Mlada misa Luke Poljaka kod osječkih franjevaca

OSIJEK (TU) – U osječkoj Franjevačkoj crkvi sv. Križa u Tvrđi 15. lipnja mladu misu proslavio je vlč. Luka Poljak iz Osijeka, zaređen za svećenika u Subotičkoj biskupiji 25. svibnja 2019. u Stolnoj bazilici sv. Terezije Avilske u Subotici.

Na ulazu u samostansku crkvu fra Zoltán Dukai pozdravio je sabrane i mladomisnika dobrodošlicom u ime gvardijana fra Ante Perkovića i ostale subraće te je Poljak uz roditeljski blagoslov ušao u crkvu u svečanoj procesiji s dvadesetak svećenika i redovnika Subotičke biskupije, Srijemske biskupije i Đakovačko-osječke nadbiskupije koji su sa brojnim vjernicima iz Subotice, Bajmaka i Osijeka te redovnicama sudjelovali u euharistijskom zajedništvu.

Dukai je uvodno razložio kako je mladomisnik u djetinjstvu uz roditeljski imao dobar odgoj časnih sestara još od vrtićkih dana, potječe iz osječke župe Svete Obitelji koju vode franjevci, no subotički bogoslov izabrao je biti svećenikom i darom Subotičkoj biskupiji, dodajući kako se nada da će zvanje usavršavati te u propovijedi naglasio važnost mudrosti u poslanju, hrabrosti u pronošenju Božje riječi, poniznost i vjeru koja neće pokleknuti pred suvremenim ušutkivačima već će neobuzdanom kristolikom radošću osvajati prostore duha i života.

Svečanu pjevanu misu uveličala su 32 pjevača Katedralnog zbora Albe Vidaković iz Subotice uz ravnanje zborovođe mo. Miroslava Stantića, mag. art., i orguljaša Kornelija Vizina, mag. art., dok su u prinosu darova sudjelovali vjernici odjeveni u narodna ruha.

Mladomisnik Poljak, zaređen uz geslo „Uzet ću čašu spasenja i zazvati Ime Gospodnje!“ (Ps 116, 13), zahvalio je svima koji su ga pratili odgojno, molitvom i potporom, a najviše, kako je kazao, ženi najzaslužnijoj za dobra u njegovu životu, Gospi ispred čije oltarne slike stoji u crkvi, Gospi Osječkoj kojoj se osobito utjecao u hodočasničkoj crkvi Sv. Križa, zamolivši sabrane da prije pojedinačnog mladomisničkoga blagoslova učine zahvalni ophod oko oltara uz marijansku pjesmu.

Slavlje je nastavljeno izvan samostanske crkve uz tamburaše i gajdaša. Mladomisniku je dodijeljena služba župnoga vikara u Župi Sv. Petra i Pavla, ap., u Bajmaku (Bajmoku) u Subotičkoj biskupiji. Nevenka Špoljarić