevno euharistijsko slavlje koje se u Osijeku na blagdan Gospe Lurdske i Svjetski dan bolesnika tradicionalno održava u kapucinskoj crkvi sv. Jakova.

Gvardijan fra Anto Pervan srdačno je pozdravio biskupa Ćurića, koji je prvi puta u svojoj pastirskoj službi došao predvoditi slavlje u kapucinskoj crkvi na blagdan Gospe Lurdske. Podsjetio je kako je godinama je na ovaj dana misno slavlje u ovoj crkvi predvodio nadbiskup u miru Marin Srakić, a sada je vjerni puk u svetkovanju s njim duhovno u molitvi i mislima povezan.

Na početku homilije biskup Ivan nazočne je poveo do iskustva lurdskih ukazanja iz 1858. godine. „To osobno iskustvo susreta sv. Bernardice s Marijom tako nas snažno nadahnjuje svojom neposrednošću, izvanrednošću i rječitošću te nas potiče da uvijek gradimo ono iskustvo vjere koje je zasađeno na biblijskim temeljima, jer je to ono iskustvo koje predstavlja osnovni izvor vjere svakoga kršćanina.“ Naglasio je kako je u tom iskustvu vjere, još od starozavjetnoga vremena, u središtu vjere i pobožnosti izabranoga naroda Izraela prije svega spomen divnih Božjih djela i njegova vjernost obećanjima.

Biskup je nadalje razmatrao glavne naglaske evanđeoskog odlomka o svadbi u Kani Galilejskoj te je izdvojio Marijin primjer koji vodi do otkrivanja Isusove prisutnosti i usmjerava prema njemu, ističući kako nas „Marijina škola“ u Kani potiče „da razvijamo vjeru kao pravu, životnu sposobnost pouzdati se u Kristovu riječ, i onda kad za pouzdanje, gledano samo ljudski, više ne znamo pronaći uporište“. Sljedeće na što nas Marijin primjer potiče, ukazao je biskup Ćurić, je otvorenost i sudjelovanje u životima drugih ljudi i osjetljivost za njihove potrebe tako da izgrađujemo pažljivost prema potrebama drugih, a ne živjeti usredotočen na samoga sebe nego na druge.

Homiliju je biskup završio riječima molitve koju je u jednom od svojih pohoda Lurdu izgovorio papa sv. Ivan Pavao II., podsjećajući da je ova godina ujedno i godina 100. obljetnice svečeva rođenja: „Ti vodi svoju djecu na hodočašće vjere, da budu sve poslušniji i vjerniji Božjoj riječi. Ti prati svakog kršćanina na putu obraćenja i svetosti, u borbi protiv grijeha i u traženju prave ljepote, koja je otisak i odraz božanske Ljepote. Ti podari mir i spasenje svim narodima. Vječni Otac, koji je želio da budeš bezgrješna Majka Otkupiteljeva, neka i u našem vremenu obnovi, tvojim posredovanjem, čudesna djela svoje milosrdne ljubavi, nad slabima i bolesnima, nad snažnima i zdravima, nad svim ljudima.“

Podnevnoj euharistiji prethodila je dvosatna pobožnost tijekom koje su sabrani molili sva otajstva krunice i litanije BDM. Svečano misno slavlje pjesmom je uveličao zbor uz orguljsku pratnju s. Kleofine Lacković. Svečano bilo je i na jutarnjoj i večernjoj misi, a mnogobrojni vjernici osječkih župa, posebice stariji i bolesni, tijekom dana su se u osobnoj molitvi zadržavali ispred pokrajnjeg oltara sa Gospinim kipom i kipom bl. Alojzija Stepinca.

Kao priprava za blagdan, od 2. do 10. veljače u kapucinskoj crkvi trajala je devetnica koju su predmolili „trećoredci“ mjesnoga bratstva FSR kapucini – Osijek, a večernja misna slavlja, uz suslavljenje gvardijana fra Ante Pervana, predvodio je i propovijedao don Ivica Sinanović, umirovljeni svećenik Dubrovačke biskupije. U devetnici su sudjelovale redovnice Družbe Marijinih sestara čudotvorne medaljice s provincijalnom poglavaricom Kajom Ljubas, a euharistijska slavlja pjevanjem i orguljskim sviranjem pratile su redovnice Samuela Markanović i Kleofina Lacković. Nevenka Špoljarić

SLAVONSKI BROD

Uz domaćeg gvardijana fra Klaudija Milohanovića i još desetak svećenika iz Slavonskog Broda i susjedne Bosanske Posavine, večernje misno slavlje na blagdan Gospe Lurdske u franjevačkoj crkvi Presvetog Trojstva u Slavonskom Brodu predvodio je krčki biskup mons. Ivica Petanjak. Uz mnogobrojne vjernike iz Slavonskog Broda i okolice, na slavlju su sudjelovali franjevački bogoslovi te redovnice iz Slavonskog Broda.

Naglasivši da su sva Gospina ukazanja koje je Crkva priznala kao autentična, ostala u okvirima evanđelja, biskup Petanjak u homiliji je pojasnio smisao ukazanja i što njima Gospa poručuje kroz sva vremena, pa i nama danas. Tako je posvjestio da je prva karakteristika Marijina ukazanja u Lurdu i drugim mjestima da je govorila dijalektom, želeći se tako prilagoditi čovjeku, da je razumije. Druga karakteristika je da je svojim predstavljanjem u Lurdu kao Bezgrješno začeće iskazala svoj identitet, na koje i svatko od nas ima pravo i po čemu smo prepoznatljivi. Treće, ukazala se Bernardici s krunicom, pozivajući nas tako na molitvu, a uz to na pokoru i obraćenje i molitvu za grešnike. Četvrta karakteristika Gospinih ukazanja je poziv na obraćenje, rekao je biskup Petanjak.

