Peti molitveni susret unutar ciklusa „Lectio divina“

OSIJEK (TU) – U četvrtak, 7. siječnja 2021. održan je u pastoralnim prostorima Nadbiskupskog vikarijata u Osijeku peti biblijsko-molitveni susret unutar ciklusa Lectio divina, pod vodstvom vlč. dr. Davora Vukovića, profesora fundamentalne teologije u Đakovu i sveučilišnog kapelana u Osijeku. Susret je započeo uvodnom molitvom te kratkim tumačenjem dinamike i tijeka Lectio divina, kojim je Vuković uveo u molitveni susret.

Za temu susreta odabran je odlomak iz Prve Ivanove poslanice (1 Iv 5, 1-13) u svjetlu nadolazećeg blagdana Krštenja Gospodinovog. Prvi korak Lectio divina je čitanje (lectio) odabranog biblijskog teksta. Nakon čitanja uslijedilo je razmatranje (meditatio) u kojem su protumačene neke teme pročitanog ulomka. Vlč. Vuković je protumačio nosive teme Prve Ivanove poslanice, kao i temu koja je prisutna u pročitanom odlomku, ali i u cjelini Ivanovih spisa, a to je tema vjere i novog rađanja odozgor, od Boga, iz vode i Duha. „Sveti Ivan apostol i evanđelist jasno naglašava kako je uvjet primanja vječnog života i zajedništva s Bogom vjera u Isusa Krista, u Sina Božjega, ili točnije rečeno, vjera Kristu i vjera u Kristu. Nije, naime dovoljno vjerovati u Isusovo objektivno i povijesno postojanje, već vjerovati Kristu i u Kristu. To apostol Ivan jasno naglašava na više mjesta u svojim spisima: ‘Tko god vjeruje: Isus je Krist, od Boga je rođen’. A Bog nam je dao život vječni; i taj je život u Sinu njegovu – ‘Tko ima Sina, ima život’“, napomenuo je vlč. Vuković.

Vuković je također istaknuo kako pročitani odlomak, uz važnu temu vjere, donosi i temu krštenja. „Voda koju Ivan spominje simbol je krštenja, odnosno Duha Svetoga. Spomen vode u pročitanom novozavjetnom odlomku podsjeća na krštenje Isusovo, a spomen krvi na njegovu smrt na križu. Osim toga, spomen vode i krvi (kao i u izvještaju muke kada su iz Isusova boka potekle krv i voda) ima i važnu sakramentalnu simboliku: voda – krštenje i krv – euharistija, dok prema nekim tumačenjima u tome možemo prepoznati i rađanje Crkve, nove Eve, iz otvorenog boka novog Adama“, naglasio je predavač. U razmatranje o ovim, ali i drugim temama na temelju pročitanog odlomka, uključili su se i ostali sudionici susreta. Rasprava se razvila osobito oko teme vjere i spasenja, tj. vječnog života, te pitanja što s onima koji ne vjeruju ili ne uspijevaju doći do žive i osobne vjere. Nakon tog razmatranja (meditatio), uslijedila je molitva (oratio) nadahnuta pročitanim tekstom. Nakon molitve, sudionici su ostali u tišini i kontemplaciji (contemplatio) te promišljanju o konkretnom djelovanju (actio). 

Susret je održan uz poštivanje epidemioloških mjera, a sljedeći Lectio divina predviđen je za četvrtak, 21. siječnja u 19:30 sati u prostorima Nadbiskupskog vikarijata u Osijeku. M. Grgić