Na Grabovcu obilježen nacionalni Dan udomiteljstva

GARČIN/GRABOVAC (TU) – Slavonskobrodsko Bračno i obiteljsko savjetovalište Đakovačko-osječke nadbiskupije u sklopu pilot projekta Podrška i osnaživanje udomiteljstva djece i odraslih osoba, sa sloganom “Udomi i ostavi trag ljubavi”, i Hrvatski zavod za socijalni rad, Područni ured Slavonski Brod, pod pokroviteljstvom Renovabis-a, organizirali su susret za udomitelje odraslih na Grabovcu, prošteništu Gospe Grabovačke, u subotu 27. svibnja 2023.

Povod susreta je obilježavanje Nacionalnog dana udomiteljstva, koji se 31. svibnja 2023.  po prvi puta službeno obilježava u Hrvatskoj, a s ciljem odavanja priznanja udomiteljima koji pružaju ljubav i skrb udomljenim odraslim osobama i djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Susret je započeo zajedničkom svetom misom koju je predvodio vlč. Tomislav Karavidović, župnik Župe sv. Mateja apostola i evanđeliste u Garčinu, a nakon proslavljene mise poželio je dobrodošlicu svim prisutnima i upoznao ih sa poviješću svetišta starijeg više od 200 godina.

Nakon duhovno-molitvenog dijela uslijedila je psihosocijalna podrška i osnaživanje udomitelja u ugodnoj zelenoj oazi Grabovca, koju su vodile stručne suradnice Marinela Smolčić, dipl. soc. radnica, Katarina Bionda, stručna suradnica na projektu i Suzana Matošević, voditeljica Savjetovališta. Udomitelji su se međusobno osnaživali osobnim svjedočenjem te razmjenom iskustva, praktičnim savjetima i uputama.  Susret je završio opuštenim druženjem i okrjepom. Suzana Matošević