XV. Nacionalna završnica KMNL-a

OSIJEK (TU) – Nakon svečanog otvorenja XV. Nacionalne završnice Katoličke malonogometne lige održanog 7. lipnja u pastoralnim prostorima Vikarijata Osijek, uslijedio je natjecateljski, duhovni i rekreativni dio 8. i 9. lipnja te završna svečanost dodijele pehara 10. lipnja.

Nakon odigranih utakmica prva četiri mjesta osvojile su: ekipa Župe Marije Pomoćnice – Banderovo, ekipa Župe sv. Josipa – Dugi Rat, ekipa Župe sv. Josipa iz Zadra i ekipa Župe sv. Ilije iz Stoca. Titulu prvaka obranili su na završnoj utakmici održanoj 9. lipnja u dvorani Zrinjevac prošlogodišnji pobjednici – ekipa iz Stoca. Oni su pobijedili Zadar rezultatom 2:1, a utakmica se mogla pratiti uživo na Laudato.tv. U borbi za treće mjesto titulu su osvojili dečki iz Banderova pobjedom nad Dugim Ratom 6:1. Nagradu za fair play dobila je ekipa Župe sv. Antuna Padovanskog iz Humca, a igrač s najviše pogodaka bio je Edi Kurolt iz Banderova.

Najbolji su proglašeni u nedjelju, 10. lipnja na misnom slavlju u konkatedrali sv. Petra i Pavla u Osijeku. Misu je slavio generalni vikar Đakovačko-osječke nadbiskupije mons. Ivan Ćurić, uz koncelebraciju svećenika drugih nad/biskupija koji su pratili svoje ekipe te domaćih svećenika. Za uspješnu organizaciju Nacionalne završnice mons. Ćurić zahvalio je Organizacijskom odboru kojega su činili mladići aktivni u KMNL-u Đakovačko-osječke nadbiskupije na čelu s dugogodišnjim voditeljem Tvrtkom Galićem te Ured za mlade Đakovačko-osječke nadbiskupije pod vodstvom vlč. Filipa Perkovića. Potom je uime Organizacijskog odbora, vlč. Ivan Begović prozvao najbolje igrače i ekipe, a generalni vikar uručio im je priznanja, medalje i pehare.

Rekreativni dio natjecanja održan je u petak, 8. lipnja poslijepodne kada su se sve ekipe  okupile na Pampasu u Osijeku gdje su ih dočekali tamburaši te su se u slavonskom ozračju natjecali u kuhanju fiša. Mladići su vrijeme proveli u opuštenom druženju kojemu je prethodio duhovni dio u crkvi Rođenja BDM u Višnjevcu. Pobjedu u kuhanju fiša odnijela je ekipa iz Humca, a sudionici Završnice počašćeni su odlaskom na prijateljsku nogometnu utakmicu Hrvatska – Senegal koja se toga dana odvijala u Osijeku.

Za titulu prvaka na završnici se borilo 12 ekipa iz Vrhbosanske, Mostarsko-duvanjske, Zadarske, Riječke, Splitsko-makarske i Đakovačko-osječke nadbiskupije te Šibenske, Bjelovarsko-križevačke, Porečke i Pulske biskupije, a cjelokupnom programu nazočila je voditeljica Ureda za pastoral mladih HBK-a Ivana Čogelja. Tijekom boravka u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji sudionici su bili smješteni u Župi Preslavnoga Imena Marijina, Osijek 3; Župi Svete Obitelji, Osijek 4; Župi sv. Leopolda Bogdana Mandića, Osijek 7 te Župi Rođenja Blažene Djevice Marije u Višnjevcu. Program završnice uspješno je održan zahvaljujući nekolicini svećenika Đakovačko-osječke nadbiskupije, volonterima, sucima, kao i pristiglim ekipama, njihovim trenerima te povjerenicima za pastoral mladih, kojima je Organizacijski odbor uputio zahvalu. Margareta Gregić (foto: Ivan Leninger)