Svjestan da je čovjeku teško obratiti se, posebno je protumačio: „Poziv na obraćenje je uvijek suvremen i trajan. Isus nas poziva da napustimo svoju logiku i prihvatimo Božju. Zato govorimo o novom svijetu i novom stvaranju. To nije svijet kakvog mi želimo, nego kakvog nam Isus donosi. Moramo napustiti svoje okvire i sheme i prihvatiti Božje. Nije moguće ući u novi poredak, a zadržati u glavi i u srcu stare misli, osjećaje, očekivanja i staru pobožnost. Isusov poziv na obraćenje vrijedi za sva vremena, za svakog čovjeka i za svaki dan. Zbog naše nestalnosti, obraćenje nikada ne završava. Svijet se stalno mijenja. Isus Krist poziva nas da u svim tim promjenama prepoznajemo i njegovu prisutnost i njegov prst. Svaki dan umiremo nečem starom i rađamo se nečem novom. Tako se postaje svetim. To je Božja i Marijina želja. Zato se Marija ukazuje¸da nas pozove na svetost i da budemo sveti.“

Na kraju mise uslijedila je uz rijeku Savu procesija sa svijećama i Gospinim kipom koji su nosili učenici Klasične gimnazije Fra Marijana Lanosovića, koju vode domaći franjevci. Uz prigodan dar, gvardijan fra Kladio zahvalio je biskupu Petanjku na dolasku te poticajnim i ohrabrujućim porukama koje je te večeri uputio mnogobrojnim vjernicima ove franjevačke crkve u kojoj se blagdan Gospe Lurdske slavi još od 1892., kada su franjevci Gospin kip donijeli iz Lurda. Slavlje je pjevanjem uveličao crkveni zbor ove franjevačke crkve, predvođen prof. Ivanom Markovićem.

Blagdanu je prethodila devetnica od 2. do 10. veljače pod geslom “Sva si lijepa, o Marijo”, koju su predvodili: prvoga dana na blagdan Svijećnice fra Goran Malenica, potom dekan preč. Ivan Lenić, vlč. Nino Perica, vlč. Krešimir Čutura, mons. Luka Marjanović, fra Josip Poleto, a trodnevnicu fra Josip Ivkić. Brankica Lukačević

SIKIREVCI

Blagdan Gospe Lurdske pod geslom „Marija Majka Crkve“ 11. veljače svečano je obilježen u Župi sv. Nikole biskupa u Sikirevcima. Svečano misno slavlje uz domaćeg župnika vlč. Stjepana Šumanovca, kapelana Roberta Djosuuoa, vlč. Domagoja Lackovića i vlč. Vladimira Manduru, predvodio je mons. Marin Srakić, đakovačko-osječki nadbiskup u miru.

U Župi Sikirevci Gospa Lurdska slavi se 125 godina. Tadašnji župnik Pajo Čačić krenuo je za duhovnom obnovom svojih vjernika te je pokrenuo pobožnost pripravne molitve Gospi Lurdskoj. Sve do današnjih dana održala se ne samo tradicionalna, već i živa pobožnost Gospi.

Uvodno je predsjedatelj svima vjernicima čestitao godišnjicu – 125. obljetnicu pobožnosti Lurdskoj Gospi te zaželio da ova obljetnica donese daljnjih plodova, milosti za osobni, obiteljski, građanski i crkveni život. U svojoj homiliji mons. Srakić istaknuo je važnost ukazanja i poruku Gospe u Lurdu u kontekstu onoga vremena kada je čovjek zauzeo mjesto koje je pripadalo Bogu, pa sve do današnjih dana. „Postalo je važno imati, a ne biti, sjesti na mjesto koje pripada Bogu. U takvoj situaciji javlja se Gospa jednoj običnoj djevojčici da prenese svijetu prave vrijednosti. Kroz povijest javlja se malo po malo svjetlost koju je Marija unijela u društvo te dolazi do stoljeća velikih obraćenja, obnove klera i redovništva, obnove Crkve“, rekao je nadbiskup Marin, ističući kako Crkva i danas prolazi kroz razna iskušenja, ali je tu Majka koja vodi vjernike kroz životni put. 

Na kraju misnog slavlja župnik Šumanovac uz prigodne darove čestitao je nadbiskupu uime puka i ostalih svećenika njegov ovogodišnji jubilej – 30 godina biskupstva, te zahvalio za sve dobro koje čini. Uslijedila je procesija sa svijećama po uzoru na procesiju koja se održava u Lurdu, te podijela sakramenta bolesničkog pomazanja.

Ovoj proslavi prethodila je devetodnevna molitvena priprava, koju su predvodili sinovi ove župe: vlč. Ivan Marković, župnik u Vuki te vlč. Ivan Živić, župnik u Gunji. U svojim homilijama poučavali su okupljene vjernike kako jedino molitva i zagovor nebeskoj Majci daju pravi i istinski smisao u današnjem svijetu. Posebno je dirljivo bilo svjedočenje vlč. Ivana Živića, koji je upravo kroz devetnicu Gospi Lurdskoj osjetio svoj duhovni poziv te postao svećenik. Misno slavlje u utorak 4. veljače predvodio je valpovački župnik Zvonko Mrak s đakonom, uz pjevanje župnog zbora iz Valpova, te su na taj način uveličali ovu devetnicu. Marija Lukić