Molitva uz 30. godišnjicu velike razmjene ratnih zatočenika u Nemetinu

NEMETIN (TU) – Preživjeli zatočenici srpskih i crnogorskih koncentracijskih  logora i ove 2022. godine okupili su se 14. kolovoza u zajedničkoj molitvi uz Spomen-obilježje u Nemetinu (osječkom predgrađu) gdje je prije 30 godina održana posljednja velika razmjena ratnih zarobljenika te je oslobođeno 714 hrvatskih branitelja, žena i civila koji su došli u Osijek, prešavši liniju razdvajanja između položaja hrvatskih branitelja i srpskog agresora 1992. godine. Molitveno zajedništvo uz zahvalu Bogu za život i odavanje počasti preminulim i umrlim logorašima predvodio je fra Ivan Crnković, župni vikar Župe sv. Josipa radnika u Borovu naselju, a komemoracijski program sjećanja održan je u organizaciji Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL).

Svečanost u Nemetinu otvorena je hrvatskom himnom u izvedbi Tamburaškog sastava „Biseri“ iz Varaždina čiji su članovi hrvatski branitelji (policajci) od kojih je većina branila Vukovar i bili su zatočenici srpskih logora, a otpjevali su par skladbi uz vodstvo prof. Nevenke Pandža. Komemoracijski program vodio je Zdravko Komšić, predsjednik HDLSK-a te je pozdravio izaslanstva državnog i vojnog vrha, među kojima državnog tajnika Darka Nekića i brigadira Dražena Batrneka i druge uzvanike. Prigodnom „rođendanskom čestitkom bivšim zarobljenicima“ i odajući počast preminulima obratili su se Franjo Orešković, zamjenik vukovarsko-srijemskog župana, i saborski zastupnik Goran Ivanović, u ime osječko-baranjskog župana. Naposljetku je fra Ivan Crnković pozvao na molitvu „zahvale Gospodinu za dar života branitelja i za sve one koji su preživjeli mnoga mučenja i poniženja“ i „molitvu za sve one koji su u logorima ubijeni i umrli od posljedica zlostavljanja i mučenja“. Dionici nemetinske svečanosti bili su domaćini – članovi osječko-baranjske podružnice HDLSKL-a s predsjednikom Damirom Buljevićem te dragovoljci i hrvatski ratni vojni invalidi iz Osijeka.

Svake godine, uoči blagdana Velike Gospe 14. kolovoza bivši zatočenici se okupljaju u molitvi, mnogi hodočaste u Svetište Gospi Aljmaškoj. Ove godine svečanost u Nemetinu dio je dvodnevnog programa „Dan logoraša“ obilježavanja 30. godišnjice posljednje velike razmjene logoraša u Nemetinu. Naime, 13. kolovoza navečer je, uz državnu cestu Vukovar – Sotin (kod skretanja za Ovčaru), otkriven spomenik “Siluete”, rad Dubravka Duića, Spomenik su otkrili Tomislav Baumgartner, otac jedne od najmlađih žrtava Ovčare i Valentina Rehak, kći Daniela Rehaka, nedavno preminulog predsjednika HDLSKL-a. U nedjelju je program nastavljen u Hrvatskom domu u Vukovaru gdje je održana svečana akademija te potom druženje sudionika na stadionu HNK Radnički Vukovar. Nevenka Špoljarić