Molitva u samostanu karmelićanki BSI

SLAVONSKI BROD (TU) – Samostan karmelićanki Božanskog Srca Isusova, koje pri Župi Duha Svetoga u Slavonskom Brodu djeluju više od pola stoljeća, svakoga je prvog petka u mjesecu otvoren vjernicima koji mole zajedno sa sestrama u njihovoj kapelici. Tako su se i u petak, 5. lipnja 2020. brojni vjernici izmjenjivali u kapelici od 8 do 18 sati i molili pred Presvetim na razne nakane. S njima je molilo i šest karmelićanki, koje djeluju u samostanu.

Kućna poglavarica s. Monika Havliček pojasnila je kako već pet godina, svakoga prvog petka u mjesecu, mole po preporuci njihove utemeljiteljice bl. Marije Terezije od sv. Josipa radi zadovoljštine za sva obeščašćivanja i pogrde koje se bezvjerstvom i krivovjerstvom nanose Božanskom Srcu Isusovu osobito nijekanjem Božanstva Sina Božjega. Uz to, kako su molile u danima pandemije, tako i sada mole za prestanak širenja koronavirusa.

Karmelićanke Božanskog Srca Isusova u toj su župi, a i u cijelome gradu prepoznatljive po svom zauzetom pastoralnom djelovanju; katehizaciji djece i mladih, karitativnom djelovanju i drugim aktivnostima. Brojni su članovi  među kojima i cijele obitelji primili u samostanu škapular, a 70-ak vjernika uključeno je u Zajednicu karmelskih laika koja već deset godina djeluje pri samostanu. B. Lukačević