Molitva za svećenička i redovnička zvanja – okružnica nadbiskupa Đure Hranića

ĐAKOVO (TU) – Đakovačko-osječki nadbiskup metropolit mons. Đuro Hranić uputio je 19. studenoga 2021. okružnicu svim župama u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji te svim rektorima javnih crkava okružnicu vezanu uz molitvu za svećenička i redovnička zvanja. Okružnicu nadbiskupa Hranića prenosimo u cijelosti:

Draga braćo svećenici!

Druga biskupijska sinoda Đakovačke i Srijemske biskupije poziva nas na pomak pastorala zvanja od rubnog na središnje mjesto u redovitu pastoralnom djelovanju (Izjave i odluke Druge biskupijske sinode, br. 318). Smanjenje broja svećeničkih i redovničkih kandidata kojem svjedočimo u posljednje vrijeme i u našoj Nadbiskupiji dodatni je poticaj cijeloj nadbiskupijskoj zajednici da se aktivno uključi u ostvarenje tog sinodskog poziva te dade svoj doprinos u pastoralu svećeničkih i redovničkih zvanja. Budući da bez osobne i zajedničke molitve nema pastorala zvanja, ovom okružnicom želim potaknuti cijelu nadbiskupijsku zajednicu da u svoju zajedničku i osobnu molitvu što češće uključuje i molitvu za svećenička i redovnička zvanja (usp. Izjave i odluke Druge biskupijske sinode, br. 319).

 1. Stoga, s ciljem za sve većim osvješćivanjem i vitalnim uključivanjem cjelokupne zajednice (Izjave i odluke Druge biskupijske sinode, br. 318) u pastoral svećeničkih i redovničkih zvanja, pozivam sve župnike da svake prve nedjelje u mjesecu – počevši sa prvom nedjeljom u mjesecu prosincu (5. prosinca) – zajedno sa svojim vjernicima na svim misama mole molitvu za svećenička i redovnička zvanja. Sličice s molitvom župnici mogu podići u Đakovu prilikom redovite adventske duhovne obnove za svećenike (ponedjeljak, 29. studenog 2021. godine).

2. Također, u želji da u našoj Nadbiskupiji bude jedan dan u mjesecu kada cijela nadbiskupijska zajednica na koljenima moli za svećenička i redovnička zvanja, pozivam sve župne zajednice da svakog prvog četvrtka u mjesecu svoje župno euharistijsko klanjanje posvete molitvi za svećenička i redovnička zvanja. Materijali za klanjanje će svakoga mjeseca biti objavljeni na službenoj internet stranici Đakovačko-osječke nadbiskupije. Ako neka župa svoje tjedno klanjanje nema četvrtkom, nego nekim drugim danom, neka onda za svećenička i redovnička zvanja moli na euharistijskom klanjanju u bilo koji drugi dan u prvom tjednu u mjesecu.

3. Molim braću svećenike da u svojim župama obnove i osnaže mrežu molitelja za svećenička i redovnička zvanja te da župna kontakt osoba ažurirane podatke redovito šalje vlč. Iliji Doganu kao nadbiskupijskom povjereniku ili Nadbiskupijskom pastoralnom centru.

Draga braćo svećenici! Vjerujem kako ste i sami svjesni da iza i prije svakoga poziva na svećeništvo ili posvećeni život uvijek stoji nečija snažna i jaka molitva: neke bake, nekog djeda, neke majke, oca, zajednice… (papa Franjo). Molim vas, stoga, da u svojim župnim zajednicama u okviru redovitog pastoralnog rada uvijek nastojite poticati svoje vjernike na osobnu i zajedničku molitvu za nova svećenička i redovnička zvanje. Također – svjestan svih poteškoća koja svećenički i redovnički život sa sobom donosi – očinski vas potičem da i sami ustrajete u osobnoj molitvi jer se svećeničko i redovničko zvanje rađa u molitvi i iz molitve; i samo u molitvi može ustrajati i donijeti ploda (papa Franjo).

Dok vam zahvaljujem za sav vaš trud i rad na njivi Gospodnjoj, povjeravam sve vas i cijelu našu nadbiskupijsku zajednicu majčinskom zagovoru i zaštiti Blaženje Djevice Marije!

✠ Đuro Hranić, nadbiskup metropolit